Page 12 - Hud&Helse nr. 1/2022
P. 12

HOVEDSAKEN UVIKLINGEN
– Det er ikke bare pasientene som
blir glade i Else Marie, det blir vi som jobber sammen med henne også, sier Astrid og smiler.
– Jeg tror alle synes det er både hyggelig og trygt å ha en godt voksen kvinne med på laget.
En dame med godt humør
Else Marie er kjapp og lett på foten. Hun smiler og sier muntert hei til alle hun treffer. Etter å ha småjogget etter henne rundt på avdelingen, setter vi oss ned på et ledig kontor. Her forteller 76­åringen hvordan hun havnet akkurat på hudavdelingen på Riks­ hospitalet.
– Det begynte med at jeg falt og slo kneet mitt på en bærtur høsten 1979. Jeg tenkte ikke så mye over det, men det var
Lysbehandling av hudpasienter har vært i bruk lenge. Foto: Psoriasis- og eksemforbundet
denne mekaniske skaden som utløste min latente psoriasis. Far hadde dette, så jeg visste hva det var, sier Else Marie.
– Jeg oppsøkte hudlege og fikk kortisonsalve, men ble bare verre og verre. Jeg hadde flekker over hele kroppen, og i 1980 ble jeg innlagt på Rikshospitalet.
Tjærebehandlinger
Else Marie forteller om tre måneder med ukesopphold. Hun bodde på sykehuset fra mandag morgen til fredag ettermiddag, og dro hjem i helgene. Behandlingen besto av bad hver morgen, smørebehandling og lysbehandling. I tillegg fikk Else Marie Tigason­tabletter, men disse ga så høye leververdier at hun måtte slutte. Else Marie sier at medisiner som inneholdt tjære ble mye brukt. Goeckerman­ terapi var et regime for behandling av moderat til alvorlig plakkpsoriasis ved bruk av en kombinasjon av rå kulltjære og kunstig ultrafiolett stråling. Det er en spesialisert form for lysterapi, som var en viktig del av Else Maries behandling. Det hender fremdeles at hun smører seg inn med Goeckerman hjemme, hvis plagene er for ille. Da pakker hun seg inn i gasbind og gaskluter og gamle t­skjorter, for ikke å ødelegge klærne. Ingen hun har bodd sammen med har vært negative til den spesielle lukten.
– Tjære kan brukes alene over natta eller i kombinasjon med sol. Bortsett fra at stoffene har en kraftig lukt og er grisete å bruke, er det få problemer knyttet til tjærebehandling, sier Else Marie.
– Bruken av tjære har imidlertid avtatt de siste årene fordi stoffene kan være kreftfremkallende.
Fra pasient til personal
Else Marie forklarer at fuktiggjørende behandling og skjellfjerning før lokalbehandling er svært viktig, og at hun på sykehuset fikk fjernet skjell med salicylsyre. Dette er en betingelse for at annen lokalbehandling skal få effekt. Grønnsåpebad ble mye brukt for å vaske bort preparatene. Else Marie var en mønsterpasient, som sugde til seg lærdom, slik at hun ville være
i stand til å leve best mulig med sin sykdom når hun kom hjem.
Da hun ble utskrevet fra det gamle Rikshospitalet i 1981, ringte oversyke­ pleieren henne.
– Du må hjelpe oss, sa hun.
– Det har jeg ingen forutsetning for, svarte Else Marie.
Hun ble overrumplet av spørsmålet, hadde ingen formell utdanning, men innså at hun hadde lært utrolig mye om behandling av hudsykdommer
i løpet av de tre månedene.
– Jo, du er anbefalt, fortsatte
oversykepleieren.
Det viste seg at overlegen mente de
trengte en kvinne som Else Marie på avdelingen, og hun begynte å ta vakter. Mye av jobben besto i badebehandlin­ ger, smørebehandlinger og lysbehand­ linger, og Else Marie kunne dra nytte av hvordan hun selv hadde opplevd å være pasient.
– Jeg stortrivdes med å kunne øse omsorg utover pasientene og gi dem gode råd, kollegene var kjekke og greie og mange oppfordret meg til å bli sykepleier, sier Else Marie.
– Det syntes jeg at jeg var for gammel til. Men jeg satte meg på skolebenken på Strømmen videregå­ ende og ble offentlig godkjent hjelpe­ pleier i 1993.
Else Marie forteller at det bare var én dame som var eldre enn henne på kullet, ingen menn. Mange av de andre elevene jobbet på sykehjem og skulle bare «komme gjennom undervisnin­ gen». For Else Marie var det annerle­ des. Hun slukte pensum med stor interesse, syntes alt var spennende og interessant. Med så mye praksis fra sykehus, forsto hun at all undervisning var relevant, uansett hvilken tematikk den handlet om.
  I 1980 var Else Marie innlagt på Rikshospitalets hudavdeling. Hun har psoriasis, og kan bruke egen erfaring i tillegg til all kunnskapen hun har.
12 HUD & HELSE 1/2022




































































   10   11   12   13   14