Page 21 - Hud&Helse nr. 2/2021
P. 21

                  Psoriasisordet
HUDLEGEN HAR ORDET
 Tekst: Petter Gjersvik, hudlege og professor ved Universitetet i Oslo og Seksjon for hudsykdom- mer, Oslo universitetssykehus
Slår du opp på nettsiden til Store Norske Leksikon, finner du denne forklaringen for hva psoriasis er: «Psoriasis er en kro- nisk hudsykdom som vises som røde, flassende knuter eller flater på huden» (1). Der står det også at ordet har sitt opphav fra det gammelgreske ordet psora, som betyr utslett, og -iasis som betyr sykdom. Andre kilder oppgir at psora på gammel- gresk betyr kløe eller å ha kløe (2). Kløe kan være et viktig trekk ved psoriasis, men er mer karakteristisk og mer uttalt ved eksemsykdommer, særlig atopisk eksem.
Psoriasis har eksistert til alle tider, men lenge uten å bli opp- fattet som en egen sykdom. Første kjente gang ordet psoriasis ble brukt, skal være i 1684 (2), men det ble første gang brukt som en medisinsk betegnelse av legen Joseph Plenck i Wien i 1776 (3). I 1808 beskrev en engelsk lege, Robert Willan, psoriasis som en egen sykdom og skilte den fra andre hudsyk- dommer, blant annet spedalskhet. En østerriksk hudlege, Fer- dinand von Hebra, publiserte i 1841 en klarere definisjon av psoriasis som i stor grad er lik den vi har i dag.
«Psoriasis har eksistert til alle tider, men lenge uten å bli oppfattet som en egen sykdom»
Ordet psoriasis uttales på ulike måter i ulike språk. Ordet psoriasis har fire vokaler: o, i, a og i. På norsk er korrekt uttale psori:asis, altså med trykk på vokal nr. 2 (4). Å uttale psoriasis med trykk på vokal nr. 3 og med en kort eller lang a, psoria:sis, slik mange gjør, er altså ikke «korrekt». Skal p-en uttales på norsk? I følge ordboka er svaret ja (4), men i prak- sis vil nok mange la være å ta med p-en. På engelsk er rett uttale sorajesis, altså med stum p og med trykk på vokal nr. 2, der i-en uttales som aj (2).
Spiller det noen særlig rolle hvordan man uttaler ordet psori- asis? Selvfølgelig ikke. Men det kan være greit å vite hva som er korrekt uttale, også for dem som har sykdommen.
Psoriasis er et ord med opphav i gammelgresk. Hvordan skal det uttales?
Kilder:
Store Norske Leksikon. snl.no
Merriam-Webster’s Dictionary. merriam-wester.com History of psoriasis. psoriasis.bafree.net
Det Norske Akademis ordbok. naob.no
 Petter Gjersvik er hudlege og professor ved Universitetet i Oslo og Seksjon for hudsykdommer, Oslo universitetssykehus. Han var leder i Hudlegeforeningen i perioden 2013–19.
   Tørre eller sprukne hender etter hyppig vask?
  • demper kløe
• mjukgjerande ingrediensar • førebygger hudplager og
bevarer den gode bakterieflora
Kombiner med
pH 4 Hudpleie pluss/Hudbalsam for best effekt. Påfør etter vask eller ved behov.
Utan parfyme. Låg pH.
 Scan for meir produktinfo
Optima Produkter AS
5600 Norheimsund, Tlf. 56 56 46 10
www.optima-ph.no
   Bruk Optima
pH4 Hudvask pluss
- hudvenleg og pleiande
 HUD & HELSE 2/2021 21






































































   19   20   21   22   23