Page 19 - Hud&Helse nr. 1/2021
P. 19

Flere verktøy i verktøykassen
I februar i fjor fikk atopikere for første gang tilgang til biologisk legemiddel. Ett år etter har de fått enda ett.
Tekst: Eldrid Oftestad
Det nye biologiske legemiddelet heter
Olumiant, og det er legemiddelselskapet Lilly som har produsert det. Til forskjell fra Dupixent, som er et biologisk lege- middel som inntas med sprøyter, kom- mer Olumiant i tablettform.
– Hva er spesielt med legemiddelet Olu- miant sammenlignet med Dupixent?
– I tillegg til at Olumiant har tablett- formulering, tilhører dette legemiddelet den for oss hudleger nye kategorien JAK-hemmere. Det vil si at effektene av medisinene starter inni cellen i blodet, mens ved Dupixent skjer det i blodet utenfor cellene, forteller hudlege Claus Lutzow-Holm, som driver hudlege- praksis i Oslo og fagnettstedet Hud- doktoren.no.
Han forteller at han og andre hud- leger nå har fått flere verktøy i verktøy- kassen i behandlingen av de som er hard- est rammet av atopisk eksem.
JAK-hemmere representerer en ny type sykdomsmodifiserende legemidler, og disse legemidlene går kort sagt ut på å hemme signalveier inne i cellene som igjen reduserer betennelsen.
Vant anbudet
Indikasjonen for Olumiant er personer fra 18 år med moderat til alvorlig ato- pisk eksem, og i februar ble det klart at
Olumiant vant årets anbud på biologiske legemidler mot atopisk eksem.
– Dupixent har vi brukt i ett år nå, og med ytterligere erfaringer fra EU, vet vi ganske godt hvordan den fungerer. Det er begrenset med bivirkninger, så vi er trygge på at pasienter kan stå på medisi- nen i lang tid. Naturlig nok vet vi ikke så mye om bruken av Olumiant i behand- ling av atopisk eksem, men vi vet likevel en del om den siden medisinen har vært brukt i behandling av revmatoid artritt i Norge siden 2017, og det foreligger jo god dokumentasjon i vitenskapelig litte- ratur. Olumiant har noe mer bivirknin- ger enn Dupixent, men de behøver ikke av den grunn være alvorlig. Dessuten vil det være lettere å slutte med Olumiant, siden det er piller som innebærer rask eliminering ut av kroppen. Kanskje det kan være et legemiddel som pasienten kan bruke litt til og fra, mens Dupixent er et legemiddel man kan bruke hele tiden?
– Men det stemmer at Dupixent kan gi bivirkninger i øynene, ikke sant?
– Ja, 15-30 prosent som bruker Dupi- xent har opplevd bivirkninger i øyene.
– Det er hyggelig at det endelig er blitt flere behandlinger tilgjengelig for pasienter med atopisk eksem. Hvorfor har det tatt så lang tid?
– Min refleksjon rundt dette er at atopisk eksem har vært en vanskelig nøtt å knekke. Det har vært snakk om JAK-hemmere tidligere, men det har vært vanskelig å finne ut. Så det har vært en trang fødsel. Kanskje Dupixent er et bredere legemiddel - da det også er aktuelt mot astma, men Olumiant vil være et fint supplement. Og når vi nå også får Olumiant, vil vi få nye erfarin- ger som vil være nyttige for å kunne tilby flere pasienter god behandling, sier Lutzow-Holm.
Biotilsvarende legemidler
Det nye anbudet på de såkalte TNF- BIO-legemidlene som ble implementert 1. februar i år, berører ikke bare pasienter med atopisk eksem, men også pasienter med psoriasis, psoriasisartritt og hidra- denitis suppurativa (HS). Endringene gjelder først og fremst nye biotilsvarende legemidler med virkestoffene adalimu- mab, etanercept og infliksimab.
I år som i fjor, foreligger det to inn- kjøpsavtaler for medisiner til syke- husene. Den ene avtalen er for Helse Midt-Norge og Helse Vest og den andre for Helse Sør-Øst og Helse Nord. De to avtalene er helt like for diagnosene psoriasisartritt, hidradenitis suppurativa (HS), atopisk eksem og psoriasis.
AKTUELT
 Ny psoriasismedisin
Beslutningsforum for nye metoder har sagt ja til en ny behandling av plakkpsoriasis i det offentlige helsevesenet, skriver Dagens Medisin. Det er legemiddelet Cosentyx (Sekukinumab) til behand- ling av moderat til alvorlig plakkpsoriasis hos barn og ungdom fra seks år, som er aktuelle for systemisk behandling. Cosentyx har i flere år vært tilgjengelig for voksne med plakkpsoriasis som er aktuelle for systemisk behandling og for voksne med psoriasis- artritt. Det er legemiddelfirmaet Novartis som produserer dette legemiddelet.
 Studie om psoriasis og diett
Har du psoriasis og ønsker du å gå ned i vekt? Da er NTNU og St. Olavs Hospital i Trondheim interessert i å høre fra deg. De trenger deltakere til en studie om å undersøke hvilke effekter vektned- gang har for psoriasissykdom i form av livskvalitet, alvorlighets- grad (PASI) og molekylære markører. Forskerne ønsker deltakere med plakkpsoriasis, kroppsmasseindeks (BMI) over 27 kg/m2, og som er mellom 18 og 70 år og er ellers friske. Siden studiedeltak- else krever flere oppmøter ved St. Olavs og NTNU, må du bo i eller i nærheten av Trondheim.
Er du interessert i å delta i denne studien og vil ha mer informasjon? Da kan du ta kontakt prosjektleder Beathe Sitter på telefon: 99 02 41 80, eller epost beathe.sitter@ntnu.no
HUD & HELSE 1/2021 19








































































   17   18   19   20   21