Page 14 - Hud&Helse nr. 2/2021
P. 14

HOVEDSAKEN LIVSSTIL
Vi møter Fedon Alexander Lindberg på dagen 35 år etter at han kom til Norge for første gang. Siden den gang har han vært en tydelig stemme i debatten om kosthold og livsstil. Legen, indremedisinspesialisten, forfatteren er debattert og kritisert, samtidig som han har en bred tilhengerskare som følger hans livsstilsråd. Han har opparbeidet seg en betydelig spisskompetanse innen forebygging, utredning, behandling, oppfølging av kost- og livsstilsrelaterte sykdommer, slik som overvekt, diabetes type 2, funksjonelle mage- og tarmplager, og kroniske inflammasjonstilstander.
Fedon har selv fått mild psoriasis i voksen alder og har mye
Hva påvirker inflammasjon?
Fedon lister opp fem viktige mekanismer som kan fremme inflammasjon:
Harskning – alt i kroppen kan oksidere
Når vi puster, skjer det en kjemisk reaksjon mellom oksygenet vi puster inn og alt som kroppen vår består av. Derfor har vi et antioksidantsystem i kroppen som skal beskytte celle- ne våre mot oksidasjon. Vi kan få antioksidanter fra kosten (for eksempel fra grønnsaker, bær, frukt, krydder, urter, kaffe, kakao og te) men de viktigste antioksidantene er de kroppen
familiebelastning med diabetes type 2, men har klart å unngå den selv. Det er med stort engasjement og entusiasme vi tar en prat med Fedon om forholdet mel- lom ernæring, kosthold, inflammasjon (betennelse) og hudsykdommer.
«Det er en del vi selv kan selv produserer. Det er vårt totale kost-
– Det finnes noen felles mekanismer
som er til stede ved kronisk sykdom og som man kan påvirke med kosthold. Fellesnevner ved disse sykdommene er kronisk inflammasjon. Uansett hvilket organ som blir rammet ved autoimmun sykdom, er mekanismene bak kronisk inflamma- sjon de samme. Spørsmålene man skal stille seg er: Hva er det som bidrar til inflammasjon? Hva trigger den? Og hva kan dempe den? forklarer Fedon.
Ett år ble til 35
Fedon ble født i Hellas i 1962. Han er en nysgjerrig og søkende person, og opptatt av å oppleve mest mulig. Han studerte me- disin i Athen og tilfeldigheter gjorde at han endte opp i Norge.
– Jeg er glad i språk og snakker flytende seks europeiske språk. Jeg hadde et ønske om å lære meg et skandinavisk språk
Forsukring – glykosylering i kroppen
Vi har kontinuerlig blodsukker, og det reagerer kjemisk med kroppens proteiner, en reaksjon som heter Maillard. Det er den samme reaksjonen som får sukker til å bli karamell når det varmes opp kraftig. Når du spiser sukker og stivelse, øker blodsukkeret og denne forsukringsreaksjonen skjer i større grad. Det dannes såkalte AGE-produkter (avanserte glykosy- lerings endeprodukter), altså forsukrede proteiner.
Kroppen greier ikke å kvitte seg med disse giftstoffene og de samles inne i cellene våre. Når lagrene er overfylte, presses andre strukturer i cellene og det blir sendt ut betennelsesstof- fer. Det samme skjer når det blir for mye fett i en celle og man får en betennelsesreaksjon. Det er en del vi kan gjøre for å sørge for at det skjer i mye mindre grad. Ikke belaste blodsuk-
og hadde siktet meg inn på svensk. Jeg gikk til en bokhandler for å kjøpe en svensk språkbok, men den var utsolgt. Men norsk hadde de, og den kjøpte jeg.
«Bakterier og mikrober har ekstremt mye å si for vår helse»
keret, minske inntaket av stivelses – og suk- kerholdig mat.
Man bør også unngå mat som er tilbere- det på for høy varme, som for eksempel godt stekt grillmat og frityrstekt mat, fordi da inntar man slike AGE-produkter fra maten. Heldigvis tas ikke 100 prosent av AGE i
Fedon begynte å lære seg norsk, og fikk
etter hvert en forskningsstilling på Aker
sykehus i Oslo. Han skulle være her i ett år,
men fikk raskt tilbud om lengre engasjement. Ett år ble til 35.
maten fra tarmen, men de som forblir i tarmen, kan skade tarmfloraen. Det mest ideelle er å tilberede mat på maks 100 grader, koking og dampkoking av maten er å foretrekke.
Metylering
Dette er en grunnleggende kjemisk prosess i kroppen vår som er lite kjent. Den er viktig for hvordan gener uttrykker seg, hvordan DNA deler seg, inflammasjon og avgiftingsprosesse- ne i kroppen. Man kan ta en prøve hos fastlegen for å sjekke metyleringsstatus. Den heter homocystein. Normalområdet er mellom 5 og 15. Normalområdet er ikke alltid bra, og i dette tilfellet tyder forskning på at optimale nivåer er mel- lom sju og ni. For å vite om metyleringen fungerer som den skal, må man se på nivået av homocystein. Samtidig bør man måle nivåer av vitaminer B12 og folat, B6, de er metylgivere i kosten og viktig for at prosessen skal fungere normalt. Noen trenger tilskudd av metyl B 12 og methylfolat.
– Jeg ble nok skikkelig overrasket over det smale tilbudet i norske matbutikker da jeg kom i 1986. Heldigvis er det natt og dag i forhold til hvordan det er i dag. Det var et svært begrenset repertoar av matvarer, særlig når det kommer til grønnsaker og frukt. Den eneste olivenoljen jeg fant var fra Mills, 250 ml flaske som stod helt bakerst i kjøleskapet i butikken ved siden av margarin. Når jeg spurte om en del mindre vanlige krydder i butikker, ble jeg henvist til apotek, forteller han.
Gleden var stor da det kom en liten internasjonal butikk på Schous plass i Oslo, Vatan import, drevet av en innvandrer- familie. De solgte blant annet grønnsaker, krydder, fetaost og ulike oljer.
– Heldigvis har situasjonen forandret seg dramatisk siden den gang. Norges velstand, reisevaner og innvandrere kan vi takke for at utvalget av matvarer i dag er MYE bedre.
14 HUD & HELSE 2/2021
påvirkeogengoddelting vi ikke rår over»
hold som avgjør hvor mye antioksidanter kroppen selv produserer. Proteiner, essen- sielle sporstoffer (vitaminer og mineraler) er svært viktige, og best resultat får du når disse spiller på lag.

































































   12   13   14   15   16