Page 5 - Hud&Helse nr. 3/2021
P. 5

 Digitaliseringens (u)utholdelige letthet
Ja, det er klart vi er blitt mer digitalt kompetente etter at koronapandemien fikk sparket oss i gang, ikke minst ser vi det i helsesektoren.
Innenfor hud tilbys det også digitale konsultasjoner. Og som representantene for de online hudlegetjenestene som du kan lese om i denne utgaven av Hud & Helse, passer området hud som hånd i hanske for det digitale. Det er visuelt, og det er lett å stille riktig diagnose og komme frem til riktig behandling, sier de digitale representantene.
Du slipper å bruke tid på å vente på et kontor, og hvis du må vente kan du ta deg en kaffe med kona, som hudlege Reza Sohrabi i Snapmed sier. Og du slipper å bruke dyrebar jobbtid, fordi du gjerne kan snakke med hudlegen på kvelden.
Telemedisin og digitale konsultasjo­ ner er kommet for å bli. Det er lege og forsker Anja Fog Heen rimelig sikker på. Hun forsker på samvalg, prosessen eller verdien av at behandler involverer pasienten i valg av behandlinger. «Både pasient og helsepersonell må være trygge med teknologien, slik at det går an å gjennomføre samvalg og få en god samtale omkring hva som er viktig for den enkelte», sier hun i et intervju i dette bladet.
Er det mulig å få til en god samtale mellom pasient og behandler online, slik at pasienten får frem hva vedkom­ mende ønsker å få frem? De digitalt fremoverlente av oss, vil sikkert si at det er det. Hva vil de litt mer digitalt tilbakelente av oss si? Og hvis det ligger noe der bak hos pasienten som burde komme frem under konsulta­ sjonen, som ikke kommer helt frem fordi en skjerm står i veien. Hva da? Det kommer sikkert an på. Noe kan kanskje være lettere å ta opp digitalt for å slippe å se så tydelig reaksjonene til legen.
Organisasjonen «Ja til kontanter» på Facebook har over 50 000 medlemmer. De kjemper mot «vippsifiseringen» av samfunnet. Forskere snakker om at det er i ferd å vokse frem en digital underklasse i landet. Ifølge en rapport fra Kompetanse Norge er 600 000 nordmenn ikke­digitale fordi de ikke eier smarttelefon, PC eller nettbrett
– eller de ikke vet hvordan de skal bruke det. Det er mer enn hver tiende nordmann.
«Personer som er over 60 år og eldre, er en gruppe med svakere digitale ferdigheter enn den øvrige befolknin­ gen», skriver Trude Drevland, leder for Rådet for et Aldersvennlig Norge og Line Gaare Paulsen i Rådet for et
Aldersvennlig Norge og kommunika­ sjonsdirektør i IKT Norge i en kronikk i Aftenposten 15. august 2021. Jeg vil tro at flere av oss ofte kan føle på en digitalt utilstrekkelighet og kanskje tretthet når vi må huske på smarte passord for å unngå å bli hacket og være oppmerksom på at vi legger igjen digitale spor både her og der.
Ja, takk til digitalisering og dens forenklinger som gjør det så mye lettere for oss. Men vi må ha med alle, for som de fleste partiene er så opptatt av, så må politikere og vi alle passe på at digitaliseringen gjelder alle «vanlige» mennesker, «vanlige» eldre så vel som «vanlige» unge.
I valgkampen snakket for eksempel Arbeiderpartiet om at nå er det vanlige folks tur, Senterpartiet om å være nær folk i hele landet og Sosialistisk Venstreparti om at politikken skal være for de mange, ikke for de få. La oss håpe det også gjelder også digitalise­ ringen.
Eldrid Oftestad Redaktør
REDAKTØREN HAR ORDET
   Utgiver og annonseansvarlig
Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) Postboks 6547 Etterstad
0606 Oslo
T: 23 37 62 40
E: post@pefnorge.no Nettside: hudportalen.no
Annonsekontakt
Salgsfabrikken v/Lena Gaard T: 919 03 867
E: lena@salgsfabrikken.no
Ansvarlig redaktør
Eldrid Oftestad
T: 23 37 62 43 / 997 07 903
E: eldrid.oftestad@pefnorge.no
Redaksjonsutvalget
Tord Johansen, Mari Øvergaard og Anette Nærby.
Layout, design og trykk
07 Media – 07.no T: 22 79 95 00
E: post@07.no
Abonnement
Abonnement inngår i enkeltmedlemskap til kr. 415,–, PEF-ung kr. 129,– (0–30 år) eller PEF & PEF-ung kr. 149,– (26–30 år).
Kun abonnement koster kr. 275,–
Neste utgivelse
Hud & Helse nr. 4 -2021 utgis 10. desember 2021
Frist for materiell
12. november 2021
Opplag
5677
Hud & Helse arbeider etter redaktørplakaten og er en del av Fagpressen. Fagpressen er en interesseorganisasjon for seriøse fagblader og tidsskrifter i Norge.
HUD & HELSE 3/2021 5
  
























































   3   4   5   6   7