Page 24 - Hud&Helse nr. 1/2021
P. 24

 HUD OG LEDD
Malin Landro Angeltveit (26) fra Sotra utenfor Bergen har siden tidlig barndom levd med både psoriasis og psoriasis- artritt (PsA). Allerede en uke etter hun ble født fikk Malin hudplager, og fikk di- agnosen psoriasis som ettåring. Psoriasis er en kronisk hudsykdom, der sår og flek- ker dekker store områder av huden.
– Sårene kommer og går i perioder, og dekker spesielt armer og bein. Det er en autoimmun sykdom, og blusser gjerne opp når jeg er stresset eller har det dårlig med meg selv. Når det er kaldt ute kan det også danne seg flere sår, spe- sielt om vinteren, forteller hun.
Tøff ungdomstid
Fra seks-årsalderen oppstod det også smerter og hevelser i ledd, som fingre og tær. Spesielt på ungdomsskolen opp- sto det problemer med hudsykdommen. Hun ble utestengt og mobbet på grunn av den. Hun prøvde å gjemme seg bort i store klær og holdt seg mye for seg selv. Først da hun var 18 år ble hun tatt på alvor og fikk diagnosen psoriasisartritt (PsA) – da hun oppsøkte lege på grunn av en hoven ankel.
– Jeg hadde mye smerter i barndom- men og ungdomstiden. Huden min var hardt angrepet av psoriasis, og det var tøffe år på ungdomsskolen. Samtidig hadde jeg mye vondt i ulike ledd. Det var veldig frustrerende å ikke få en artrittdi- agnose i løpet av alle de årene. Dermed ble det en lettelse å få en diagnose og medisinering for leddbetennelsene.
Ung mor
Som kvinne i fruktbar alder fikk ikke Malin noe informasjon fra revmatolog, eller annet helsepersonell, om svanger- skap og medisinbruk når man har in- flammatorisk revmatisk sykdom. Da hun som 20-åring oppdaget at hun var gra- vid, var hun over halvveis i svangerskapet. Hun hadde ikke hatt mistanke om gravi- diteten. Legen skjønte at hun var gravid da hun hadde en røntgenundersøkelse i forbindelse med PsA-sykdommen. Da
«Mine erfaringer rundt graviditet og sykdom er at man må finne informasjon selv og oppsøke hjelp på egenhånd, og sånn skal det jo ikke være»
fikk hun beskjed fra legen om å slutte med medisinene hun brukte.
– Jeg var i kjempefin form gjennom store deler av svangerskapet. Jeg følte meg bedre av sykdommen, med mindre smerter og leddplager. Men seks måne- der etter fødselen snudde det, og leddsykdommen ble mer aggressiv enn den noen gang hadde vært, forteller hun. Malin fikk beskjed om at hun ikke kunne bruke medisiner i svangerskapet og i ammeperioden. Hun hadde håpet at
Malin stortrives som mamma til de to guttene sine. Foto: Privat
hun kunne få behandling som kunne redusere smerter og stivhet, og dermed kunne ta seg bedre av babyen, men det var det ingen muligheter for, fikk hun vite.
– Heldigvis fikk jeg god hjelp av for- loveden min og familien min. Med god støtte av de rundt meg, og en snill baby, så fungerte hverdagen til tross for at jeg var veldig dårlig.
Manglende informasjon
Tre år etter første barn fikk Malin et barn til, og svangerskapet forverret syk- dommen hennes helt fra starten av. Hun fikk hevelser i ledd, vann i kroppen og mye smerter. Igjen fikk hun beskjed om at hun ikke kunne bruke medisiner mot revmatismen under svangerskapet, for- uten NSAIDs-produktene diklofenak (Voltaren) og ibuprofen (Ibux etc).
På helsestasjonen med det yngste bar- net fikk Malin en brosjyre om det å være forelder med revmatisk sykdom. Det var en fin brosjyre med nyttig informasjon, men Malin skulle gjerne ønsket mer in- formasjon om selve graviditeten og di- agnosen sin. Det var først i forbindelse med et intervju angående en sak om for- holdet mellom pasient og lege, at Malin ble spurt om hun ikke visste at det fantes medisinmotpsoriasisartritt.Hunfikkda vite at det er medisiner som man kan be- nytte mens man er gravid.
– Det visste jeg jo ikke. Først da fikk jeg vite at det fantes medisiner mot rev- matisk sykdom, som fint kunne kombi-
24 HUD & HELSE 1/2021
















































































   22   23   24   25   26