Page 45 - Hud&Helse nr. 2/2020
P. 45

                 En liten reise i frivillighet
I Psoriasis- og eksemforbundets oversikt finner vi PEF Østfolds opprinnelse som år 1980, noe som betyr at det er nedlagt en verdig innsats fra mange tillitsvalgte med flere gjennom mange år.
Tekst: Liv Skovdahl, leder i PEF Viken
Verdens psoriasisdag er en av de faste markeringene som går igjen i fylkes- lagets minnebok. Landsmøter og Østlandskonferanser har gått hånd i hånd med kursopplegg, fylkes- og lokalt arbeid for å fremme forbundets målsettinger og bistå med informasjon til medlemmer og andre med behov.
Fra nyere tid kan blant annet nevnes 2011 som året PEF Østfold var vertskap for Østlandskonferansen. Høytidelig åpning ved ordfører, fylkesleder, og med PEFs forbundsleder som konferansier samt gode foredragsholdere, bidro alle til et vellykket arrangement.
Jubileumsstafett
I anledning PEFs – den gang NPFs 50-års jubileum, inviterte fylkeslaget til
åpen jubileumsmarkering på Hotel Rica City i Fredrikstad, og det ble deretter laget mal for «Jubileumsstafetten». Denne ble i ettertid gjennomført med informasjonsmøter og stands i distriktet med lokalforeningene som støttespillere hele veien.
Felles vervekampanje 2014-2015 og godt samarbeid mellom lokalforenin- gene. Smørebuss – et pilotprosjekt med start i 2016, et tre dagers samarbeids- prosjekt med gode sponsorer. Prosjekt Smørebusservidereførtipåfølgendeår, ikke bare lokalt men også nasjonalt.
Samhold og miljø
Årsberetningene forteller om et stødig fylkeslag med stabilt styre med tillits- valgte fra alle våre fem lokalforeninger. Kunnskapsrike likepersoner med stor kontaktflate som er til hjelp for mange. Mye alvor gjennom årene med seriøs informasjon om våre diagnoser for å
belyse og oppdatere, sammen med sosialt arbeid som medlemsturer og andre sam- menkomsterharbidratttilåskapeetgodt samhold og tilhørende miljø i Østfold.
Innsatsvilje og motivasjon har preget Psoriasis- og eksemforbundet Østfold og mange kunne nevnes gjennom tiden, men – ingen nevnt, ingen glemt.
Ukjent farvann
9. mars 2020 var dato for nedleggelse av fylkeslaget som en følge av at Østfold, Buskerud og Akershus ble storfylket Viken. Omstruktureringen betød også sammenslåing for oss i Psoriasis- og eksemforbundets fylkeslag, og PEF Østfold gikk inn i stiftelsesprosessen med PEF Viken. Målsettingen er den samme, innsatsen videreføres med krea- tivitet for felles synlighet.
Vi ser mulighetene i hittil litt ukjent farvann, og er løsningsorienterte for godt samarbeid!
PEF RUNDT
 Etter 30 år ble PEF Østfold nedlagt som følge av at storfylket Viken ble etablert. Foto: Torunn Aasen
 Kurs for foreldre og barn
Psoriasis- og eksemforbundet Oslo inviterer til kurshelg
i august. Smittevernsrådene til Folkehelseinstituttetvilfølges.
De voksne deltar på kurset «Foreldre- oppdragelse» og de unge på kurset «Bli ekspert på egen kropp». Kurset arran- geres av Psoriasis- og eksemforbundet Oslo og holdes på Sørmarka konferan- sehotell i Ski kommune og varer fra fredag 21. til 23. august 2020. På- meldingsfrist: 25. juni 2020.
Kursene
«Bli ekspert på egen kropp» er et kurs for deg som er barn eller ungdom og
som har en hudsykdom. På kurset vil du lære mer om hudsykdommen din, møte andre barn som har det samme, spise god mat og ha det gøy. På kurset kan deltakerne snakke med ungdom fra PEF-ung og andre voksne med hudsykdommer.
«Foreldreoppdragelse» går ut på å gi «foreldreoppdragelse» til foreldre, på- rørende til barn med hudsykdom. Del- takerne får økt kunnskap om diagno- sen, rettigheter, samt informasjon om behandling. De får mulighet til å knytte bånd og nettverk med andre foresatte i samme situasjon.
Det vil være flere voksne som er med på kurset sammen med barna, mens foreldrene er på eget kurs, så de unge vil bli godt ivaretatt.
Foredragsholdere
Vi er så heldige å ha fått hudlege og stipendiat Astrid Haaksjold Lossius ved undervisningssykepleier Kristine Krosby Fuskeland fra poliklinikk for hudlidelser ved Universitetssykehuset i Oslo til å holde foredrag på kurset. De vil lære oss om hudsykdommer, behandling og hvordan vi kan leve med en hudsykdom. Vi får også en foredragsholder fra Rettighetssenteret i FFO som vil fortelle om rettighetene du har som foreldre til et barn som er sykt.
Mer informasjon om kurset finner du på
hudportalen.no/lokallag/oslo
HUD&HELSE 2/2020 45



































































   43   44   45   46   47