Page 34 - Hud&Helse nr. 3/2021
P. 34

  NXXYXTTXFXRA FORBUNDET
 PEF-høsten 2021
Det blir en travel høst for Psoriasis- og eksemforbundet, og vi er allerede godt i gang med ulike aktiviteter.
Tekst: Mari Øvergaard
Vi startet høsten digitalt med web­
inaret torsdag 26. august «Veien til diagnosen psoriasisartritt» live på Facebook. Fylkeslaget Psoriasis­ og eksemforbundet Oslo og forbundet sentralt inviterte, og Jens Vikse holdt foredrag. Han er lege i spesialisering
i revmatologi ved Stavanger universi­ tetssjukehus og doktorgradsstipendiat ved universitetet i Bergen. I webinaret ga han en innføring i psoriasisartrtit (PsA) og svarte på spørsmål. Webi­ naret var støttet av legemiddelfirmaet Novartis, og VON kommunikasjon strømmet sendingen. Du finner webinaret på hudportalen.no og på Facebook og YouTube.
4. september gjennomførte vi årets representantskapsmøte, og det ble digi­ talt i år som i fjor. Noen uker etterpå var det tid for å markere Verdens eksemdag, og i år gjorde vi det med en digital sending med interessante og spennende gjester. Opptaket er tilgjengelig på hudportalen.no. PEF­praten er også i gang igjen. Det er en uformell digital møteplass for tillitsvalgte og medlemmer i PEF.
I høst vil vi blant annet presentere nyansatte og nye satsninger for høsten 2021.
Flere diagnosedager
Vi markerer også Verdens urtikaria­ dag 1. oktober med et webinar med Jose Hernán Alfonso. Han er spesialist i arbeidsmedisin og lege i spesialisering i hud­ og veneriske sykdommer.
29. oktober er det igjen Verdens psoriasisdag. I år skal dagen markeres med et webinar, arrangert i samarbeid mellom PEF sentralt og PEF Oslo.
I år vil ser nærmere på psoriasis og behandlingsalternativer for de som av ulike grunner ikke kan eller vil gå på
biologisk behandling. I tillegg vil PEFs lokal­ og fylkeslag gjennomføre sine små og store lokale markeringer.
Strikk og skriving
Våren 2021 startet vi opp strikke­ prosjektet «Strikk med omtanke». Grunnet tilbakemeldinger fra tidligere deltakere har PEF bestemt seg for
å invitere til tre nye strikkekvelder
i høst. Vi møtes på den digitale plattformen Zoom og strikker og prater sammen, og strikkeproduk­ tene donerer vi til Kirkens Bymisjon. De to første strikkekveldene ble arrangert 15. og 22. september, og siste kveld blir onsdag 29. september.
Vi inviterer også til skrivekurs i høst gjennom prosjektet «Helsefremmende skriving i koronatid». Elleve medlem­ mer har fått plass på skrivekurset som foregår online, og gjennom kurset får deltakerne mulighet til å skrive om
sitt eget liv og hvordan det er å leve med diagnosen sin. Tekstene samles til slutt i en bok. Skrivekurset arrangeres tre kvelder i høst.
Rådgivningstjeneste
PEF etablerer en rådgivningstjeneste for å gi pasientgruppen et samtaletil­ bud med veiledning til å takle utfor­ dringer de møter på. Tjenesten tilbys per telefon, epost og Zoom, og vil være et tilbud om individuell veiledning og samtale med en rådgiver som kombi­ nerer fag og forståelse. Tilbudet vil være en fortrolig og taushetsbelagt samtale mellom den som tar kon­
takt og veileder.
Telefontjenesten vil være åpent
2–3 dager per uke, samt en kveld. Vi vil også tilby en halvtimes video­ samtale gjennom den digitale platt­ formen Zoom etter avtale. Følg med
på PEFs nettside hudportalen.no eller i sosiale medier for mer informa­ sjon og lansering av tilbudet.
Artritt-trimmen
Vi inviterer også medlemmene våre til gratis veiledet trening
og sosialt fellesskap gjennom Artritt­trimmen. Du følger trim­ øktene digitalt sammen med en gjeng likesinnede. Hovedmålet med Artritt­trimmen er å tilby aktiviteter som gir glede, forbedret fysisk helse, sosialt samvær, samt reduserer ensomhet og stress. Treningen er spesielt for deg som har psoriasisartritt (PsA) eller vondt i leddene.
Aktivitetsbank og verktøykasse
Vi jobber med å etablere en aktivi­ tetsbank på nettsiden vår hudporta­ len.no, der ulike forslag til korona­ vennlige arrangementer vil legges ut. Her vil du råd, tips og informasjon om hvordan disse aktivitetene kan gjennomføres. Nå lettes det på koronarestriksjonene, så «banken» vil inneholde forslag til både fysiske og nettbaserte aktiviteter. Ønsket vårt med dette prosjektet er å moti­ vere og gjøre det enkelt for lokallag å gjennomføre arrangementer.
Film om barn og hudsykdommer
Vi er i gang med å lage en informa­ sjonsfilm om barn og hudsykdommer. Tanken er å få frem ulike utfordringer barn med en hudsykdom kan ha, og som ikke nødvendigvis er lett for en lærer eller andre som jobber med barn å ha innblikk i. Det vil også lages en tilhørende nettside med informasjon og praktiske tips til målgruppen.
34 HUD & HELSE 3/2021

































































   32   33   34   35   36