Page 17 - Hud&Helse nr. 1/2021
P. 17

Nye europeiske retningslinjer for behandling av psoriasis
er svært effektive,
men også svært
dyre. Ulike be-
handlingsformer
har sine forde-
ler og ulemper.
Risikoen for bi-
virkninger kan
variere. Noen pa-
sienter foretrekker
smøring, mens an-
dre helst vil unngå
det. Slike avveininger må gjøres av både pasient og hudlege. Hudleger må holde seg fortløpende oppdatert om hvilke behandlingsmuligheter som er tilgjen- gelige.
Nylig har hudleger fra flere europeiske land gått sammen om å publisere fel- les retningslinjer for behandling av psoriasis (1). Forfattergruppen består av til sammen 27 psoriasiseksperter fra
Retningslinjene er publisert i tids- skriftet Journal of the European Academy of Derma- tology and Vener- eology (1) og bør interessere man- ge, først og fremst hudleger,menogså pasienter, pårø- rende og annet helsepersonell. Artikkelen har et eget avsnitt be- regnet for pa- sienter (dessverre kun på engelsk). Retningslinjene inneholder råd om valg av behandlingsform og hvilke hensyn man bør ta når pasienten har andre sykdommer, blant annet hjertesykdom, overvekt, diabetes, kreft og depresjon. Hvordan bør gravide eller ammende kvinner med psoriasis behandles? Hva med vaksinering? Hvilke behandlinger er aktuelle ved samtidig psoriasisledd- gikt? Hvordan skal pasienter følges
«Anbefalingene er basert på en oppdatert, systematisk innhenting av hundrevis av forskningsartikler og inngående diskusjoner i gruppen»
HUDLEGEN HAR ORDET
 Tekst: Petter Gjersvik, hudlege og professor ved Universitetet i Oslo og Seksjon for hudsykdom- mer, Oslo universitetssykehus
Rikshospitalet har bidratt i arbeidet med nye europeiske retningslinjer for behandling av psoriasis.
Psoriasis kan ramme i ulik grad. Noen har lite utslett og har få plager, mens an- dre har utbredt og uttalt utslett som på- virker dagligliv og livskvalitet i betydelig grad. Behandlingen må derfor tilpasses sykdomsgrad og subjektive plager. Det finnes mange ulike behandlingsmetoder – fra enkle livsstilsråd til smøring med kremer og salver, UV-behandling hos hudlege og for dem som er mest plaget: tabletter, sprøyter og infusjoner.
Det er altså mye å velge mellom. Det kommer stadig nye legemidler, blant annet biologiske
legemidler, som
14 land og har møttes flere ganger på videokonferanser for å komme frem til enighet om valg av behandling for pasienter med ulike typer og grader av psoriasis. Fra Norge har overlege Olav Sundnes fra Seksjon for hudsyk- dommer ved Oslo universitetssykehus deltatt og bidratt med viktige innspill. Anbefalingene er basert på en oppda- tert, systematisk innhenting av hundre- vis av forskningsartikler og inngående diskusjoner i gruppen.
opp, og hvilke undersøkelser skal gjøres underveis? Når er det aktuelt å avslutte behandling?
Gruppen som har laget retningslinjene, legger stor vekt på at alle pasienter må være med i alle beslutninger som ved- rører pasienten selv. Dette betyr at legen må ta seg god tid til å utvikle et godt lege- pasient-forhold der pasienten opplever å bli tatt på alvor. Pasienten må være godt informert om sykdommens natur og prognose og om hvilke behandlings- muligheter som finnes. Jeg håper at de nye retningslinjene vil bidra til norske pasienter med psoriasis får den beste behandling som er tilpasset deres situ- asjon.
Forfatterne av de nye europeiske be- handlingsretningslinjene oppfordrer hudlegeforeningene i hvert land til å utarbeide sine egne anbefalinger til- passet lokale forhold, slik som finans- ieringsordninger, eventuelle anbuds- systemer og refusjonsregler. I Norge er en arbeidsgruppe nedsatt av Norsk forening for dermatologi og venerologi – Hudlegeforeningen – i gang med det- te arbeidet, og gruppen regner med å ha sitt forslag klart i løpet av våren.
HUD & HELSE 4/2020 17
 1. Nast A, Smith C, Spuls PI, et al. EuroGuiDerm Guideline on the systemic treatment of Psoriasis vulgaris - Part 1: treatment and monitoring recommendations. J Eur Acad Dermatol Venereol 2020;34:2461-98.
Petter Gjersvik er hudlege og professor ved Universitetet i Oslo og Seksjon for hudsykdommer, Oslo universitetssyke- hus. Han var leder i Hudlegeforeningen i perioden 2013-19.





































































   15   16   17   18   19