Page 16 - Hud&Helse nr. 2/2021
P. 16

HOVEDSAKEN LIVSSTIL
rekke tilstander, og det er likt for alle de ulike betennelsestil- standene.
Og søvn er mye viktigere enn det mange er klar over.
– Søvn har, etter min mening, større betydning enn kost- hold når det gjelder inflammasjon. Søvn er veldig undervur- dert, og man har målt at inflammasjonsmarkører øker allerede ved en halvtime mindre nattesøvn. Man trenger en viss dose søvn hver natt. Stress og nedprioritering av det som er viktig for oss, gjør at man ender opp med søvnproblemer som for- styrrer melatoninproduksjonen. Det er viktig med nok søvn av høy kvalitet, bedyrer han.
Matallergi og matintoleranse
Ifølge Fedon brukes begrepene «matallergi» (type 1), «matinto- leranse» (type 2) og «matoverfølsomhet» (type 3) om hverandre og skaper ofte forvirring. Fellestrekkene er en unormal reaksjon på enkelte matvarer, som kan uttrykke seg på flere måter.
– De to typer allergiene som oftest er assosiert med negative reaksjoner på mat er type 1 og type 3. Type 1 kalles også «ekte allergi», der det utløses en allergisk reaksjon som utslett, nysing, pustevansker og anafylaktisk sjokk når man for eksempel spiser en matvare. Det er ofte veldig tydelig
– Det er en del vi selv kan påvirke og en god del ting vi ikke rår over. Vi kan påvirke mat, trening, skole, venner, tilstrekke- lig med søvn, og vi har selv ansvar og mulighet til å påvirke egen helse. Vi vet at overvekt og spesielt magefett øker risi- koen for inflammasjon. Alt vi gjør skrur av og på genene. Samtidig er det en god del ting vi ikke rår over som også påvirker genene, for eksempel forurensning. Miljøforurensing er resultat av storsamfunnet både i Norge og globalt. Det kan vi ikke styre hver for oss, men vi kan selvsagt bidra. Men inne- klima kan man gjøre noe med, for eksempel på soverommet. Små partikler i luften kan trigge immunsystemet, og det er viktig å sørge for godt klima på soverommet med luftrenser av høy kvalitet. Filter som renser drikkevannet, anbefaler jeg også. Det trenger ikke være store tiltak.
Fedon understreker nok en gang betydningen av bakterie- flora i tarm og munn.
– Bakterier og mikrober har ekstremt mye å si for vår helse. Når det gjelder livsstil og betennelse, kosthold, trening, stress, søvn, nære relasjoner og munn- og tarmhelse kan man påvirke en god del av disse.
hvilke matvarer som fører til matallergi, og disse må unngås resten av livet, forkla- rer Fedon.
«Min psoriasis blir forverret når jeg spiser sterk mat med chiliellerdrikkeralkohol»
Helikopterutsikt
Han anbefaler å ta en «helikopterut- sikt» for å se på hele livet.
– Hva er jeg fornøyd med i livet, hva kan jeg endre? Er jeg i et godt samboer- forhold? Er forholdet til mine nær- meste bra? Har jeg energityver eller
Fedon forteller at allergi type 3 er
når immunsystemet produserer IgG
antistoffer og en gradvis dannelse av
store proteinmolekyler blir avlagt i vev og forårsaker en kro- nisk inflammasjon. Dette er den typen allergi som er mest relevant når det er snakk om kronisk inflammasjon.
batteriladere rundt meg? Hvis dette er vanskelig å finne ut av, anbefaler jeg å ta noen timer med coaching. Ikke nødvendig- vis for å få svar, men for å lære deg å stille de riktige spørsmå- lene og så selv gi svaret.
– Det er fortsatt mye tabu rundt psykisk helse i Norge, særlig blant menn. Man går til tannlegen for å fikse tennene, men hvor går man for å «fikse» psyken? Man må ha tilsva- rende løsninger for psyken som for tennene. Man må både pleie psyken slik man pusser tennene, men fra tid til annen er det lurt å få ytre hjelp. Det er mye uhelse som skapes av vår egen livsstil. Har man en sykdom må man prøve å finne ut hvilke kroniske ubalanser, enten belastninger eller mangler som kan ligge bak og prøve å rette dem opp. Det kan kreve både mer helhetlig tenkning og egnede tester for å bli «kro- nisk frisk». Man må gjøre noe større, ikke bare synse, men se hva som gir ubalanse i livet, poengterer Fedon til slutt.
Psoriasis- og eksemforbundet har samarbeidet om en prosjektsøknad til Stiftelsen Dam i 2021.
– Symptomer kan oppstå flere timer eller dager etter at mat er inntatt. Symptomer inkluderer angst, depresjon, IBS, hodepine, migrene, tretthet, høyt blodtrykk, eksem, astma, leddsmerter, kronisk bihulebetennelse, leddgikt, fedme og fibromyalgi, forteller han.
Det er mulig å eliminere maten man reagerer på for en kort periode for å så gjeninnføre den når symptomene har bedret seg. Det er anbefalt å gjøre dette i samråd med lege.
– Min psoriasis blir forverret når jeg spiser sterk mat med chili eller drikker alkohol. Alkohol har jeg så å si kuttet ut, men sterk mat spiser jeg av og til. Da vet jeg at psoriasisen blir forverret i noen dager.
Totalen er avgjørende
Vi spør Fedon om hvilke råd han har om kosthold og livsstil for personer med hudsykdommer.
16 HUD & HELSE 2/2021







































































   14   15   16   17   18