Page 23 - Hud&Helse nr. 1/2021
P. 23

vært utviklet flere sammensatte måle- verktøy som PASDAS, MDA, CPDAI og DAPSA. Disse er tidkrevende å utføre både for pasienten og legen, og vurderer ikke alle ønskelige elementer, sier revma- tologen.
– Det er en pågående diskusjon om det i det hele tatt er hensiktsmessig å for- søke å måle alle potensielle sykdoms- uttrykk i et enkelt mål ved PsA, eller om vi må bruke flere separate mål. På nåvæ- rende tidspunkt er det ingen klar enighet om hvilket eller hvilke mål som er best å bruke for å styre behandlingen, men det pågår forskning med mål om å avklare dette, sier hun videre.
Nye retningslinjer
I vår kom den europeiske revmatologi organisasjonen (EULAR) med nye an- befalinger for behandling av PsA. Norsk revmatologisk forening har laget norske anbefalinger som jevnlig blir oppdatert blant annet på bakgrunn av europeiske anbefalinger.
– De nye anbefalingene er ikke revolu- sjonerende, men det er noe nytt, spesielt rundt hvilken biologisk behandling som er anbefalt enkelte pasientgrupper, sier Fagerli.
Denne artikkelen er laget av kommunikasjons- byrået Mediaplanet og har vært publisert i annonsebilag og på nettsiden Altomdinhelse.no.
– 15 prosent vet ikke at de har psoriasis når de får leddsykdommen, forteller Karen Minde Fagerli, revmatolog og forsker ved Revmatologisk avdeling på Diakonhjemmet Sykehus i Oslo.
Foto: Eldrid Oftestad
HUD OG LEDD
  Fortsett behandlingen
På Diakonhjemmet sykehus i Oslo jobber flere av landets fremste eksperter på behandling av inflammatoriske revmatiske sykdommer som psoriasisartritt (PsA). Ifølge sykehusets fagmiljø finnes det per i dag ikke kunnskap som vil si at pasienter skal stoppe eller trappe ned immundempende behandling. Dette skriver sykehuset på sin nettside med informasjon om koronaviruset til pasienter med inflammatorisk revmatisk sykdom.
 PsA og koronavaksine
Er det trygt for pasienter med psoriasisartritt (PsA) å ta koro- navaksine? Norsk revmatologisk forening anbefaler alle med revmatisk sykdom til å ta koronavaksine.
Les mer om koronavaksinene på s. 6-7
«Det skal ikke være slik at pasienten ved tilfeldigheter
får riktig informasjon»
Da Malin Landro Angeltveit ble mor som 20-åring, fikk hun lite informasjon og oppfølging fra helsevesenet angående medisinering og svangerskap.
Tekst: Lill Due, kommunikasjonsansvarlig i Spondyloartrittforbundet Norge
– Jeg savner leger som hører på pasientens behov, sier Malin Landro Angeltveit om det å bli mor og ha revmatisk sykdom.
Foto: Lill Due
è
 HUD & HELSE 1/2021 23













































































   21   22   23   24   25