Page 32 - Hud&Helse nr. 2/2020
P. 32

BEHANDLING
 – Stor skjevfordeling av hudleger
Leder i hudlegeforeningen mener det er behov for flere hudlegehjemler i distriktene. Tekst: Eldrid Oftestad
I fjor høst overtok Katarina Zak Stangeland ledelsen i styret for Norsk forening for dermatologi og venerologi (NFDV ) – Hudlegeforeningen. Utford- ringene rundt pandemien, kan også føre til konsekvenser for behandling av hud- sykdommer, påpeker hun.
– Forberedelser for mulig økt trykk og behandlingen av koronapasienter vil i en periode gå utover normal drift på alle sykehus, påpeker Katarina Zak Stangeland, leder i Hudlegeforeningen NFDV.
Den norske legeforeningen har der- for bedt alle fagforeningene om å lage en prioritering for behandling, og styret i NFDV har ferdigstilt en foreløpig anbefaling for hud og veneriske syk- dommer, som fortløpende må vurderes ut ifra utviklingen av epidemien.
Vanlige prioriteringskriterier
Anbefalingene er veiledende og er tenkt som en hjelp til landets hudleger.
– Alle pasienter og henvisninger må behandles individuelt avhengig av hvor alvorlig sykdommen er og hvordan den påvirker livskvaliteten til den enkelte pasienten. Vi har blant annet ønske om at lysbehandlingstilbudet gjenopptas så lenge smittevernskravene opprettholdes og med en sannsynlig redusert drift, sier Stangeland.
I anbefalingene fra hudlegeforenin- gen fremheves det at behovet for helse- hjelp hos spesialist i hud og veneriske sykdommer vurderes ut fra de vanlige
prioriteringskriteriene nytte, alvorlighet og ressursbruk. Videre skriver NFDV at det vil være ulik prioritering av pasien- ter innenfor samme diagnosegruppe fordi det er stor variasjon i alvorlighets- grad og morbiditet. Livskvalitet er et viktig parameter i vurdering av prioritet. I tillegg vil lokal kapasitet også ha betydning. Ellers viser NFDV til Helse- direktoratets prioriteringsveileder.
Individuell vurdering
Den amerikanske hudlegeforeningen (American Academy of Dermatology, AAD) har kommet med en anbefaling ved bruk av biologiske legemidler under koronasituasjonen. Ifølge AAD har ikke Verdens helseorganisasjon (WHO) laget noen retningslinjer for biologisk behand- ling under pandemien, fordi det ikke er en sikker økt risiko for å bli smittet av covid-19 for denne pasientgruppen.
Den amerikanske hudlegeforeningen vil følge utviklingen fortløpende, men understreker tydelig at hudpasienter ikke skal stoppe den biologiske behand- lingen uten å konsultere sin behandler.
– Anbefalingen fra AAD diskuterer problemstillingen, men gir ikke alle svar. Generelt vil jeg si at den biologiske behandlingen kan fortsette, men slik som ved andre infeksjoner skal man ta kontakt med sin lege dersom man får feber eller andre infeksjonssymptomer. Det blir alltid en individuell vurdering, og de generelle retningslinjer fra Folke- helseinstituttet råder, sier hun.
– Spennende utfordring
Stangeland er spesialist i dermatologi og venerologi og jobber ved Aleris Sykehus på HinnaPark i Stavanger. Tidligere var hun ansatt som overlege ved hudavdelingen ved Stavanger uni- versitetssykehus. Hun valgte å takke ja til å bli den nye lederen for den norske hudlegeforeningen i fjor høst fordi hun synes det er et meningsfylt oppdrag og en spennende utfordring.
– Jeg har vært engasjert i ulike styre- verv tidligere. Før jeg takket ja til lederstillingen satt jeg allerede i NFDV-styret og hadde fått litt tid å forberede meg. Jeg sitter også som kas- serer i styret for Nordic Dermatology Association, NDA så jeg kan ta med meg erfaringer derifra. Jeg tror leder- vervet gir meg en faglig videreutvikling både som dermatolog og for meg per- sonlig.
Som leder i NFDV ønsker Stange- land å føre det faglige arbeidet til Hud- legeforeningen videre.
– Vi håper på å kunne bidra for et godt miljø for norske hudleger, stimu- lere til videreutdanning og øke forskning på hudsykdommer i Norge. Vi har hatt en plan gjennom flere år om å fremme mer forskning i dermato- logi. Det foregår en del forskning på for eksempel atopisk dermatitt, psoria- sis og psykisk helse i dermatologi. Vi ønsker også et tett samarbeide med hudleger i Norden og Europa, forteller hun.
32 HUD&HELSE 2/2020














































































   30   31   32   33   34