Page 28 - Hud&Helse nr. 1/2021
P. 28

HUD OG LEDD
 I fjor høst deltok den folkekjære artisten i jubileumssesongen av TV-programmet «Hver gang vi møtes» på TV 2. Han var også med i programmet i 2014. Her er gruppebilde fra jubileumssesongen. Foto: Vegard Breie / TV 2
og finner ut av hva du skal gjøre. Det har noe med å rense sinn og kropp. Det opplever jeg er sundt.
– Hvor ofte mediterer du?
– Hver dag, og det trenger ikke være mer enn et kvarter eller 20 minutter.
Men Sigvart er tydelig på at verken meditasjon og kosthold har tatt vekk sykdommen.
– Det er mer som et tilleggsopplegg.
Biologisk medisin
Det som virkelig hjalp Sigvart, fant han hos revmatologen på Haukeland syke- hus i Bergen i 2010.
«Jeg har tenkt at forskningen og medisinen var det som hjalp mot sykdommen, men jeg tar også med meg erfaringen som jeg har fått gjennom kosthold og meditasjon»
– Da ble jeg satt på en biologisk medisin, Enbrel. Jeg ble helt fin over natten. Det var en skikkelig Jesus-effekt med den medisinen.
I dag setter han medisinen selv. Samme år skiftet han det vonde kneet. Men selv om han begynte på biologisk medisin, fortsatte han å være opptatt av kosthold og meditasjon.
– Hele veien – jeg har gjort det jeg har tenkt hele veien. Revmatologien var det som funket best, men jeg opplever at revmatologene også har forståelse for at kost er viktig. De har bare ikke funnet
28 HUD & HELSE 1/2021
noen klare fellestrekk som gjelder alle pasientene. Siden jeg går på de medisi- nene jeg gjør, har jeg vært ofte på Hau- keland. Og det har vært positivt og god kommunikasjon.
Sigvart har også vært hos hudlege for sin psoriasis.
– Men det er ikke psoriasis som har vært problemet for meg, så det har vært først og fremst revmatologene jeg har gått til. Jeg har tenkt at forskningen og medisinen var det som hjalp mot syk- dommen, men jeg tar også med meg erfaringen som jeg har fått gjennom kosthold og meditasjon.
Og med lang fartstid på sykehus er det likevel noe han ikke helt skjønner.
– Det settes gjerne ut saft og vafler i gangen! Der ligger noe av problemet, tenker jeg. Sukker er kilde til mange helseplager og ikke minst vektproble- mer. Sukker er ikke bra i lengden.
– Så det blir ikke saft og vafler på deg på sykehuset?
– Nei, det gjør ikke det.
Den viktige beslutningen
Påsluttenav90-tallettokSigvartenbe- slutning. På den tiden var han ofte syk, og det så ektefellen Karoline Krüger.
– Vi skulle på besøk, men Karoline så at jeg var altfor dårlig til det. Karoline sa at jeg måtte si fra til henne og andre hva dette var.
Noe gikk med andre ord opp for Sig- vart.
– Sånn er det og dette må jeg ta hen- syn til. Jeg hadde ikke tatt hensyn til kroppen min tidligere, så dette ble en veldig viktig beslutning for meg. Jeg tror mange tåler for mye for lenge, jeg har
snakket med andre som gjør det. Vi er litt seige. Men denne erkjennelsen er viktig, tenker jeg.
Sigvart forteller at han tror det er lurt å være delaktig i sykdommen sin.
– Jeg tror det er lurt å unngå å se på sykdommen som noe dritt som er blitt påført meg som en fiende. Jeg ser på
«Jeg ser på sykdommen mer som en brysom venn som jeg må leve med og finne ut av»
sykdommen mer som en brysom venn som jeg må leve med og finne ut av. Det tror jeg var for meg en forandring. Karo- line sa til meg: «Jeg ser du er dårlig». Det handler om å ikke fornekte det. Som Alexander Kielland.
Han viser til et annet kjent bysbarn fra Stavanger, forfatter Alexander Kiel- land. Han hadde søvnapne.
– Det var muligens derfor han skrev romanene sine i en kort periode på tolv år. Jeg leste et sted at han beskrev syk- dommen som en «stille losjerende i kroppen». Det er masse i livet som vi møter på som det kan være lurt å klare å bli venn med. Men det er ikke det samme som å si at det er en mening i det å bli syk.
Helt ok
Han begynte også å tenke at det er ok å være syk.
– Før tenkte jeg at jeg ikke er syk og ikke kronisk syk. Jeg ville ikke dyrke den tanken. Siden den tid har jeg tenkt at det er viktig å erkjenne seg det å ha en































































   26   27   28   29   30