Page 17 - Hud&Helse nr. 2/2020
P. 17

av hyppig vasking og all håndspriten som påføres.
– Det er viktig å ha hendene klare til bruk, men bare et tullete lite uhell som å komme borti kjøkkenbenken kan nå få hendene
til å blø. Det er
så hverdagslig, men
det kan gjøre vel-
dig vondt.
Men hvis jeg for eksempel plutselig må stikke innom skolen til et av barna mine og tar på et håndtak, kan jeg kjenne det.
Eller da hun en dag skulle vaske seg på toalettet på sykehuset.
Bruker oljesåpe
Og på samme
måte kan en liten
tilfeldighet eller noe
som ikke er planlagt gå utover hendene.
– Når jeg er hjemme går det greit og når jeg har planlagt hva jeg skal gjøre.
«Det er bare tommelen på høyre hånd som nå klarer å bevege seg fritt. Det er bare den som ikke har sår»
– Jeg tenkte at på sykehustoalettet må det da være en god såpe, og så vas- ket jeg meg med den. Og så var det en lotion der. Jeg tenkte at den også
bør være bra siden det er på et sykehus, så da smurte jeg med den og tok litt ekstra på haka. Men da var eksemet i full gang.
Hun har slitt med eksem siden hun var baby og har vært gjennom ulike behand- linger og vet hva hun skal gjøre i denne tiden for å beskytte hendene sine mot håndeksemet.
– Jeg vasker meg med oljesåpe. Det virker godt på meg, fordi det trekker bedre inn. Og så blir jeg ikke så tørr etterpå. Og så smører jeg meg med håndkrem etter hver gang jeg vasker hendene. Jeg passer på å ha med meg riktig utstyr, for bare én gang med feil såpe kan bli smertefullt.
Talmo har inntrykk av at håndeksem begynner å bli tatt på alvor nå som alle må vaske seg så mye og kanskje flere enn ellers kjenner at hendene blir tørre, røde og vonde.
– Vi som har eksem og dårlig hud i utgangspunktet er vant til at hendene kan bli såre og irriterte, men nå er det flere enn oss som opplever det. Offent- lige steder bør tenke på det når de kjø- per inn såpe og krem, sier hun.
– Hva vil du råde folk som opplever at hender lider på grunn av all vasking?
– Det viktigste er å bruke produkter som du ikke reagerer på. Og så må det smøring til. Ta med deg egne produkter, så er du på den sikre siden, råder Helle Vestby Talmo.
HÅNDEKSEM
   Hendene til Helle Vestby Talmo har fått gjennomgå etter måneder med hyppig håndvask.
Foto: Helle Vestby Talmo
 Håndeksem
• I Norge har omtrent en av ti håndeksem.
• Med hyppig håndvask øker trolig fore-
komsten betraktelig.
• Omtrent en av fem barn har atopisk eksem, og disse har en betydelig økt risiko for å utvikle håndeksem.
• Forebygging av håndeksem er svært viktig. Håndeksem fører til sår og sprekker. Dette er ikke bare smertefullt, men det øker også
infeksjonsfaren. En brutt hudbarriere øker risikoen for utvikling av kontaktallergi.
• Hvis ikke hudproblemet utredes og be- handles tidlig, risikerer man at det blir langvarig. Barn som har hatt eksem, har astma, pollenallergi eller andre allergier er også mer utsatt enn andre grupper.
Kilder: Tidsskrift for Den norske legeforening, Psoriasis- og eksemforbundet og Norsk forening for dermatologi og venerologi (NFDV)
HUD&HELSE 2/2020 17































































   15   16   17   18   19