Page 18 - Hud&Helse nr. 1/2021
P. 18

AKTUELT
– Styrk systematisk samarbeid med pårørende
I desember i fjor la Regjeringen frem sin pårørendestrategi. Pårørendesenteret i Oslo savner mer om betydningen av samarbeid mellom tjenestene og de pårørende.
Tekst: Eldrid Oftestad
– Regjeringens pårørendestrategi vektlegger anerkjennelse, omsorg og veiledning av pårørende og det er viktig og bra, men mindre om betydningen samarbeid med pårørende har i en tid der pårørende har overtatt mange av de omsorgsopp- gavene som velferdssamfunnet tidligere ivaretok, sier Inger Elisabeth Hagen, daglig leder ved PIO – Pårørendesenteret i Oslo.
Hun forteller at i hovedstaden er samarbeid med pårø- rende blitt betonet høyt ved å lansere en egen standard for pårørendesamarbeid i alle tjenester.
– Formålet med standarden er å sikre at systematisk sam- arbeid med pårørende skal være en integrert og naturlig del av all tjenesteyting i Oslo kommune, i kraft av den ressursen pårørende er for sine nærmeste og for tjenestene. Pårørende skal møte et velfungerende og forutsigbart samarbeid, slik at belastningene reduseres, sier Hagen.
Ifølge Hagen har et godt pårørendesamarbeid stor betyd- ning for brukernes livskvalitet og bedring.
– Forskning har vist at tiltak som retter seg bare mot på- rørende ikke har betydning for brukeren / pasientens helse, det har derimot involvering av og samarbeid med pårørende. Hvordan pårørende skal eller kan involveres, avhenger blant annet av hvilken rolle de har i en gitt behandlings- og omsorgssituasjon. Jo sykere den som trenger hjelp er, desto viktigere er pårørende, og pårørende som bor sammen med den som er syk kan ha en ekstra belastende rolle.
PIO-lederen påpeker videre at Regjeringens pårørende- strategi har et viktig hovedmål som handler om barn som pårørende, og at ingen barn skal måtte ha omsorgsansvar for familien.
– Det er vi veldig glad for. I tillegg er vi fornøyd med at PIO-senterets samarbeidsplan med pårørende er omtalt, sier Inger Elisabeth Hagen.
– Jo sykere den som trenger hjelp er, desto viktigere er pårørende, sier daglig leder Inger Elisabeth Hagen ved PIO – Pårørendesenteret i Oslo. Foto: PIO – Pårørendesenteret i Oslo
  Eksemskolen nytter
En artikkel skrevet av flere norske hudleger som er publisert i BMC Dermatology (BioMed Central website), viser at Eksem- skolen ved Oslo universitetssykehus virker positivt på delta- kerne. Studien antyder at tverrfaglig utdanningsprogram har gunstige effekter på livskvaliteten til familien og alvorlighets- graden og reduserer frykten for å behandle barn med atopisk eksem med kremer eller salver som inneholder kortison.
18 HUD & HELSE 1/2021




















































































   16   17   18   19   20