Page 22 - Hud&Helse nr. 2/2021
P. 22

AKTUELT
Nedgang
i sykehusaktiviteten
Det har vært en nedgang i aktiviteten på sykehus under koronapandemien, men den er større for personer med psoriasis enn for andre pasienter.
Tekst: Eldrid Oftestad
Det viser tall fra Norsk pasientregister som er utarbeidet av Psoriasis i Norge (PIN). Ifølge tallene var den generelle ned- gangen i aktiviteten på sykehusene her i landet fra 2019 til 2020 på 4 prosent. Men for psoriasispasienter er den på hele 14 prosent. Det betyr nesten 10 000 færre konsultasjoner for psoriasis ved norske sykehus i 2020 sammenliknet med 2019.
Ifølge Psoriasis- og eksemforbundet opplever også andre hudpasienter at behandlingen reduseres eller kuttes helt ut på grunn av koronapandemien.
Her er noen eksempler:
• Pasientopplæring ved flere av landets sykehus er avlyst. Det betyr blant annet at foreldre til barn som har eksem, mister muligheten til viktig opplæring som vi vet har gunstig effekt på livskvaliteten til familien.
• Tusenvis av personer med psoriasis og psoriasisartritt har mistet muligheten til å dra på behandlingsreise til utlandet for å gjennomføre klimabehandling. Det gjelder også mange barn med atopisk eksem.
• CO2-laseroperasjonene for enkelte personer med hidradeni- tis suppurativa (HS) er utsatt.
• Lenger ventetid på hudlege enn før koronaen, da den var på 6–12 måneder. Norge har den dårligste hudlegedekningen per innbygger i Norden. Den er omtrent 20 prosent lavere enn gjennomsnittet.
Bekymret koronakommisjon
Koronakommisjonen påpeker i sin rapport at færre pasienter har fått stilt en diagnose og blitt behandlet for sin sykdom under koronapandemien, fordi sykehusene har tatt imot færre pasienter. Sykehusene ble bedt om å redusere på antall ope- rasjoner fordi man skulle tilrettelegge for eventuelle korona- pasienter som trengte behandling på intensivavdelingene. Dette førte til at behandlingsaktiviteten ble betydelig redusert etter at Norge ble stengt ned i mars i fjor. Koronakommisjonen uttrykker bekymring for at det kan føre til press når pande- mien er over.
 Hudpasienter nedprioritert i studier
Pasienters tilgang til kliniske studier er «ikke er god nok», konklu­ derer Riksrevisjonen i en ny rapport. Riksrevisjonen har undersøkt hvordan de regionale helseforetakene ivaretar sitt ansvar for kli­ niske behandlingsstudier. Kliniske studier innebærer at det for­ skes på effekt av behandlingsmetoder som for eksempel utprøving av legemidler.
Tallene for 2019 viser en stor forskjell på tilgjengelighet til kliniske behandlingsstudier mellom sykdomsgruppene. Av 497 studier i 2019, var kun seks innenfor sykdomsgruppen hud. Færre enn 50 hudpasienter ble rekruttert til studier i 2019. Til sammen­ likning ble over 3000 pasienter rekruttert til kreftstudier.
 Resolusjon om sosial ulikhet
Studier viser at lavere sosioøkonomisk status gir risiko for dårli­ gere helse og større behov for helsetjenester. Derfor har Legefore­ ningen vedtatt en resolusjon om sosial ulikhet i helse, skriver Dagens Medisin. Foreningen ønsker å nå ut til hver enkelt lege, slik at vedkommende får informasjon om hva den enkelte pasienten selv kan gjøre for å redusere ulikhetene.
– Vi må ikke lage tilbud som bidrar til enda større grad av sosial ulikhet i helse, ved alle løsninger må vi ha alternativ og tenke over hvordan vi kan ivareta at alle pasienter får likeverdige tilbud, sier Marte Kvittum, leder Norsk forening for allmennmedisin til Dagens Medisin.
22 HUD & HELSE 2/2021














































































   20   21   22   23   24