Page 21 - Hud&Helse nr. 2/2020
P. 21

                   Utslett ved covid-19-sykdom
Tekst: Petter Gjersvik, Det nye koronaviruset rammer
hudlege og professor ved Universitetet i Oslo og Oslo
ler øker risikoen for smitte eller alvorlig syk- domsforløp. Noen pasi- enter med psoriasis er blitt verre av sin psoria- sis etter å ha blitt syk av koronaviruset.
«Det er ikke over- raskende at det nye koronaviruset kan gi utslett»
Andre pasienter har fått utslett som likner på vannkopper eller sterke betennelsesreak- sjoner rundt små blod- kar i huden. Fra flere land meldes det om koronapasienter med rød, smertefull, men
HUDLEGEN HAR ORDET
 Covid-19-pandemien har snudd ver- den på hodet. Antall personer som er smittet med det nye koronaviruset sars- CoV-2, øker for hver dag og vil fortsette å gjøre det inntil en eventuell vaksine er funnet.
Hittil er det lite som tyder på at perso- ner med psoriasis og andre kroniske hudsykdommer er mer utsatt for smitte enn andre. Det er også usikkert om bruk av biologiske legemid-
tarm-systemet, øyne, luktesans, smak- sans og i sjeldne tilfeller også hjerte og nervesystemet.
Hudleger over hele verden rapporterer nå også at covid-19-sykdom kan gi ulike former for utslett. Noen pasienter får utslett tidlig, andre senere i syk- domsforløpet. Utslettet kan ha et nokså ukarakteristisk utseende, men kan ofte likne på elveblest og legemiddelutslett.
Utslett ved virussykdom er vanlig, tenk ikke minst på meslinger og vannkopper. Det er derfor ikke overraskende at også det nye koronaviruset kan gi utslett. Hvorfor og hvordan dette skjer, og hvil- ken betydning et utslett har for syk- domsforløpet, er ikke klarlagt.
Hudleger i flere land, også i de nordiske landene, har nå startet en registrering av hudreaksjoner og utslett hos pasienter med covid-19-sykdom.
særlig luftveier og lunger, universitetssykehus men kan også gi utslett.
 Koronaviruset rammer først og fremst luftveier og lunger. Men det kan også ramme andre organer, slik som mage-
etter hvert forbigående hevelse på tær, også hos pasienter med et ellers mildt sykdomsforløp.
Petter Gjersvik er hudlege og professor i hudsykdommer ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo. Han var i perioden 2013-2019 leder i Hudlegefore- ningen (Norsk forening for dermatologi og venerologi), som organiserer norske spesialister og spesialistkandidater i hud- og veneriske sykdommer.
HUD&HELSE 2/2020 21

















































































   19   20   21   22   23