Page 31 - Hud&Helse nr. 1/2021
P. 31

 en svekket hudbarriære. Vi får også svært gode tilbakemeldinger fra kreftpasienter som har vært igjennom tøffe kurer med strålebehandling. Favn hudpleieserie ble i 2018 nominert i Allergi Award og nå jobbes det med å få den allergisertifisert.
Videre har vi utviklet ansiktsserien Sevje som er tilpasset kombinert til fet hudtype og serien Kime for tørr og voksen hud med mer aktive virkestoffer. Disse seriene er også parfymefrie slik at de passer de med sensibel hud. Amanda forteller:
- Veien mot å bli symptomfri har vært lang for
min del. Det krevde ikke bare endring i hudpleie, men også kost og livsstil. De siste fem årene har jeg vært nesten helt fri for symptomer på atopisk eksem, men det ligger selvfølgelig latent i kroppen. Det å leve med en hudsykdom er svært krevende og det er så mange ting som påvirker huden. Både kosthold, hudpleie og livssituasjon påvirker huden og dette gjør det utfordrende å finne en balanse man kan leve med.
- For et år siden glemte jeg å ha med meg såpe i vesken og måtte vaske meg på et offentlig toalett på et kjøpesenter. Da ble huden umiddelbart rød og kløende og jeg fikk små områder med eksem som ikke ville gå bort på flere uker. Det å leve
med eksem gjør at mye må planlegges og huskes på. Sjampo og balsam har jeg for eksempel alltid med til frisøren for å unngå å få utbrudd i hode- bunnen og ansiktet. Det var litt flaut i starten, men nå har mye blitt en vane. Jeg utdannet meg til hudterapaut allerede som 20-åring. Det å leve med hudutfordringer har gjort at jeg har fått en stor interesse for å lære mer om huden og hvordan kroppen fungerer.
- På skolen fikk jeg naturligvis mye problemer med huden og fikk tilslutt legeerklæring slik at jeg kunne slippe å få ansiktsbehandlinger på skolen i en periode. De fleste produktene i hudpleiemarkedet
er tilsatt enten parfyme eller eteriske oljer (naturlig duft) som kan være svært irriterende for en sensibel hud. Det at et produkt er naturlig betyr ikke at det er allergivennlig. Nå driver jeg en hudklinikk i Gjøvik sentum og har fokus på atopisk eksem, psoriasis og andre hudsykdommer. Folk kommer langveis fra for å unne seg en allergivennlig hudpleiebehandling uten
duft som kan trigge eksem. Folk i alle aldre kommer innom for å lære mer og få råd og veiledning som kan gjøre det lettere å leve med huden sin.
- Det er fantastisk å kunne hjelpe andre med eksem. I disse dager med corvid-19 har vi gjort noen digitale grep slik at vi kan hjelpe de som ikke får reist langveis fra. Vi har nå satt opp en elektro- nisk hudkonsultasjon på nettsiden vår hvor kundene våre kan svare på noen spørsmål og laste opp et bilde av huden sin. Deretter gjennomgår jeg og andre hudterapauter svarene grundig og legger opp en anbefaling med produkter som passer kunden. Dette har gjort det mye lettere å hjelpe de som ikke bor på Gjøvik.
Håndkrem og pleie:
I tider som krever hyppig bruk av håndsåpe og hånd- sprit av smittevernhensyn, er det dessuten ekstra viktig å ta vare på hendene. Det er lurt å bruke
en ekstra fet håndkrem som roer inflammasjon og styrker hudbarriæren. Vi har solgt svært mye av Favn creamy hand and body wash og Favn extra nourishing cream squalene under corvid-19. Vi har hatt en stor økning av kunder som kommer innom fordi de har fått utslett og eksem på hendene, som de ikke hadde før pandemien. Det å pleie huden ekstra og være kresen på hviøken sprit og såpe man velger er ekstra viktig nå».
ANNONSE
 HUD & HELSE 1/2021 31




















































































   29   30   31   32   33