Page 12 - Hud&Helse nr. 3/2020
P. 12

HOVEDSAKEN BARN OG UNGE
Josefin Lysell, som er dermatolog og
forsker ved Karolinska Universitetss­ jukehus, skrev i sin doktorgradavhan­ dling om barn og psoriasis. Hun er enig i at underdiagnosisering er et problem.
– Studier viser at forekomsten har økt, og det betyr at man i hvert fall er blitt bedre på å sette diagnosen. Men vi mister sikkert en hel del likevel, skulle jeg tro. Og det gjelder særlig de milde tilfellene, ikke de opplagte.
At riktig diagnose og behandling er viktig, viser ikke minst de studiene som er kommet i de senere årene. De viser også at psoriasis påvirker livskvaliteten og øker risikoen for følgesykdommer selv for barn og tenåringer med diagno­ sen. Fremfor alt gjelder det psykiske utfordringer, som depresjon og til og med selvmordstanker, men også fedme som kan føre til store problemer senere i livet.
Men finnes det en mulighet for å endre denne utviklingen? Josefin Lysell
Underdiagnosisering er et problem, mener Josefin Lysell, dermatolog og forsker ved Karolinska Universitetssjukehus
i Sverige.
mener at det er et område som må pri­ oriteres i forskningen.
– Kan vi påvirke sykdomsutviklingen gjennom å behandle den? Her har vi en gruppe som vi kanskje gjennom å be­ handle dem tidligere eller behandle dem på en spesiell måte, kan påvirke risikoen for utvikling av psoriasisartritt eller risikoen for samsykelighet som hjerte­ og karsykdommer. Og så må vi bli bedre på å behandle depresjon. Vi vet at tidlig debut av psoriasis i 20­årsalde­ ren innebærer en økt risiko for depre­
Guttat psoriasis rammer betydelig flere barn enn voksne, forteller Amy Paller, professor
i dermatologi og barnedermatologi ved Northwestern University i Chicago.
sjon, endringer i personligheten og angst. Der må vi gå fra teori til hand­ ling.
Forskning på følgesykdommer
Amy Paller er enig i at det behøves mer forskning på barnepsoriasis og risikoen for alvorlige følgesykdommer.
– Vi trenger også mer informasjon om koblingen mellom psoriasis i barn­ dommen og risikoen for metabolsk syn­ drom og hjerte­ og karsykdom og om
  Vi bør bli flinkere til å se hele kroppen i behandlingen av psoriasis enten det gjelder barn eller voksne, mener stipendiat Astrid Lossius Avdeling for hudsykdommer ved Universitetet i Oslo. Foto: Øystein Horgmo, UiO
 Barnepsoriasis:
– Ingen nedre aldersgrense
Psoriasis er det samme enten du er barn eller voksen, men behandlingen kan være forskjellig, sier stipendiat Astrid Lossius.
Tekst: Eldrid Oftestad
Ifølge stipendiaten ved Avdeling for hud­ sykdommer ved Universitetet i Oslo er det ikke egentlig så mye forskjell på di­ agnosen psoriasis for barn enn for voksne.
– Det er den samme sykdommen i utseende og plagene den gir, og folk i alle aldersgrupper får den. Men i behandlingen er det ulikheter fordi den tilpasses den enkelte pasienten. Og når det er snakk om nye medikamenter, prøves de av sikkerhetsgrunner ut på
voksne før barn eventuelt får mulighe­ ten til å bruke den, sier Lossius.
Hun påpeker at det ikke finnes en nedre aldersgrense for å få psoriasis, men det er uvanlig at helt små barn får psoriasis.
– Da er det mer vanlig i tenårene. Det som er spesielt med barn og unge, er at de er i utvikling. Det kan derfor være utfordrende med en synlig syk­ dom, og da er det viktig å ta tak i det å leve med en sykdom. Det gjelder å jobbe med mestringsstrategier for å leve med diagnosen på en god måte, forteller hun.
– Tenker du annerledes om bivirknin- ger når det er snakk om å gi barn systemisk eller biologisk behandling?
– Hos de fleste personer med psoriasis fungerer det med lokalbehandling, med kremer, enten det er barn eller voksne. For barn kan også lysbehandling fungere bra, men det kan være utfordrende å gjennom­ føre behandlingen siden barnet må dra til
behandlingsstedet tre ganger i uken. Når det gjelder tablettbehandling er det viktig å tenke på virking og bivirkning av det aktuelle legemiddelet. Men er det slik at bivirkningene blir for sterke, så prøves en ny behandling. Det er strenge kriterier for å begynne med biologiske legemidler, så kommer man gjennom det «nåløyet» er det absolutt behov for behandlingen og eventuelle bivirkninger overvåkes nøye. Det vi er mer usikre på, er om den biolo­ giske medisinen har efekt etter lang tids bruk, som for eksempel etter 20 år.
– Tar dere andre hensyn til risikoen for å få følgesykdommer hos barn som har psoriasis enn voksne?
– Forskningen og kunnskapen om følgesykdommer ved psoriasis er fort­ satt litt ny. Men vi bør bli flinkere til å se hele kroppen i behandlingen av psoria­ sis enten det gjelder barn eller voksne, sier Astrid Lossius.
12 HUD&HELSE 3/2020
 


































































   10   11   12   13   14