Page 30 - Hud&Helse nr. 2/2021
P. 30

FORSKNING
Har liten tro på slanking
NTNU-professor Steinar Krokstad har lite tro på at vektreduksjon kan ha positiv effekt på psoriasisutslett hos folk som ikke har fedme.
– Ethvert forsøk på å gå ned i vekt fører gjerne til stress, og det er allment kjent at stress er en trigger for inflammasjon som psoriasis er. Så det ville overraske meg at det å slanke seg kan redusere psoriasisutslett hos gjennomsnitts-Kari og Ola. Men flere studier viser at vektreduksjon kan være gunstig ved fedme med BMI godt over 30, sier Steinar Krokstad, profes- sor i sosialmedisin ved NTNU.
som er Norges største folkehelseundersøkelse. Ifølge HUNT ligger BMI-gjennomsnittet i dag på rundt 26. Ifølge Krokstad er risikoen for farlige sykdommer lavest, hvis man ligger mel- lom 24 og 26 i BMI.
– Det kan være positivt å slanke seg hvis du har fedme og drar på en del helseplager og kanskje inflammasjon som hud- sykdommen psoriasis. Men om man kan finne lavere beten- nelse blant folk som har slanket seg fra overvekt til normalvekt, er usikkert. Det må i så fall forskes på, før man gir et slikt råd.
Han råder nordmenn generelt som ikke har sykelig fedme til ikke å legge på seg, men å holde vekta.
– Vi må forsøke å holde oss under en BMI på 27, for det er vanskelig å snu hvis du går over. Vi er i en trend der befolknin-
Krokstad har fått mye opp- merksomhet i det siste fordi han
spør om vi ikke bør endre BMI-skalaen for å tilpasse den
mer til dagens samfunns. Han
mener at det å ha en BMI mellom
25 og 30 (altså overvektig) ikke
fører til noen store helsemessige konsekvenser.
– Den diskusjonen handler om den gjennomsnittlige BMI-grensen for nordmenn. Det er masete og stressende å gå ned i vekt, og det går utover selvbildet vårt. Matvare- og trimindustrien gir folk dårlig selvbilde fordi det er så lett å mislykkes å slanke seg. De aller fleste klarer ikke å gå ned i vekt fordi kroppen ønsker å opprettholde den høyeste vekten den har hatt.
Sosialmedisinprofessor Steinar Krokstad råder oss til å konsentrere oss om å holde vekta og være fornøyd med kroppen.
– Hold vekta!
Krokstad har ledet helseundersøkelsen i Trøndelag, HUNT,
antallet med sykelig fedme, og det «Vektøkningen er et samfunnsskapt gens vekt øker, og da øker også
problem, og det hjelper ikke å hakke på den gjennomsnittlige nordmann»
er en utfordring. Historisk var nok det å spise mye og bygge opp energireserver når det var rik til- gang til mat viktig, slik at vi kunne takle hardere tider. Da var denne
egenskapen en fordel, men slik er det ikke i dag. Vektøkningen er et samfunnsskapt problem, og det hjelper ikke å hakke på den gjennomsnittlige nordmann. Noen må gå ned i vekt fordi de opplever å få fedmesykdommer og komplikasjoner. Men ellers vil jeg si at folk bør konsentrere seg om å holde vekta og være fornøyd med kroppen, oppfordrer Krokstad.
Positiv stress
Professoren i sosialmedisin har selv erfaring med atopisk ek- sem og utslett, og han kjenner at det kan dukke opp når han opplever stress.
– Ja, jeg har en artig hudhistorie. Noen ganger kan jeg få utslett når jeg kjenner på stress, og det kan være selv ved et positivt stress. Men det er godt dokumentert at det kan skje ting med immunforsvaret ved stress, så det er ikke så rart. Jeg mener at det er kjempeviktig å ta vare på seg selv, finne en god mening i livet og ta ned stress. Og så lenge de ikke har sykelig fedme, må vi slutte å mase på folk om at de må ned i BMI, påpeker Steinar Krokstad.
 Deltok i studie, fikk boost
For Iren Knutshaug Grip fra Kristiansund ga pilotstudien om psoriasis og diett en mulighet til å gå ned i vekt.
– Jeg leste om studien i Hud & Helse, og så tenkte jeg at det var på tide at jeg gjorde noe. Jeg er 54 år og hadde vondt her og der, og jeg hadde tenkt lenge på dette, forteller Iren Kutshaug Grip.
30 HUD & HELSE 2/2021
Og siden hun har fri hver fredag, passet det bra å reise med hurtigbåten fra Kristiansund til Trondheim for å delta i stu- dien. Hun startet opp i januar i år med å reise til Trondheim, der hun overnattet hos sin svigerinne for å bli fulgt opp på sykehuset St. Olav annenhver fredag morgen. Hun var spent i begynnelsen, ikke minst på grunn av koronaviruset.
– Jeg hadde på meg munnbind og det var veldig få som reiste, sier Grip.




































































   28   29   30   31   32