Page 8 - Hud&Helse nr. 3/2020
P. 8

HOVEDSAKEN BARN OG UNGE
Med psoriasis som mellomnavn
  8
HUD&HELSE 3/2020
Da Anette Nærby var to år og på ferie, fikk hun psoriasis. Foto: Privat
Da jeg var to år, dro jeg, mamma og pappa på
ferie i Norge. Da vi kom til Vestlandet begynte foreldrene mine å skjønne at noe ikke var som det skulle være.
Tekst: Anette Nærby, nestleder i PEF-ung og leder i PEF-ung Drammen
Jeg hadde fått flere prikker på kroppen, og vi dro på fire forskjellige sykehus på Vestlandet. Legene mente først at det måtte være vannkopper, men stusset på at det ikke så helt ut som det. Kroppen min var dekket av tørre og røde dråpe­ formede prikker. Vi ble sendt videre, og vi endte opp i Mandal. Der kom vi til en lege som var helt sikker på at jeg hadde vannkopper, men at det også tydet på at jeg hadde psoriasis. Legen i Mandal ba oss om å dra til hudlege i Oslo.
Hos hudlegen fikk vi bekreftet at det var psoriasis. Vi måtte rett til Ullevål sykehus, hvor jeg ble innlagt i tre uker med forskjellig typer behandlinger. Mamma og pappa informerte barneha­ gen om behandlingsforløpet for et barn med en kronisk hudsykdom som krever mye smøring, tålmodighet og kan være tidkrevende i forskjellig årstider og situ­ asjoner.
Som pappa har sagt: «Ullevål sykehus, tre behandlinger i uka, opp kl. 06:30 hver dag, smøres, kjøres til sykehuset, kles av, på med sykehusutstyr (badekåpe og briller), starte med sju sekunder lys­
























































































   6   7   8   9   10