Page 10 - Hud&Helse nr. 3/2020
P. 10

HOVEDSAKEN BARN OG UNGE
senger (et kaldt og et varmt), et helsehus med leger, hudleger, sykepleiere, fysioterapeuter og et soltak hvor man kan ligge naken, hvis man har psoriasis nedentil og på puppene. Det er tre uker med kurs, smøring, soling, skole og gode erfaringer. Jeg har vært på 15 behandlingsreiser fra jeg var tre og til jeg var 20 år. Disse tre ukene har betydd mye for meg. Du møter andre mennesker med samme sykdom, deler erfaringer og utfordrin­ ger, for så å lytte til hverandre. Du skaper vennskap du vil ha resten av livet, og jeg er evig takknemlig for alt jeg har opplevd og all kunnskap jeg sitter igjen med etter disse ukene. Du drar derfra med en kropp uten prikker og et godt sinn.
Et år jeg ikke fikk innvilget behandlingsreise, bestemte pappa seg for at vi skulle dra til Valle Marina på to uker ferie, mens barnegruppa på psoriasis var der, slik at jeg kunne sole meg sammen med andre barna. De siste årene har jeg søkt to gan­ ger på å dra på behandlingsreise. Jeg har fått avslag fordi jeg har mindre utslett og har det veldig bra med meg selv. For meg handler alt om hvordan jeg har det med meg selv.
Smøring har alltid vært veldig viktig behandling for meg. Det har vært smøring flere ganger om dagen, og jeg har fått hjelp til det av mamma og pappa. Til og med besteforeldre og kusiner har kommet på besøk for å smøre meg. Når jeg nå skal smøre kroppen min er terskelen for å finne frem kremen og smøre hele kroppen ganske høy. Men når jeg vet hvor viktig smøring er for å holde huden fuktig, så gjør jeg det. En gang i uka tar jeg hodebunnsbehandlinger. Jeg sover med dette over natten og dusjer det ut dagen etter.
Jeg er så utrolig heldig som har verdens beste og mest støttende familie, forteller Anette Nærby. Foto: Privat
Pappa spurte meg for noen år siden: «Anette, kunne du byttet bort psoriasisen mot å ikke ha den i det hele tatt?». Da svarte jeg: «Nei, pappa. Det å leve med denne sykdommen har gitt meg så mye glede, så jeg kunne faktisk aldri i verden byttet bort psoriasis mot noe annet.»
En av de fantastiske tingene som har kommet med det å ha psoriasis, er alle menneskene jeg har møtt gjennom alle disse årene jeg har hatt psoriasis. Det er venner jeg kommer til å ha resten av livet, og som alltid er der for deg uansett hva. Jeg har fått lov til å være med på «God morgen Norge» to ganger. Jeg har vært i flere artikler i VG og Dagbladet, og jeg har møtt mange mennesker ute på stand. Jeg har også vært med på å skrive en bok sammen med ungdommer som har psoriasis eller eksem.
I dag er jeg 26 år, og jeg har bodd i Drammen i seks år. Jeg ble leder i Psoriasis­ og eksemforbundet Ung (PEF­ung) i Dram­ men i 2014, og det er jeg fortsatt. I det nasjonale ungdomssty­ ret til PEF­ung sitter jeg nå som nestleder og jeg er veldig spent på valget på nytt ungdomsstyret som skjer om litt over en måned. Jeg trives så utrolig godt med arbeidet i PEF­ung. Jeg får muligheten til å gjøre mye for å hjelpe andre barn og ungdom i samme situasjon som jeg har vært og er i.
Jeg ser ikke på psoriasis som en lidelse, men som en del av meg selv.
   Tørre hender etter hyppig vask?
Førebygger hudplager og bevarer den gode bakterieflora.
Kombiner med
pH 4 Hudpleie pluss/Hudbalsam - styrker syrekappa
- påfør etter vask eller ved behov
Utan parfyme. Låg pH.
     Optima Produkter AS
www.optima-ph.no
5600 Norheimsund, Tlf. 56 56 46 10
 Prøv Optima
pH4 Hudvask
- mild og pleiande
  Behandlingsreise for barn
Gjennom den statlige ordningen for klimabehandling, kan barn og unge med psoriasis og atopisk eksem søke om dra på behandlingsreise til utlandet. Det er Seksjon for behandlingsreise ved Universitetssykehuset i Oslo som administrerer ordningen. På grunn av koronapande­ mien, ble behandlingsreisene fra mars og ut året kansel­ lert. Seksjonen vil i september eller oktober avgjøre om gruppene som skal reise i januar 2021 kan gjøre det. De som søkte 15. mai i år for å dra i januar eller februar neste år, vil bli vurderte for dette hvis turene går som planlagt, opplyser seksjonen på sine nettsider. Ingen av psoriasis­ gruppene for barn og unge overføres til neste år.
Les mer om behandlingsreiser s. 35.
10 HUD&HELSE 3/2020










































































   8   9   10   11   12