Page 31 - Hud&Helse nr. 2/2020
P. 31

Evaluering av Nye metoder
Stortinget ønsker å videreutvikle og forbedre det nasjonale systemet som bestemmer innføring av nye legemidler og ny behandling.
Tekst: Eldrid Oftestad
Organisasjoner, legemiddelindustrien og privatpersoner har levert innspill til evalueringen av Nye metoder. Dagens Medisin har gjennomgått innspillene og funnet at den tyde- lige tilbakemeldingen fra flere er at Nye metoder er et lite transparent system og at Beslutningsforum bruker for lang tid på å behandle saker.
Dette var også synspunkter som kom frem i innspillet fra Psoriasis- og eksemforbundet (PEF). I innspillet stilte også PEF spørsmålet om hvordan brukermedvirkning vil fungere i praksis og skriver blant annet: «Når det gjelder evalueringen av nye metoder mener vi det er helt nødvendig at de ansvarlige for evalueringen snakker med brukerorganisasjonene om deres erfaringer med og synspunkter på Nye metoder. Pasienter og brukere har andre perspektiver enn forvaltning og fagmiljøene og er særdeles viktig å få med i en evaluering av nye metoder.»
I 2019 ble Nye metoder lovfestet. Det betydde at de regio- nale helseforetakene fikk ansvaret for det nasjonale systemet som bestemmer hvilke metoder som skal kunne tilbys i spesi- alisthelsetjenesten. Det er Beslutningsforum som i praksis bestemmer dette, og beslutningstakerne i forumet er de fire administrerende direktørene i de regionale helseforetakene.
Legeforeningen er kritisk til at Nye metoder er sterkt knyt- tet til de regionale helseforetakene, som også har budsjettansva- ret. I sitt innspill viser de til det danske systemet, som de mener har en større grad av påvirkning fra fagmiljøene enn det norske.
I innspillet fra Legemiddelindustrien (LMI) problematise- res det politiske målet om å oppnå lavest mulig pris på lege- midler.
– Legemidler er den eneste innsatsfaktoren i helsevesenet der man har et slikt mål. Ved å gruppere såkalte likeverdige legemid- ler gir man da et sterkt incitament om å bruke kun det billigste alternativet, sier Line Walen i LMI til Dagens Medisin.
Helse- og omsorgsdepartementet ser for seg å inngå en avtale med aktørene som skal gjennomføre evalueringen, som skal leveres innen 31. oktober.
AKTUELT
 Smerte hos HS-pasienter
4 prosent i verden har diagnosen hidradenitis suppurativa (HS). Pasientene opplever ofte en alvorlig og ødeleg- gende smerte. Klinisk erfaring forteller at smerten utvikler seg og vedvarer noen ganger selv om betennelsen er redu- sert, ifølge en artikkel i JAMA Dermatology. Dette for- klares med sentral sensibilisering, som er en prosess der den nevrologiske smerteoppfatningen endres og som resulterer i en langvarig smertefull opplevelse. Denne til- standen kan også føre til symptomer som tretthet, kogni- tive problemer og humørsvingninger.
 Mer eksem hos barn
Ifølge prosjektet «Astma og allergi blant barn, unge og voksne» er den største økningen av uttak av medisiner for atopisk eksem i perioden 2010-2017, skriver Aftenpos- ten. Det gjelder spesielt blant barn i alderen 0-5 år, og her økte forekomsten av atopisk eksem hos gutter under to år fra 7 prosent i 2010 til 17 prosent i 2018. For jenter var økningen fra 4 til 14 prosent.
  Tørre hender etter hyppig vask?
Førebygger hudplager og bevarer den gode bakterieflora.
Kombiner med
pH 4 Hudpleie pluss/Hudbalsam - styrker syrekappa
- påfør etter vask eller ved behov
Utan parfyme. Låg pH.
     Optima Produkter AS
www.optima-ph.no
5600 Norheimsund, Tlf. 56 56 46 10
 Prøv Optima
pH4 Hudvask
- mild og pleiande
  Nye medisiner
På møtet i Beslutningsforum den 30. mars ble det bestemt å innføre to medisiner mot hudsykdommer, skriver Nye meto- der i sitt nyhetsbrev. Det ene legemiddelet er Baricitinib (Olumiant) til behandling av moderat til alvorlig atopisk eksem hos voksne som er aktuelle for systemisk behandling. Det andre legemiddelet er Sekukinumab (Cosentyx) til behandling av plakkpsoriasis hos barn over seks år.
HUD&HELSE 2/2020 31





































































   29   30   31   32   33