Page 30 - Hud&Helse nr. 2/2020
P. 30

HELSE OG MILJØ
– Se etter svanen!
Ifølge Framtiden i våre hender inneholder mange kremer vi ser
i hyllene stoffer som kan være skadelige for både deg og miljøet.
 Tekst: Eldrid Oftestad
Leder Anja Bakken Riise i miljø- og solidaritetsorganisasjonen Framtiden i våre hender oppfordrer oss til å være obs på at det finnes kremer som ikke er miljøvennlige.
– Hva gjør en krem miljøvennlig?
– En miljøvennlig krem er kremer som ikke inneholder skadelige miljøgif- ter. Mange kremer vi ser i hyllene inne- holder stoffer som kan være skadelige for både deg og miljøet. Flere av disse stoffene brytes sakte ned i naturen, og hoper seg opp i fisk, fugl og pattedyr. Et eksempel på dette er stoffgruppen silok- saner, som sprer seg veldig lett igjennom både luft og vann.
– Hva bør vi se etter i butikken for å velge et miljøvennlig alternativ?
– For å være helt trygg anbefaler vi å velge svanemerkede kremer. Disse skal være fri for miljøgifter, og inneholder ikke
hormonforstyrrende stoffer. Du kan også lesepåinnholdslista,ogstyrunnakremer med Cyclopentasiloxane, Cyclomethi- cone eller Polydimethylcyclosiloxane. De kan inneholde D5. Det er et skadelig stoff som brytes sakte ned i naturen.
– Hvordan kan vi velge en miljøvenn­ lig solkrem?
– Noen av solfiltrene som brukes i sol- kremer, som oksibenzon og octinoxa, kan skade dyre- og planteliv. Begge solfiltrene er blitt forbudt noen steder. De er også antatt å være hormonforstyrrende. For å være trygg på at solkremen du velger ikke inneholder miljøgifter, anbefaler vi å se etter svanemerkede solkremer i butikken.
– Det er en trend med fysisk istedenfor kjemisk solfilter i solkremen. Hvilket filter er mest miljøvennlig?
– Kjemiske solfilter trekkes ned i det øverste laget på huden, mens fysiske sol-
Leder Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender råder oss til å velge svanemerkede kremer. Foto: Nina Brønseth
filter legger seg oppå og danner en bar- riere mot solen. I ulike svanemerkede produkter finner du begge deler. Hvis du holder deg til det, kan du være trygg på at den ikke inneholder miljøgifter, svarer Anja Bakken.
 Kansellerer behandlingsreiser i august
På grunn av koronapandemien har Seksjon for behandlingsreiser bestemt å kansellere alle grupper ut august.
Begrunnelsen for denne avgjørelsen er at det forventes at koronautbruddet er ventet å vare ut sommeren. Mandag 15. juni vil Seksjon for behandlingsreiser ved Oslo universitetssykehus ta stilling til om gruppene fra slutten av august til desember vil gå som planlagt, opplyser seksjonen på sine nettsider.
Revmapasienter
De som har fått innvilget behandlings- reise for revmagruppen for voksne fra april–juni 2020, overføres til de samme gruppene i 2021. Men det forutsettes at vi da er tilbake i normal drift. Dette gjelder også de som står på venteliste. Seksjon for behandlingsreiser opplyser
at det kan bli små endringer på datoene, og de berørte vil motta nytt brev om eksakt dato og flytider i god tid før avreise. Disse datoene vil ikke være klare før tidligst i oktober–november.
Seksjonen påpeker at hvis du har trukket deg på grunn av koronavirusut- bruddet, er det bare å ta kontakt slik at de kan sette deg tilbake på den gruppen du trakk deg fra. Det er viktig at endringer i helsetilstanden blir varslet oss, siden det vil bli lang tid mellom søknad og avreisetidspunkt.
Overføres til 2021
For de som har tenkt til å søke på behandlingsreiser for revma voksne til
søknadsfristen 15. september i 2020, opplyser seksjonen at de dessverre ikke kan motta søknader til denne søknads- fristen fordi gruppene i år er overført til 2021. I september vil det komme infor- masjon om hva som skjer med revma- gruppene som skulle reist i januar og februar 2021. Det vil derfor ikke bli sendt ut brev om en eventuell innvilget behandlingsreise før seksjonen vet mer om hvordan høsten blir.
Følg med fremover på nettsiden til Seksjon for behandlingsreiser for mer informasjon.
30 HUD&HELSE 2/2020






































































   28   29   30   31   32