Page 15 - Hud&Helse nr. 2/2021
P. 15

 Fedon Lindberg anbefaler siciliansk kosthold, og spesielt slik den var på 50-tallet. Denne retten består av fisk og koskos, en typisk rett fra Trapani-provinsen på Sicilia. Foto: iStock
Balansen mellom Omega-3 og Omega-6
Begge er essensielle fettsyrer man får fra mat. De mest ak- tive Omega-3 får man gjennom fet fisk, tran eller fra sjøal- ger. Omega-6 finnes i mange plantematvarer og i mer uhel- dig form i kjøtt og fjørkre som er fôret med kraftfôr som er Omega-6 rik. Det kan fremme betennelser hvis Omega-3 og 6 ikke er i balanse. Man kan ta fettsyretest i Norge, men må betale for den selv. Da får man en full profil av fettsyrene og eventuelt vite hva man skal ta mer eller mindre av.
Man kan ha forstyrrelser, for lite av gunstige og for mye av ugunstige bakterier, sopp og andre mikrober. Tarmfloraen lever av det som ikke fordøyes lenger opp i tynntarmen. Tarmmikrobene skiller da ut stoffer fra egen stoffskiftepro- sess, som går ut i blodbanen og har konsekvenser for resten av kroppen. Det er en eksplosiv vekst av forskning på dette området, og man tror at mange autoimmune sykdommer kan være koblet til tarmhelse. Det finnes studier som stiller spørs- mål om ikke psoriasis egentlig er en tarmsykdom.
Kosthold og søvn
Fedon er klar på hva slags kosthold som er best når det kommer til inflamma-
Tarmflora mikrobiota, i tarm og i
munn
Det finnes tester man kan ta for å sjek-
ke tarmfloraen og munnfloraen. Det
er viktig med stort mangfold, hvor
mange ulike typer bakterier man har.
Urbefolkninger kan ha 1 500 ulike tarmbakterier eller mer. En vestlig person har i gjennomsnitt 300. Det er masse som påvirker tarmfloraen vår: Om man fødes vaginalt eller tas ved keisersnitt, amming, antibiotikabruk, kosthold, plantevern- midler, søvn og stress.
«Søvn har, etter min mening,
størrebetydningennkosthold
nårdetgjelderinflammasjon» sjon.
– Det best dokumenterte kostholdet og livsstilen er det tradisjonelle middel- havskostholdet som var på Kreta og Sicilia på 50-tallet. Bebo- ere der var svært aktive, men stresset mye mindre enn det vi gjør i dag. Og kostholdet var rikt og variert med masse grønn- saker, fisk og gunstig fett fra planteriket. Et såkalt lavglyke- misk middelhavskosthold. Dette kostholdet er bra for en è
HUD & HELSE 2/2021 15

















































































   13   14   15   16   17