Page 28 - Hud&Helse nr. 2/2020
P. 28

HELSE OG MILJØ
– Det er jeg glad for, ikke minst for miljøet. Fysiske solfilter baseres på naturlige mineraler, sink- og titanium- dioksid som blokkerer solstrålene. De virker umiddelbart etter påføring, siden kremen blir som en barriere. I tillegg er det lettere å se hvor du har smurt enn med usynlig kjemisk solkrem. Det er en fordel når det kommer til barn, sier hun.
En forskningsrapport publisert i National Library of Medicine fra i fjor konkluderer slik: Nyformulerte mineral- baserte hudpleieprodukter gir miljø- beskyttelse, er økologisk trygge og kan erstatte kjemisk baserte solkremingredi- enser.
– Og det viser seg at enkelte kjemiske solfiltre også skaper en uheldig kombi- nasjon for havet, sier hun.
Handler om tradisjon
At man velger kjemisk solkremfilter dreier seg mye om tradisjon, ifølge pro- fessor emeritus Johan Emilian Moan.
– De har ingen fargeforskjeller og er usynlige på huden, sier han.
Laila Fure forteller at sinkoksid får uhensiktsmessig kritikk fordi det er hvitfarget.
– Sink gav tidligere huden et blekt hvitaktig skjær, var seig og vanskelig å
Mange produkter på markedet har i dag både fysisk og kjemisk solfilter. Foto: Guri Haram
smøre ut. I dag vil sofistikert teknologi mikro-ionisere mineralpartiklene, og gi finjustert spredning med lettere påfø- ring. Noen ansiktskremer har også naturlig jernoksider som kamuflerer hvitfarge med brunfarge, forteller hun.
Sink skal også være noe mattende og gi kjølende effekt.
– Fysiske filtre trenger ikke inn i huden, mens kjemisk solfilter legger seg under hudoverflaten. Der blir UV-solstrålene omgjort til bølger som absorberes, omdannes og elimineres, forklarer hudpleieren.
Maja Hattvang bruker ikke sinkok- sid i solkrem.
– Det er skadelig for havet, begrun- ner hun.
Inn i blodet
Ifølge Johan Emilian Moan er fysisk og kjemisk filter helt ulikt.
– Det fysiske virker ved lysspred- ning, mens det kjemisk absorberer lys.
Professoren mener at barn kan bruke samme solkrem som voksne.
– Men de har tynn hud og mer av solkremen går inn i blodet, sier han.
Laila Fure forteller at i USA er ulike kjemiske filtre stadig under lupen.
– Risikoen for irritasjon og allergi er større fordi virkestoffene trenger inn i huden. Derfor foretrekker mange fysisk filter på den delikate barnehuden, sier hun.
Hudlege Joar Austad forteller at fysisk filter i seg selv ikke er nytt.
– På gamle bilder fra Mount Everest ser vi fjellklatrere, helt hvite i ansiktet. Sinkbeskyttelsen var heldekkende. En vanlig leppestift gir et fysisk filter. Det er som å ta på en mørk t-skjorte, solstrå- lene kommer ikke igjennom, forklarer han.
Av aktive stoffer fra solbeskyttende kremer, har amerikanske helsemyndig- heter satt 0,5 ng/ml som maksimum grenseverdi målt i blodet. En kart-
leggingsstudie av de kjemiske UV- filtrene avobenzon, oxybenzone, okto- krylen og ecamsul, ble nylig omtalt i Tidsskriftet til Den norske lege-
forening. Uten å soleksponeres, brukte 24 frivillige maksimalt med solkrem i en uke. Allerede etter første dag ble grenseverdiene oversteget, og de neste dagene «sprengt».
har små molekyler
Gammeldagse filtre «Å tenke miljø har blitt
og absorberer bare
UVB-stråler, mens
nyere kremer har
større molekyler som
opptar UVA. Jeg har
selv vært litt betenkt
hva angår den helsemessige siden hvis større molekyler inntar blodet. Det kan gi økt sjanse for kjemisk effekt. Men dette har jeg ikke forsket på, og jeg er derfor avventende, sier han.
en del av tiden vi lever i, og kosmetikkbransjen følger etter»
  Miljøvennlig solpleie
I 2018 forbød Hawaii som første stat solkrem med ingrediensene oxybenzone and octi- noxate for å beskytte korallrevene.
Oxybenzone, også kjent som Benzop- henone-3, er tillatt UV-filter i Norge med opp til maks seks prosent i kosmetikkforskriften. Octinoxate, også kjent som Ethylhexyl met- hoxycinnamate er tillatt UV-filter opp til maks 10 prosent og, opp til maks 0.5 prosent for å beskytte produkt.
Ifølge forskningsrapporten «Beyond sun pro- tection factor: An approach to environmental protection with novel mineral coatings in a vehicle containing a blend of skincare ingredi- ents», publisert av Bernstein med flere publi- sert i mai 2019, er konklusjonen denne: Nyfor- mulerte mineralbaserte hudpleieprodukter gir miljøbeskyttelse, er økologisk trygge og kan erstatte kjemisk baserte solkrem ingredienser.
Kilder: National Library of Medicine, Scientific American og Mattilsynet
28 HUD&HELSE 2/2020
























































   26   27   28   29   30