Page 8 - Hud&Helse nr. 1/2021
P. 8

 HOVEDSAKEN KRONIKER
– Ingen selvfølge
– Jeg hadde aldri sett for meg dette, jeg hadde ikke problemer med huden og var så vidt forkjøla hvert tredje år, forteller Veronica Solberg som fikk kronisk urtikaria over natten.
Veronica hadde alltid stålkontroll på alt i livet. Det var før hun over natten fikk kronisk urtikaria.
Tekst og foto: Eldrid Oftestad, redaktør i Hud & Helse
Oslo sentrum 20. januar. Om noen timer tas Joe Biden i ed som USAs 46. president. Donald Trump har reist til Florida, og det er fortsatt noen dager til den smittsomme mutasjonen av koronaviruset som ble oppdaget i England kom til Norge. I Oslo sentrum er Veronica Solberg (41) ferdig på jobb på Studio E, en avdeling under Edvard Munch videregående skole. Der både jobber hun og har praksis som yrkesfag- lærerstudent ved OsloMet. Veronica har frisørbakgrunn, og nå ønsker hun å bygge videre på den. Derfor ble hun student for halvannet år siden. Samtidig fikk hun kronisk urtikaria. Hun våknet opp natt til 2. september 2019 fordi det klødde noe fryktelig nederst på ryggen.
– Jeg trodde det var sengedyr eller lus, for det begynte også å klø i hodebunnen. Jeg forsøkte å sove videre, men det spredte seg og klødde som bare det. Og da jeg så meg i speilet
dagen etter, så jeg at dette så ikke bra ut. Jeg begynte å google. Jeg gikk på jobb og fortsatte å google. Og jeg skjønte at dette måtte være urtikaria.
Urtikaria, som kanskje er mer kjent som elveblest, skyldes frisetting av visse stoffer, blant annet histamin. Dette er et nitrogenholdig stoff som produseres i kroppen og som er lagret i de fleste vev. Histamin finnes i hudens mastceller, og de fleste tilfeller av urtikaria oppstår ved at mastcellene av for- skjellige årsaker slipper ut histamin. Mastcellene har betyd- ning for immunreaksjoner og kan blant annet binde seg til antistoffer og forårsake sykdommer som høysnue og urtikaria. Selv synes Veronica det er en merkelig sykdom der flekker klør, blir borte og flytter på seg.
– Det er som å ha skikkelig feber. Huden er kjempevarm, og du kan nesten brenne deg når du tar på den. Men jeg fryser
8 HUD & HELSE 1/2021
























































































   6   7   8   9   10