Page 7 - Hud&Helse nr. 3/2021
P. 7

 «De biologiske legemidlene som hudpasienter bruker,
gir en veldig spesifikk effekt på immunsystemet og er derfor ikke så brede som de immundempende medisinene som benyttes til behandling av for eksempel organ- transplanterte»
Tredje vaksine
Regjeringen bestemte tidligere i høst at personer med alvorlig svekket immunforsvar skal få tilbud om en tredje dose med koronavaksine.
I skrivende stund jobber Folkehelseinstituttet (FHI) med å utarbeide råd til helsetjenesten om hvilke pasienter som får dette tilbudet. Norsk forening for dermatologi og venerologi (Hudlegeforeningen) og Norsk revmatologisk forening har sammen med en rekke andre forsknings­ miljøer utarbeidet en oversikt over medikamentell behandling der
det er aktuelt å vurdere en tredje dose med koronavaksinen.
– Kan det være mulig at immundempende medisiner kan beskytte deg mot å bli alvorlig syk, hvis du blir smittet av koronaviruset?
– Hovedproblemet hos de som blir alvorlig syke av koronaviruset, er at immunsystemet løper løpsk. Det kan derfor faktisk være gunstig å stå på immundempende medisiner, men det finnes ikke klare data på det ennå. Det vi vet foreløpig er at behandling med kortison,
som gir en bred immundempende effekt, kan redusere dødeligheten og er nå standardbehandling ved alvorlig koronasykdom, sier hudlege og senior­ forsker Olav Sundnes.
Ifølge hudlege Olav Sundnes er det ingen grunn til å tro at pasienter med hudsykdommer, som står på biologiske legemidler, ikke har effekt av koronavaksinen.
Foto: iStock
HUD & HELSE 3/2021 7























































































   5   6   7   8   9