Page 11 - Hud&Helse nr. 2/2020
P. 11

I en travel hverdag fylt av oppgaver som ligger som perler på en snor, er det kan- skje lett å glemme frivilligheten og behovet for fellesskapet. Vi har gjen- nom denne annerledestiden fått både en påminnelse og en bekreftelse på viktig- heten av å ta vare på hverandre.
Er vi mange nok som slutter opp om våre organisasjoner? Kan vi ta en dug- nad med dette også slik at vi er godt rus- tet også i fremtiden?
Vi har feiret 17. mai, nasjonaldagen som er en dag for frihet og glede. Gjennom å ta nåtidens regelverk på alvor pluss en god porsjon oppfinnsomhet, ble det også denne gang en flott og verdifull markering. Norge åpnes i skrivende stund sakte opp, og vi har alle ansvar for om dette blir vellykket.
En god klem og velkomst har alltid vært en selvfølge, men varsomhet gjel- der dette året. Sitat fra W. A. Keane: «En klem er som en bumerang, du får den tilbake med en gang».
Det er likevel så mange måter på å vise samhold, nærhet og varme. Omtanke og raushet! Dette er også en del av sam- funnsdugnaden, lenken til et fellesskap som vi alle er et ledd i.
Som John Lennon sier det: «Livet er det som skjer mens du planlegger noe annet».
Litt av hvert om koronaviruset
HOVEDSAKEN KORONA
 Spørreundersøkelse om psoriasisartritt
Flere organisasjoner som jobber for pasienter med spondyloartrittdiag- nosene i verden, som inklude- rer pasienter med psoriasisartritt, ønsker å vite om sykdommen og behandlingen kan påvirke risikoen for at de får covid-19. De ønsker også å få mer kunnskap om hvor alvorlig det er for denne pasient- gruppen å få koronaviruset. Spon- dyloartrittforbundet Norge (Spafo Norge) samarbeider med organisa- sjonene om undersøkelsen og har oversatt den til norsk.
 Forsker på psoriasis og covid-19
Hvis du har psoriasis, kan du delta i en undersøkelse for å hjelpe leger og forskere å forstå hvordan koro- napandemien påvirker hudsykdom- men din. Studien heter PsoProte- ctMe, og formålet med den er å kartlegge hvordan covid-19-infek- sjonen påvirker pasienter med psoriasis. Dessuten ønsker man å finne ut om pasienter med psoriasis er spesielt utsatt for covid-19. Kart- leggingen gjelder særlig hvordan immunmodulerende behandling (som biologiske legemidler) og komorbiditeter (følgesykdommer) påvirker utfallet av infeksjon.
 Hudutslett som symptom
Det forskes på om hudforandringer også kan være et symptom på koro- naviruset. Dette kommer frem i en artikkel i det dermatologiske tids- skriftet JEADV. Det ble observert forandringer i huden hos én av fem i en gruppe pasienter med covid-19- viruset i Nord-Italia.
– Utslett kan komme sammen med covid-19, men utslettet er ikke slik at det forteller at diagnosen er covid-19. Utslettene er like det som kan ses ved flere typer virusinfek- sjoner som for eksempel elveblest og røde flekker.
Kilde: NRK og JEADV
 Deler risikogruppen
Folkehelseinstituttet (FHI) har valgt å dele risikogruppene i to. Mens FHI tidligere opererte med en risikogruppe, nyanseres det nå. De to gruppene er personer mer lett / økt risiko og personer med moderat/ høy risiko. Kronikere og personer som får immundempende behand- ling finnes i begge grupper, men det avhenger av blant annet alder og alvorlighetsgrad hvor du befinner deg.
Kilde: Folkehelseinstituttet
HUD&HELSE 2/2020 11
è














































































   9   10   11   12   13