Page 6 - Hud&Helse nr. 3/2021
P. 6

 KORONAPANDEMIEN
God effekt av koronavaksine
Ifølge hudlege og seniorforsker ved Rikshospitalet er det ingen grunn til å tro
at hudpasienter som står på biologiske legemidler ikke opplever fullgod beskyttelse av koronavaksinen.
Tekst: Eldrid Oftestad, redaktør i Hud & Helse
Kan personer med hudsykdommer eller psoriasisartritt som har svekket immunforsvar stole på at koronavaksinen gir dem fullgod beskyttelse? Olav Sundnes er hudlege og seniorforsker ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet. Han mener at det er ingen grunn til å bli urolig.
– For pasienter med hudsykdommer, som står på biolo­ giske legemidler, har vi ingen grunn til å tro at dette skal være noe problem. De biologiske legemidlene som hudpasi­ enter bruker, gir en veldig spesifikk effekt på immunsystemet og er derfor ikke så brede som de immundempende medisi­ nene som benyttes til behandling av for eksempel organ­ transplanterte, sier Sundnes.
Unntak
Hudlegen påpeker at det likevel finnes unntak.
– Det er andre immundempende legemidler som meto­ treksat, cyclosporin (Sandimmun) og kanskje også bariciti­ nib (Olumiant, JAK­hemmer). For disse er det mulig at en
får redusert vaksineeffekt, og det er noe forskning som tyder på det. Vi har derfor nå som anbefaling at vi forsøker – hvis det er mulig – å ta en kort pause fra disse medisinene i forbindelse med koronavaksinering. Det er dog ikke slik
at vi vet sikkert at en slik pause fører til bedring av vaksine­ effekten. For organtransplanterte, samt også for noen hudpasienter med spesielt alvorlig sykdom, er det ikke mulig å ta slike pauser, og disse får vaksinen uten endring
i medisinene, sier Sundes.
Selv om legemiddelet metotreksat kan påvirke vaksine­ effekten, understreker han at det fortsatt er usikkert i hvor stor grad den påvirker.
– Vi anbefaler likevel å ta en pause på et par uker før og etter vaksineringen. Men her er det viktig å rådføre seg med legen sin, for her er det ikke klare svar, forteller Sundnes.
Studier kommer
Det er startet forskningsprosjekt ved flere sykehus i Helse Sør­øst for å finne ut hvordan immundempende medisiner påvirker effekten av koronavaksinen. Sundnes forteller at han og hans forskningskolleger ikke har hatt kapasitet til
å delta med hudpasienter i akkurat denne studien.
– Vet man noe om det fra forskning på hudpasienter og
koronavaksinene i andre land?
– Det har kommet flere internasjonale studier siste måneder som har sett på dette. Problemet er at dette stort sett er små studier og ofte mangler kontrollgrupper, slik at vi nok må ha mer forskning før vi kan være helt sikker. Ut ifra kunnskapen vi har nå, ser det likevel ut til at pasienter med psoriasis som står på biologiske legemidler har god effekt av vaksinen.
Han forteller at det vil komme mange studier fremover der en har undersøkt effekten av koronavaksinen hos pasienter med nedsatt immunforsvar.
– Det vi dog kan si med rimelig sikkerhet er at det er helt trygt å ta vaksinen selv om en står på immundempende medisiner. Det er som forventet rapportert om forverring av hudplager og andre hudbivirkninger i forbindelse med vaksi­ nen, men ingen alvorlige bivirkninger som har relasjon til immundempende behandling. Koronavaksinene er ikke­ levende vaksiner i motsetning til for eksempel vannkopp­ vaksinen og vaksinen mot gulfeber. Levende vaksiner skal man ikke ta når man har nedsatt immunforsvar.
6 HUD & HELSE 3/2021











































































   4   5   6   7   8