Page 27 - Hud&Helse nr. 1/2021
P. 27

 Det tok mange år før Sigvart Dagsland fant det som hjalp best mot psoriasisartritt. – Revmatologien var det som funket best, men jeg opplever at revmatologene også har forståelse for at kost er viktig, sier han.
skikkelig, og jeg ble tappet for energi. Men jeg ba ikke om hjelp da, jeg var for stolt til det.
– Hvordan klarte du å gjennomføre turneer og konserter?
– Hvis det var vondt, brukte jeg krakk på scenen. Men jeg ba ikke om rullestol på flyplassen. Jeg ville ikke at sykdom- men skulle definere meg. Men én gang var det så vondt at jeg måtte være igjen på hotellet. Jeg hadde ofte vondt i kneet på kveldene, men denne gangen var det veldig mye vann i det. Jeg tror det var omtrent to desiliter. Når jeg ser tilbake i dag på dette, tålte jeg nok mer enn jeg skulle.
Etterforsket sin sykdom
Da han etter hvert fikk diagnosen psori- asisartritt på 90-tallet, ble han satt på ulike medisiner som var tilgjengelige på den tiden.
– Jeg gikk på tablettene de hadde da. Selv om det hjalp litt, gikk det utover magen, forteller Sigvart.
Selv om han gikk på medisiner, ville han finne koden til sykdommen. Han gikk i gang med en etterforskning.
«Det var en skikkelig Jesus- effekt med den medisinen»
– Jeg var helt overbevist om at jeg kunne spise sykdommen vekk, og jeg forbannet meg på at jeg skulle klare dette. Jeg gikk på ulike kurer, alt fra blodtypedietten, potetvannkur til andre dietter. Jeg merket at det hadde noe for seg, jeg var i rett landskap. Jeg kuttet ut ris, poteter og pasta, og det hjalp veldig. Det reduserte plagene med 50 prosent. Jeg fjernet sukker, det var nok det vik- tigste. Jeg la merke til det begynte å klø når jeg inntok store mengder farin. Jeg merket at her var det noe. Jeg ble merk- bart bedre, men ikke helt frisk.
I tillegg til å prøve ut ulikt kosthold, søkte han til det alternative. Der fant han meditasjonen.
– Ved siden av kone og barn, er med- itasjon det beste som har skjedd meg. Det handler om tid og oppmerksomhet, og det er fantastisk. Det gir mental like- vekt. Meditasjonen gir overvåkenhet og oppmerksomhet om hva jeg ikke skal ha i kroppen, på hva som ikke er godt nok for meg. Meditasjon er som å gå i fjellet i tre dager, og så setter du deg ned è
tatt flere priser, som for eksempel Prøysenprisen i 2009 og vært nominert til Spellemannprisen flere ganger. I 1990
«Hun har ikke opplevd oss som syke, men hun har sett hvordan vi ser ut»
vant han Spellemannprisen for albumet «Alt eg såg». I fjor høst deltok han i jubileumssesongen av TV-programmet «Hver gang vi møtes» på TV 2, og han var også med i programmet i 2014. Men vi må tilbake til 80-tallet, nærmere bestemt 1986. Da var koristen Sigvart
på turné med bandet Tomboy fra Askøy utenfor Bergen. Det var da han for første gang kjente leddplagene.
– Jeg ble dårlig over natten, fikk smerter i hoftene og i brystbeinet. All- menntilstanden var dårlig, men jeg var ung og tenkte ikke over det. Hvis jeg hadde tatt dette fortere på alvor, hadde kanskje sykdomsbildet vært noe annet.
Sigvart tror det er flere grunner til at det tok så lang tid.
– Jeg er angrepet av det å være lett til sinns, og derfor har kanskje problemet vært at jeg har dvelt for lite med plag- ene. For jeg har helt klart hatt et stort problem. Leddsmertene pleide å komme i bølger, og det varte i ti-tolv dager av gangen. Av og til kunne jeg ikke gå
HUD & HELSE 1/2021 27
HUD OG LEDD














































































   25   26   27   28   29