Page 29 - Hud&Helse nr. 1/2021
P. 29

                kronisk tilstand. Og det er lurt å sette seg ned å snakke med andre om det. Snakk med familie, venner og på jobb, fortell at du har denne sykdommen og dette er begrensningene det medfører. Da tar du eierskap til sykdommen.
Han understreker at han bare har møtt forståelse når han har fortalt om plagene sine.
– Jeg tror at når det ikke er forståelse, handler det ofte om at folk ikke vet hvordan du har det.
– Hvis du som barn opplever lite forstå- else, kan det kanskje være vanskelig å tenke slik?
– Hvis du har vonde opplevelser fra barndommen, er det så klart helt reelt. Da er det viktig å ta det opp og kanskje søke profesjonell hjelp. Jeg har inntrykk av at lærere på skolen i dag er flinke til å skape forståelse når elever blir syke. Den ene datteren min opplevde å få lam- melse i halve ansiktet en gang. Da valgte hun i samråd med læreren å stå foran klassen og fortelle hva det var. Det å være åpen kan også være en gave. Jeg selv kan av og til bli litt flau over hvor- dan jeg går, fordi jeg halter litt. Men så tenker jeg at sånn er det jeg går.
Dramatisk trafikkulykke
I 2018 ble Sigvart alvorlig skadet etter en frontkollisjon, da han var på turné. Han fikk tolv brudd og måtte gjennom flere store operasjoner og var redd for hva ulykken ville gjøre med leddplagene.
– Jeg knakk så masse bein og lå lenge på sykehus, men jeg ble ikke verre av leddplagene. Jeg måtte jo trene så mye.
Han tror det har vært en fordel for han at han ikke har en ni til fire-jobb.
– Stress lager syre i kroppen, og jeg opplever at stress er negativt. Spesielt kan jeg kjenne stress før platerealese og direktesendinger, men bortsett fra det går greit. Jeg har vært heldig som ikke trenger å jobbe hver dag fra ni til fire. Det har vært bra for meg fordi det hadde vært utfordrende å gå på jobb hver dag. Da jeg var yngre tenkte jeg på å bli jour- nalist fordi jeg er engasjert i samfunns- spørsmål, men så kom jo musikken og tok meg. Hvis jeg hadde blitt journalist, hadde jeg nok hatt et større problem på grunn av sykdommen.
– Hvordan går det med sykdommen i dag?
– Den plager meg svært lite nå! Det går fint med kneet, men jeg kan ikke
bøye det skikkelig og det går treigt i trapper. Men jeg er suveren på flat mark, he-he. Og så er jeg veldig forsiktig med sukker og spiser glutenfritt og laktose- fritt. For det meste. Oppmerksomhet på kosten ga veldig godt utslag, så det har jeg fortsatt med, forteller Sigvart Dagsland.
HUD OG LEDD
   Vi vet at det
er forskjell på krem og krem Canoderm – Norges best dokumenterte fuktighetskrem
Canoderm 5 % krem (karbamid) er et reseptfritt legemiddel til fuktighetsbevarende behandling av tørr hud av ulike årsaker og forebygging av tilbakefall av atopisk eksem. Les pakningsvedlegg nøye før bruk. ACO Hud Nordic AB. www.perrigo.no
 MYKGJØR & LINDRER KLØE
 HUD & HELSE 1/2021 29
Sigvart Dagslands tips:
Det er lurt dele med dine nærmeste.
Ikke lag fiendebilde av sykdommen.
Ta absolutt imot hjelpen du kan få.
Kosthold kan gi et veldig godt utslag. Fjern først sukker!
Ta to skjeer kaldpressen olivenolje som det siste du gjør før du legger deg.
Omega 3! Gjerne Calanus-tabletter eller lignende, som har lavt avfallsstoffer i seg. Det skader heller ikke med antioksidanter.
Prøv gjerne meditasjon.
CAN200122NO1







































































   27   28   29   30   31