Page 18 - Hud&Helse nr. 2/2020
P. 18

HÅNDEKSEM
    ACO SUN
LOTION
UTVIKLET FOR SPESIELLE BEHOV
Lokale råd om håndvask
Hammerfest kommune har laget lokale råd for å forebygge håndeksem og hudproblemer.
Tekst: Eldrid Oftestad Foto: Sonni Schumacher
I Hammerfest kommune er de opptatt av å forebygge hån- deksem i barnehager og på skoler. Derfor har kommuneover- legene Aud Marie Tandberg og Sonni Schumacher sammen med smittevernoverlegen Mohammed Sherif utarbeidet lokale råd for god håndhygiene.
Rådene ble sendt ut til barnehager og skoler i kommunen fredag 8. mai, og på kommunens pressekonferanse mandag 11. mai presenterte ordfører Marianne Sivertsen Næss og råd- mann Leif Vidar Olsen de lokale rådene.
– Da vi så anbefalingene fra Psoriasis- og eksemforbundet på Facebook, tenkte vi at dette måtte vi opplyse om og presen- terte det for beredskapsledelsen i kommunen. De likte initiati- vet. Ordføreren selv hadde mottatt henvendelser fra bekymrede foreldre, og avdelingen for barn og unge ville ta tak i dette med en gang. Jeg har selv allergi og eksem og er naturlig nok opptatt av denne saken, forteller kommuneoverlege Sonni Schumacher.
– Jeg har en datter i 1. klasse som hadde fått så vondt og det hadde dukket opp prikker på hendene hennes. Vi smurte dem, og så gikk det bedre, sier kommuneoverlege Aud Marie Tandberg.
Legene forteller at flere har tatt kontakt med dem privat og som lege fordi de er bekymret for hendene til ungene.
– Vi er opptatt av folkehelse og at kommunen legger til rette for det. Vi vet hvor plagsomt og begrensende det kan være å ha håndeksem, ikke minst når det gjelder yrkesvalg. Derfor synes vi det er viktig å forebygge, sier Schumacher.
Kommuneoverlegene tipset Folkehelseinstituttet (FHI) om det lokale tiltaket de har gjort i kommunen og håper de også kan ta tak i dette.
– Vi må ta vare på hendene til ungene, sier Tandberg.
I etterkant har Folkehelseinstituttet (FHI) revidert veilederen til barnehager og skoler, der de har oppdatert vaskerådene for barn slik at de er blitt mer hudvennlig.
     VED SOLEKSEM
VED ATOPISK HUD
          18 HUD&HELSE 2/2020
NYHET
ACO202003NO3














































































   16   17   18   19   20