Page 26 - Hud&Helse nr. 1/2021
P. 26

 HUD OG LEDD
Et brysomt vennskap
 Det tok 24 år før Sigvart Dagsland fikk medisinen som virkelig hjalp. Sangeren foretrekker å se på sin psoriasisartritt som en brysom venn.
Tekst: Eldrid Oftestad
Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen
– Først kalte legene det Reiters syn- drom. Men den diagnosen ble etter hvert avskaffet, angivelig fordi Reiter var nazist, forteller sanger og låtskriver Sigvart Dagsland (58) fra Stavanger. Ifølge Store medisinske leksikon er Rei-
ters syndrom en tilstand som kjenneteg- nes av artritt (leddbetennelse), øyebe- tennelse og betennelse i urinrøret. Det er også kjent som reaktiv artritt. Det er et begrep som brukes for å beskrive hele spekteret av infeksjonsutløste artritter. Og det stemmer som Sigvart Dagsland forteller. Opphavsmannen Hans Reiter var ganske så riktig et høytstående med- lem av det tyske nazipartiet og gjen- nomførte krigsforbrytelser under Andre verdenskrig. Av den grunn brukes sjel- dent Reiters syndrom, skriver professor Erlend Hem i en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening.
Selv om det ikke var Reiters syn- drom Sigvart var rammet av, var det i høyeste grad leddgikt. Og spesielt
gikk det utover det ene beinet hans. – Væske kom ut og beinet ble stivt. Jeg ble operert, men beinet var fortsatt stivt,
sier han.
I begynnelsen av 90-tallet fikk han
diagnosen psoriasisartritt, som er en spesiell type artritt som ofte opptrer i sammenheng med psoriasis. Og omtrent hvert fjerde år får Sigvart psoriasis.
– Psoriasis er en gjest hvert fjerde år, men det var leddgikten som satte meg ut. Det reduserte energien og det ene kneet ble et stort problem for meg.
På turné med Tomboy
Den folkekjære artisten Sigvart Dagsland har utgitt 20 soloalbum og solgt over 500 000 plater. Han har mot-
26 HUD & HELSE 1/2021



















































































   24   25   26   27   28