Page 9 - Hud&Helse nr. 1/2021
P. 9

 HOVEDSAKEN KRONIKER
å være frisk lenger
så jeg nesten skjelver. Den kombinasjonen gjør det så vondt. Du vet ikke hva du skal gjøre fordi du fryser, mens huden er varm. En kald dusj er bra for huden, men da fryser jeg. Så jeg sitter ofte med isposer eller med kluter som jeg har hatt i fryseren. Jeg legger klutene på huden, men så fryser jeg inne i meg. Derfor ligger jeg med kalde kluter, pledd og ullgenser. Det er veldig rart.
Informasjon på Facebook
Legen til Veronica bekreftet at hun hadde urtikaria, og så begynte det lange løpet. Det ble gjort en del tester, og hun begynte med antihistaminer. Antihistaminer er ifølge Store medisinske leksikon legemidler som hemmer virkningen av histamin i kroppen ved å blokkere histamin-1-reseptorer. Antihistaminer brukes gjerne til å behandle allergi.
Selv om Veronica tok antihistaminer, trengte hun noe mer som kunne hjelpe mot utbruddene. Hun fortsatte å google. Da fant hun en gruppe på Facebook for urtikariapasienter som Psoriasis- og eksemforbundet står bak. Der ble det snak- ket om en medisin som kunne hjelpe.
– Denne urtikariagruppen på Facebook der erfaringer utveksles, har hjulpet meg mye. Jeg skjønte fort at her må det noe sterkere til, for det var så plagsomt. Jeg ville nesten ta hva som helst for å bli kvitt det. Da jeg skjønte at det fantes sprøyter som var det eneste som funket på flere, så måtte jeg prøve det,
forteller Veronica.
Medisinen hun ville prøve var det biologiske legemiddelet
Xolair som tas ved injeksjon. Ifølge Felleskatalogen brukes denne medisinen blant annet til behandling av kronisk spontan urtikaria hos personer fra tolv år og eldre som allerede bruker antihistaminer, men som likevel har symptomer på kronisk spontan urtikaria. Veronica møtte forståelse hos fastlegen, da hun foreslo at hun kunne prøve Xolair.
– Jeg har hatt samme fastlege i mange år, og hun kjenner meg og historikken min godt. Hun vet at jeg forstår ting rundt medisiner, at jeg googler og stiller spørsmål. Så hun har også undersøkt i sine databaser og hørt med andre leger underveis. Hun er behjelpelig og flink til å være på mitt lag, forteller Solberg.
Skal – skal ikke slutte
Etter omtrent et halvannet år med den biologiske medisinen er Veronica blitt mye bedre, og spesielt i de siste månedene.
– Jeg har vært ganske fin i hvert fall i to måneder, om ikke mer. Jeg har bare hatt noen småutbrudd. Derfor har hun bestemt seg for å trappe ned på sprøytene.
– Jeg synes det er skummelt å ta sprøytene når jeg er så fin. Jeg er så redd for at det trigger andre veien, for jeg har lest at noen har reagert på sprøyten og fått verre utbrudd av den. Jeg
«Du er ikke bare syk og så går det over, du er kronisk syk. Du vet ikke om det aldri går over eller om det går bort av seg selv»
fikk en liten reaksjon etter at jeg tok sprøyten sist. Det blusset opp litt urtikaria, men så ble jeg fin igjen etter noen dager. Jeg sa det til legen at jeg er litt redd for at medisinen trigger det litt, siden jeg er så fin.
– Kan det ikke være risikabelt å slutte helt?
– Jeg kjenner at det er riktig for meg og prøve det nå. Jeg har ikke lyst til å ta flere medisiner enn jeg må. Det var et stort skritt for meg å begynne med denne medisinen i det hele tatt. Og legen sa det var greit så lenge du har sprøytene tilgjengelig hjemme i kjøleskapet og kan ta dem med en gang hvis det kommer utbrudd igjen.
Veronica trenger ikke å gå til legen lenger for å sette sprøy- tene. Det har kjæresten begynt å gjøre.
Å miste kontroll
Etter disse årene med urtikaria kan Veronica fortelle at det er mer enn bare kløen og plagene som er ille med sykdommen. è
HUD & HELSE 1/2021 9












































































   7   8   9   10   11