Page 7 - Hud&Helse nr. 1/2021
P. 7

 ronavaksine
Hvordan skal personer med hudsykdommer eller psori- asisartritt forholde seg til koronavaksinene? Er det trygt for dem å ta dem?
Leder Katarina Stangeland i Norsk forening for der- matologi og venerologi (NFDV) – Hudlegeforeningen oppfordrer personer med hudsykdommer til å ta koro- navaksine.
vaksine, sier Andersson.
mRNA-vaksinene mot koronaviruset representerer
noe helt nytt innen vaksineteknologi. Dette er en gen- teknologi som går ut på å gi kroppen beskjed om å lage behandlingen den trenger selv i kroppen. Vaksinene til legemiddelfirmaene Biontech / Pfizer og Moderna er laget med denne teknologien, og målet med
– Dersom de er usikre på hvordan de skal forholde seg til sin behandling når de tar vaksi- nen, kan de snakke med sin lege, råder Stangeland.
«Bruk av biologiske og immun- modulerende legemidler har hittil ikke vært forbundet med økt smitte eller risiko for alvor- lig forløp av covid-19»
mRNA-teknologien er å for- bedre immunforsvaret, slik at det kan bekjempe viruset.
Med vektorvaksiner mot koronaviruset overføres gener som koder for de overflatestruk- turene fra koronavirus til et ikke-sykdomsfremkallende virus. Vaksinen fra legemiddelfirmaet
Foreningen kommer nå med
råd og anbefalinger som gjelder
hudpasienter som er på immun-
modulerende behandling. Rådene
og anbefalingene er utarbeidet i samråd med sykehus- enes fagmiljø, samt i tråd med andrespesialiteter.
AstraZeneca er et eksempel på en vektorvaksine mot covid-19-viruset.
Usikkert om effekt og sikkerhet
Gjennom det europeiske legemiddelsamarbeidet deltar Statens legemiddelverk aktivt i godkjenningen av korona- vaksiner som blir tilgjengelige i Norge. David Benee Olsen er lege og seniorrådgiver i Legemiddelverket, og han jobber med legemiddelovervåking. Han forteller at studiene som er gjennomført på godkjente vaksiner ikke i stor grad har vært gjort på personer med auto- immune sykdommer som psoriasis og psoriasisartritt.
– Selv om studiene som er gjort for de nå godkjente vaksiner er svært store, har de kun i begrenset omfang inkludert personer med sykdommer som skyldes for- andringer i immunsystemet som for eksempel psoriasis eller psoriasisartritt. Det kan derfor ikke sies noe om effekt og sikkerhet av de godkjente covidvaksiner i denne gruppe. Her må man nok vurdere potensiell nytte opp mot risiko hos den enkelte pasient, sier han.
Olsen forteller videre at legefirmaer som utvikler koronavaksiner er pålagt å gjøre oppfølgingsstudier med vaksinering av personer med forskjellige immuno- logiske tilstander.
– Personer som behandles med medisiner som demper immunsystemet, kan potensielt få en dårligere vaksine- effekt. Det gjelder også for legemiddelet metotreksat som hemmer deler av immunsystemet. Men det er ikke slik at dette er en absolutt forhindring for å bli vaksi- nert, sier Olsen.
I sine anbefalinger skriver Hudlegeforeningen blant annet at «Bruk av biologiske og immunmodulerende legemidler har hittil ikke vært forbundet med økt smitte eller risiko for alvorlig forløp av covid-19. Det er en teoretisk mulighet for at immunresponsen på vaksi- nen påvirkes av immunsupprimerende behandling, og at dette kan føre til noe redusert effekt av vaksinerin- gen, men evidensen er sparsom og det foreligger ingen sikker data som understøtter dette. Vaksinasjon bør derfor ikke føre til en endring av en velfungerende behandling. Alternativt kan man vurdere booster senere ved utilstrekkelig vaksinerespons / antistoff svar.».
Psoriasisartritt
Helena Andersson er leder i Norsk revmatologisk forening, en fagmedisinsk forening for revmatologer og leger i utdanning på vei til å bli revmatologer. I likhet med Stangeland anbefaler hun alle med revmatisk syk- dom som psoriasisartritt til å ta vaksinen.
– Dette gjelder uansett om de behandles med beten- nelsesdempende midler som metotreksat eller ikke. Man skal være forsiktig med levende vaksiner (Ifølge Folkehelseinstituttet er det vaksiner som består av virus eller bakterier som er blitt svekket ved langvarig dyr- king i kultur. Red. anm.) hos pasienter med revmatisk sykdom og som har spesifikk behandling for denne. Men ingen av de vaksiner som Norge har kjøpt inn er levende. De er enten såkalt mRNA vaksine eller vetor-
KORONAVIRUS
HUD & HELSE 1/2021 7
o







































































   5   6   7   8   9