Page 14 - Hud&Helse nr. 1/2022
P. 14

HOVEDSAKEN UVIKLINGEN Avdelingens historieformidler
Bodil Mørk Lillehol er seksjonsleder på hudavdelingens sengepost. Hun forteller at Rikshospitalets hudavdeling tar imot pasienter fra hele Helse Sør­Øst, og ved enkelte hudlidelser fra hele landet.
Bodil har jobbet på avdelingen siden åpningen av det nye Rikshospitalet, og
– Det hender hun setter oss på plass. Da gjør vi som Else Marie sier, hennes erfaring er det ingen av oss som kan matche, hun bruker sunn fornuft og har alltid rett.
Seksjonslederen forteller at hjelpe­ pleieren også er viktig for det sosiale miljøet på avdelingen. Tidligere hadde
nesten flyr beina av seg på enkelte vakter, klager hun aldri.
Helsa bestemmer
Else Marie har lang reisevei og står opp klokka fem om morgenen når hun skal på dagvakt. Hun kjører til stasjonen, tar toget fra Kløfta til Oslo og trikken videre til Rikshospitalet. Når hun har vært på seinvakt er hun vanligvis hjemme etter midnatt.
– Jeg jobber mye og trives godt med det. Selv om jeg bestemmer selv, er det sjelden jeg sier nei til vakter. Men det hender jeg blir sliten, innrømmer Else Marie.
Hun forteller at rammeavtalen gjelder til mai 2023, men at hun ikke vet hvor lenge hun vil fortsette å jobbe. Her er det helse og overskudd som får bestemme.
– Så lenge det er lystbetont og både hode og bein virker, er jeg glad for å få jobbe, sier Else Marie.
– Det er trolig ikke så mange som er takknemlige for sin psoriasis, men det var hudsykdommen som førte meg til den beste jobben jeg kunne fått. Så for meg førte den noe veldig positivt med seg.
hun forteller om en fin kjerne med sykepleiere. Avdelingen har også én overlege og to LIS­leger, det vil si leger i spesialisering.
«Jeg har vært med på en utrolig reise og sett en enorm utvikling»
hun ansvaret for
f redagslunsjen, som mest av alt minnet om et koldtbord i konfir­ masjon. Hun har også invitert kollegene hjem til gården på sommer­
– Det har vært en
enorm utvikling når det gjelder behand­ ling av hudsykdommer, både medisinsk og sykepleierfaglig. Else Marie er den som har vært med på det meste, hun er vår historiebærer, sier Bodil.
– Vi er svært takknemlige for alt hun bidrar med. Hun er suveren med pasientene våre, og hun gjør også en stor innsats når vi får nyansatte på avdelingen.
Bodil ler når hun forteller at Else Marie er utrolig snill og positiv, men også ganske direkte.
fest og andre tilstelninger. Å stelle i stand tre retters middag til hele gjengen er tydeligvis ikke problematisk for den driftige damen.
– Under koronapandemien har vi selvfølgelig hatt utfordringer som alle andre. Det har vært til stor hjelp at Else Marie har kunnet jobbe så mye. Hun har vært med på å ivareta pasientenes behov i denne krevende perioden, sier Bodil.
– Hun lar seg ikke så lett stresse eller vippe av pinnen. Og selv om hun
 Psoriasis ble likestilt med lepra
Først i 1841 ble psoriasis definert som egen sykdom.
 For flere tusen år siden var ikke psoriasis en egen sykdom, og alt som ble ansett som hudtilstander var smittsomt og en tilstand hvor man var uren. Og det var mye stigma knyttet til dette.
Det er først i 1841 at psoriasis blir definert som en egen sykdom, og dette var avgjørende for behandlingen av psoriasis. I de 15 årene etter så man gradvis at det var en sammenheng med psoriasis og andre tilstander, som
diabetes og hjerte­ og karsykdommer. Og enda senere så man at immunfor­ svaret spiller en viktig rolle i utviklin­ gen av psoriasis. Man så det på gjennomførte studier, og så fulgte man statistikk som viste at det var økt dødelighet hos personer med psoriasis.
Psoriasis ble godkjent som systemisk inflammatorisk sykdom først for 21 år siden, som egentlig er veldig nytt. I dag kjenner man til at det er flere
hudsykdommer som er inflammato­ riske, hvor det er behov for en adekvat behandling.
Hvilke behandlinger har man hatt tilgjengelige opp gjennom tidene? Vi kjenner til sol, sjø og strand og hvor bra det er. Det kjente man også til fra gammelt av. De gamle egypterne brukte også alt mulig for å behandle psoriasis. Det gjaldt nok ikke bare psoriasis, men forskjellige hudsykdommer fordi man
14 HUD & HELSE 1/2022
Tekst: Flora Balieva overlege,
PhD på Hudavdelingen ved Stavanger Universitetssykehus og forsker ved Universitetet i Stavanger

































































   12   13   14   15   16