Page 13 - Hud&Helse nr. 1/2022
P. 13

Med på flyttelasset
– Jeg fortsatte å jobbe på hudavdelingen på Rikshospitalet som vikar. Jeg jobbet tidligere mye natt, nå jobber jeg bare dag­ og kveldsvakter, sier Else Marie.
– Jeg har vært med på en utrolig reise og sett en enorm utvikling.
Hun forteller at de på gamle Rikshospitalet hadde en etasje med mannlige pasienter, og en med kvinne­ lige. Det var sosialt på røykerommet og i oppholdsrommene, der pasientene kunne se på tv. Den gangen var det ikke tv på hvert rom og mobiltelefon var ikke allemannseie. Pasienttelefonen var i gangen, og den ble flittig brukt.
– Da vi flyttet hit til det nye Rikshospitalet 8. mars 2020, tok jeg imot pasientene som kom med ambulanse fra det gamle sykehuset. Det var en stor overgang for kroni­ kerne å komme hit, og i begynnelsen savnet mange sykehuset i sentrum. Der hadde vi cirka 30 senger, her er det 13.
Hjelpepleieren vil ikke gå inn på de ulike diagnosene, men forteller at de nå har mange svært dårlige pasienter med ulike hudsykdommer. Mange har også tilleggsdiagnoser, både fysisk og psykisk. Det har skjedd mye med den medisinske behandlingen, men
Else Marie jobber fremdeles mest
med de tradisjonelle behandlingene, som oljebad, sodabad, smøre­
behandling og lysbehandling pluss mye opplæring.
– Jeg er selvsagt den eldste som jobber på avdelingen, og jeg opplever at både leger og sykepleiere kan spørre meg til råds. Og at de
lytter til det jeg har å
si. Det kjennes godt å
være verdsatt selv om
jeg begynner å bli
gammel, sier Else
Marie med sitt
sjarmerende smil.
Den gode praten
Else Marie forteller at
mange pasienter kan behandle seg selv hjemme, blant annet med kortisonsalve. For pasienter der vanlig behandling med kremer og salver ikke er tilstrekkelig, forsøkes nå ofte immundempende behandling eller cellegift som tabletter. Else Marie bruker selv Metotreksat, i tillegg tar hun folsyre. Slik behandling er ofte meget effektiv, men den kan også gi en del bivirkninger. For Else Marie fungerer det fint.
– Jeg er heldig, for min psoriasis har ikke gått ut over leddene. Flekkene lever jeg godt med, og det er selvsagt en stor fordel at jeg har så mye kunnskap om hudsykdommen og mulige behandlinger, sier hun.
Else Marie forklarer videre at dersom en pasient ikke har tilfreds­ stillende effekt av lokalbehandling og annen immundempende behandling, prøves ofte biologiske medisiner, som
«Jeg er selvsagt den eldste som jobber på avdelingen, og jeg opplever at både leger og sykepleiere kan spørre meg til råds»
HOVEDSAKEN UVIKLINGEN
det har kommet mange av de senere årene. Disse midlene kan gis som injeksjoner. De biologiske midlene har bedret livskvaliteten til mange pasienter med moderat til alvorlig psoriasis.
Hudlege Astrid Lossius har jobbet på
hudavdelingen siden 2009. Hun er imponert både over Else Maries faglige dyktighet, hennes tempo og utholden­ het og ikke minst over godheten hun utstråler.
– Vi har mange fantastisk flinke sykepleiere her. Når vi i tillegg har flotte Else Marie, vet jeg som lege at pasientene er i gode hender, sier Astrid.
– Det er mange krevende behand­ linger og vi har ofte svært dårlige pasienter. At Else Marie alltid tar seg tid til den gode praten, er gull verdt både for pasientene og for oss som jobber her. Det er veldig viktig at hver pasient føler seg sett som den han eller hun er, ikke bare som sykdom­ men sin. è
Fra venstre:
Astrid Haaskjold Lossius, overlege. Bodil Mørk Lillehol, seksjonsleder. Else Marie Fladby, hjelpepleier.
Astrid Blikstad, fagutviklings- sykepleier.
 HUD & HELSE 1/2022 13


































































   11   12   13   14   15