Page 35 - Hud&Helse nr. 1/2021
P. 35

 NYTT FRA FORBUNDET
Rare tider gir nye muligheter
Atter en gang åpner Stiftelsen Dam for prosjektsøknader til ordningene Ekspress og Helse. Disse er gull verdt for PEF og PEF-ung.
Tekst: Maren Awici-Rasmussen, organisasjonsrådgiver i Psoriasis- og eksemforbundet
Vi i administrasjonen til Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) vet dere som er tillitsvalgte er en gullgruve av gode ide- er. Dere inviteres med på søknadsfesten til Stiftelsen Dams ordninger Ekspress og Helse, som gir mange muligheter.
De beste prosjektene og tiltakene har utspring fra medlemmenes behov og ønsker. For at vi skal kunne lage gode prosjekter og tiltak for dere medlemmer, ber vi derfor om hjelp fra nettopp dere. Sitter du med skoen på og ergrer deg over noe? Savner du en viss type aktivi- tet? Har du noen ønsker og drømmer for PEF eller PEF-ung? Ja, da vil vi høre fra deg! Ta kontakt med undertegnede.
Programmet Ekspress
Dette er ordningen for de «mindre» pro- sjektene som gjennomføres av lokal- og fylkeslag i PEF og PEF-ung. Her kan man få penger til alt fra å leie en kino- sal for PEF-treff til glowing-bowling og pizza på mestringsskoler. Man kan også få penger til utstyr som bidrar til aktivi- tet, frivillighet eller lignende. Gjennom Ekspress-ordningen kan man søke om økonomiske støtte på mellom 5 000 og 30 000 kroner. Dersom ordningen ikke fullfinansierer prosjektet eller tiltaket,
må summen gitt av Dam tilsvare minst en tredjedel av totalbudsjettet. Søknadsskjema for programmet Ekspress er relativt enkelt, og søknadens omfang begrenses av skjemaet. Søknadsfristen er 15.mars.
Programmet Helse
I denne ordningen er det mulig å få tildelt fra 30 000 til 1.4 millioner kro- ner. Her er det altså snakk om større prosjekter, og dette er en ordning med mange muligheter. I 2020 fikk HS- utvalget penger til HS-kurs, PEF-ung fikk penger til tre små animasjonsfilmer og til et kroppskunstprosjekt. Tidligere år har flere lokallag fått penger til lokale hudskoler, artrittutvalget til flere pro- sjekter og PEF sentralt har fått penger til en rekke informasjonstiltak.
Å søke midler fra helseprosjektord- ningen er en større øvelse. Her blir man utfordret på å argumentere for prosjek- tet, og man må legge med en utfyllende prosjektsøknad med tilhørende budsjett. Ønsker du å skrive søknad til helsepro- sjekt, hjelper vi deg så godt vi kan. Og vi holder gjerne en tett kontakt underveis i prosessen. Søknadsfristen for denne ordningen er også 15.mars.
God uttelling
Siden mars i fjor har Stiftelsen Dam fått statlige koronamidler til å opp-
rette flere nye ordninger, som «Stimu- leringsprogram for helsefrivilligheten» og «Frivillighetens program for besøk og aktivitet for sårbare eldre». PEF har utnyttet dette godt, og vi vil i 2021 gjen- nomføre flere viktige og gode prosjekter. Vi oppretter blant annet en likeperson- chattetjeneste og i forbindelse med det ansetter vi en helsefaglig rådgiver. Og i fellesskap skal vi stresse ned med strik- kepinnene i hånda, som er bidrag et var- mere samfunn (se notis nedenfor).
Vi har tidligere laget en animasjons- film om håndvennlig håndvask som er oversatt til engelsk, polsk, somali og ara- bisk. I vår tar vi skrittet videre, og i sam- arbeid med fagfolk vil vi ta et dypdykk i jungelen av hånddesinfeksjonsproduk- ter for å finne de som er hudvennlige.
Frister
Mens stimuleringsmidlene og aktivitets- midlene (for aldersgruppen 60 +) har løpende søknadsfrist, er 8. mars årets første frist for å kontakte undertegnede angående søknader og prosjekter til de ordinære ordningene Ekspress og Helse. Søknadene ferdigstilles innen 15. mars. Måtte 2021 og 2022 bli aktive og gode år for PEF lokalt, så vel som sentralt.
 En (strikke-)pinne for stresset!
Forskning viser at å strikke har stor helsegevinst for den som strikker. Det både stresser ned og gir noe annet å tenke på. Strikking er med andre ord godt for deg. I vår skal vi, med pinnen i hånda, gjøre godt for oss selv – og ikke minst for andre. Over fire kvelder i mars og april strikker vi sammen for et varmere samfunn, og produktene donerer vi til Kirkens Bymisjon. Vi deler ut maks 50 garnpakker, og deltakerne velger selv om de vil strikke skjerf, votter, lue eller sokker, og resultatene får Kirken Bymisjon gjennom en høytidelig overrekkelse. Strikkekveldene ledes av Trine Knudtzon i Psoriasis- og eksemforbundet. I tillegg vil det være flere likepersoner tilstede. Sammen vil vi legge til rette for gode samtaler i større og mindre forum. Håper dere vil strikke med oss.
Når: Onsdagene 17. og 24. mars og 7. og 14. april kl. 18.00-20.00. Hvor: På den digitale plattformen Zoom.
Påmelding: På nettsiden vår hudportalen.no eller ved å kontakte prosjektleder Trine Knudtzon på epost trine.knudtzon@pefnorge.no eller på telefon 90 73 93 71
HUD & HELSE 1/2021 35












































































   33   34   35   36   37