Page 5 - Hud&Helse nr. 3/2020
P. 5

       Alle er barn når de sover
«Alle er barn når de sover.» Slik åpner Rolf Jacobsen diktet sitt «Når de sover». Han skildrer søvnens tilstand som et godt sted å være. Men det trenger ikke være det, og det vet mange som lever med en kronisk hudsykdom eller psori­ asisartritt – og ikke minst mange barn. For mange av barna kan nettene og være preget av smerter av kløe. Ikke minst nå under pandemitiden kan det gjøre vondt for mange små hender på grunn av all håndvask og hånddesinfisering.
På dagen må jenta eller gutten med en kronisk hudsykdom forholde seg til et behandlingsregime, enten det gjelder å smøre seg hver dag, reise til lysbehan­ dling tre ganger i uken eller kanskje sove med votter, slik at kremen får virke i fred.
Og et barn med en synlig sykdom må lære seg å takle andres blikk. Og ikke alle blikk er bare nysgjerrige. Enkelte blikk sammen med kommentarer hand­ ler om mobbing.
Ifølge en ny rapport fra UNICEF er Norge best utrustet til å gi barna våre en god og lykkelig barndom. Av 41 rike og velstående land i verden scorer vi høyest på faktorer som sosiale velferds­ ordninger, utdanning, helse, økonomi og miljø. Men vi svikter når det kommer til psykisk helse. Rapporten viser at ett av
100 barn i verden er deprimerte, og her havner Norge på en 22. plass. Samme rapport slår ikke overraskende fast at mobbing naturlig nok virker negativt på livskvaliteten, men kanskje overrasker det at mobbing har fire ganger mer ne­ gativ innvirkning enn skjermtid.
I denne utgaven av Hud & Helse for­ teller Sondre Johnsen på 14,5 år at han ble litt mobbet fordi han hadde psori­ asisutslett i ansiktet. Og Anette Nærby på 26 snakker ikke bare om en barn­ dom preget av mobbing fra medelever, men også om uvitenhet hos lærer og helsesykepleier som la ekstra stein til byrden.
Å vokse opp med en hudsykdom el­ ler psoriasisartritt kan være belastende. Derfor er det viktig med et apparat i førstelinjen, som helsesykepleiere og kommunepsykologer. Og de bør ha kunnskap om hva dette dreier seg om.
Under en debatt på Arendalsuka i fjor med Røde Kors, oppfordret helsepoli­ tiker Sveinung Stensland fra Høyre oss til å si fra og minne kommunen vår på kravet om å tilby kommunepsykolog. For tre år siden vedtok Stortinget at alle norske kommuner skal tilby psykolog­ kompetanse innen 2020.
Ja takk til lavterskeltilbud som dette for både barn og voksne, men vi tren­ ger også forskning på barn og unge med hudsykdommer og psoriasisartritt. Vi trenger et bedre kunnskapsgrunnlag for å vite hvilke tiltak vi skal sette i gang for å gjøre det lettere for dem å leve med disse diagnosene.
Vi kommer heller ikke utenom koro­ napandemien, for det er også behov for forskning på hvordan små hender tak­ ler hyppig håndvask og desinfeksjon. Vil det føre til en oppblomstring av håndeksem og tørre hender hos de små? Siden vi må fortsette å vaske oss mye fremover, er risikoen i høyeste grad der.
For enten det er snakk om håndeksem, tørre hender eller en annen hudsykdom eller psoriasisartritt, kan det gjøre barne­ livet begrenset og smertefullt både dag og natt. Da er det ikke så lett å prokla­ mere om at «Alle er barn når de sover.»
Eldrid Oftestad Redaktør
HILSEN FRA REDAKTØREN
   Utgiver og annonseansvarlig
Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) Postboks 6547 Etterstad
0606 Oslo
T: 23 37 62 40
E: post@pefnorge.no Nettside: hudportalen.no
Annonsekontakt
Salgsfabrikken v/Britt Fossum T: 919 03 297
E: britt@salgsfabrikken.no
Ansvarlig redaktør
Eldrid Oftestad
T: 23 37 62 43 / 997 07 903
E: eldrid.oftestad@pefnorge.no
Redaksjonsutvalget
Tord Johansen, Mari Øvergaard, Gudbjørg Martine Lund Dahl
og Anette Nærby.
Layout, design og trykk
07 Media – 07.no T: 22 79 95 00
E: post@07.no
Abonnement
Abonnement inngår i enkeltmedlemskap til kr. 415,–, PEF-ung kr. 129,– (0–30 år) eller PEF & PEF-ung kr. 149,– (26–30 år).
Kun abonnement koster kr. 275,–
Neste utgivelse
Hud & Helse nr. 4 – 2020 utgis 11. desember 2020
Frist for materiell
14. november 2020
Opplag
5677
Hud & Helse arbeider etter redaktør- plakaten og er en del av Fagpressen. Fagpressen er en interesseorganisas- jon for seriøse fagblader og tidsskrifter i Norge.
 HUD&HELSE 3/2020 5
























































   3   4   5   6   7