Page 7 - Hud&Helse nr. 3/2020
P. 7

 VAKSINE
pleier
 Foto: iStock
Selv om vi lever i en koronapandemi, regner Folkehelseinstituttet (FHI) med at det blir en vinter med vanlig influen­ sa. Og FHI oppfordrer de av oss som tilhører risikogruppene til å ta vaksinen mot sesonginfluensaen 2020­2021.
– De bør gjøre som de pleier. De som er i risikogruppene bør ta influensavak­ sinen. Det er ingen endringer i risiko­ gruppene for influensa på grunn av koronaviruset, sier seniorrådgiver Kjersti Rydland i FHI.
Ifølge FHI er influensavaksinen kun efektiv mot infeksjon som skyldes influ­ ensavirus, og du er dermed ikke beskyttet mot covid­19. Men FHI understreker at det er viktig å unngå alvorlig influensa­ sykdom og redusere risikoen for dobbelt­ infeksjon med influensa og koronavirus.
Risikogruppene
Nær 1,6 millioner nordmenn tilhører grupper som har økt risiko for kompli­ kasjoner av influensa. Ifølge FHI dør i gjennomsnitt 900 personer i Norge hvert år på grunn av influensa.
Blant risikogruppene regnes blant annet beboere på sykehjem og i aldersboli­ ger, alle som er fylt 65 år og barn og voksne med diabetes 1 og 2, svært alvorlig fedme og nedsatt immunfor­
imidlertid ut til å være et kardinalsymp­ tom ved covid­19 som ikke er typisk for influensa, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til Aftenposten.
Flere doser
Ifølge FHI har det i de siste årene vært en stor økning av personer som ønsker å ta influensavaksinen. Og det gjelder særlig de som tilhører risikogruppene. Til årets sesong er det blitt bestilt 400 000 doser mer enn i fjor, og det er nå 1,2 millioner doser av influensavaksinen til bruk i influensavaksinasjonsprogrammet.
Kjersti Rydland sier at det er for tid­ lig å vite hvordan årets influensasesong vil bli. Ifølge henne varer influensase­ songen i Norge som regel fra desember til mars, og det er Verdens helseorgani­ sasjon (WHO) som bestemmer hvor­ dan vaksinen blir. Hun råder de som har tenkt å ta vaksinen til å ta den i oktober eller i november, slik at vaksinen holder gjennom vinteren.
– Toppen pleier ikke å komme før på nyåret, sier hun.
Ifølge FHI reduseres immuniteten etter influensavaksine gradvis og varer vanligvis ikke mer enn seks måneder.
Det har vært uvanlig lite influensa i
svar. Dessuten anbefaler FHI at mennesker med kronisk lungesykdom, hjerte­ og karsykdom, leversvikt eller nyre­ svikt, eller annen kro­ nisk sykdom der influ­ ensa utgjør en alvorlig individuell vurdering av lege.
Risikogruppene for influensa og covid­19 er delvis overlappende, og FHI skriver på nettsidene sine at det er ikke mulig å skille kliniske tegn på de to syk­ dommene. Dessuten er det mulig å være smittet med begge virus samtidig, og det er flere like symptomer.
– Mange av symptomene er like, sær­ lig hos eldre mennesker som ofte får de mest uttalte kroppslige symptomene på covid­19. Tap av smak­ og luktesans ser
«Det er ingen end- ringer i risikogruppene for influensa på grunn av koronaviruset»
helserisiko, etter
Norge, etter at tiltakene for å hindre korona­ smitte ble satt i gang. Selv om vi ikke vet hvordan årets influen­ sasesong vil bli, opp­ fordrer Rydland oss til å fortsette å holde oss
til tiltakene om å holde avstand og vaske hendene ofte.
Vaksine mot lungebetennelse
Flere i risikogruppene for covid­19 ble oppfordret til å ta lungebetennelsesvak­ sinen Pneumovax, da pandemien kom i mars. Vaksinen beskytter mot bakteriell lungebetennelse. Rydland i FHI sier at rådet gjelder fortsatt.
– Lungebetennelsesvaksinen varer i ti år, så den trenger du ikke ta hvert år, sier hun.
HUD&HELSE 3/2020 7








































































   5   6   7   8   9