Page 31 - Hud&Helse nr. 2/2021
P. 31

I Trondheim ble det tatt blodprøver og skjemaer ble fylt ut. Dessuten snakket hun med ernæringsveileder og personlig trener Tina Amundsen, og kosthold og vekt ble fulgt opp. De fredagene hun ikke var i Trondheim, var det digitalt møte på Zoom, så hun slapp å reise hver uke.
– Jeg fikk med meg prøveglass fra Trondheim, så jeg kunne ta urinprøver hjemme og måle vekten selv. Det var veldig greit. I de første 14 dagene drakk jeg shaker og supper, før jeg ikke over til lavkarbo mat og drikke.
En god start
Etter fem måneder kan Grip fortelle at dietten allerede har hjulpet både på vekt og på psoriasisutslett.
– Det har hjulpet. Jeg har fått god veiledning underveis, og jeg fikk en god start og gikk ned noen kilo. Etter ukene med shaker og supper gikk jeg over til sunn mat. Jeg har vært redd for at jeg ville bli sulten og irritabel, men det har vært veldig positivt. Jeg spiser faste måltider og mellommat, og jeg slipper å lete i skuffer og skap når jeg er sulten før måltidene. Jeg fikk en boost for å gå ned noen kiloer.
I april var siste kontrollen i Trondheim. Dietten har også hatt god effekt på hennes psoriasis, og gjennom perioden er huden hennes blitt sjekket av hudsykepleiere.
– Det har vært en bonus.Tidligere har jeg vært dekket med psoriasis fra topp til tå, og nå er det forsvunnet på flere plasser. Jeg er blitt mye bedre uten at jeg har gjort noe annet enn å smøre meg med fuktighetskrem og endre på kostholdet. Jeg har holdt meg unna det usunne, ikke drukket alkohol og spist snop. Nå kan jeg kose meg med et glass i helga, for jeg kan kose meg en dag i uken.
Som lærer på restaurant og matfaglinje på en videregående skole handler mye av hverdagen også om mat. Og kolleger og elever har fulgt med på dietten til Grip.
– Elevene pleier å spise havregrøt noen morgener på skolen, mens jeg har spist havregrøt hjemme. Så var det en morgen jeg spiste havregrøt med elevene på skolen, og de hadde sukker i. Det føltes som sukkertøy, for jeg er ikke vant til å bruke sukker på grøten. Selv ikke når jeg lager pannekaker, bruker jeg sukker. Det er merkelig hva man kan venne seg til, innrømmer hun.
Følges opp av fastlegen
Grip har også psoriasisartritt, og dietten har også hjulpet på leddene hennes.
– Jeg kjenner ikke lenger belastningen på kroppen, på knærne og på føttene – og nå går jeg mye på tur. Jeg har rett og slett fått mye bedre helse og livskvalitet, og jeg kjenner det på kroppen. Og min mann sier at han har fått en ny kone, ler hun.
Nå som pilotstudien er over for hennes del, har hun spurt fastlegen om å følge henne opp videre.
– Det er fint å ha noe som holder meg litt i nakken.
Hun anbefaler andre som sliter med noen kilo for mye å være med på et liknende opplegg.
– Jeg kjente at det var lettere å begynne å ta av noen kilo siden jeg hadde et støtteapparat rundt meg. Det var veldig bra for meg, og jeg tror jeg ikke hadde klart det uten. Det ga meg ekstra motivasjon til å kunne fortsette med dietten. Ta kon- takt med legen din, hvis du ønsker et støtteapparat, råder Grip.
Hun synes at vi bør ta mer opp dette med å kose oss, som vi kanskje er spesielt opptatt nå under pandemien.
– Vi kjenner kanskje et ekstra behov for det nå når vi sitter så mye inne, men det er lett å bli overvektig. Da er det flott med et slikt prosjekt som jeg har vært med på. Det viser at det egentlig er lite som skal til for å gå ned i vekt. Du kutter ut noen matvarer og erstatter med andre som er sunnere.
«Du kutter ut noen matvarer og erstatter med andre som er sunnere»
Kropp til forskning
– Hvordan har du tenkt til å få dette til å bli en varig endring? Er det ikke utfordrende når du jobber på kokkelinje?
– Vi spiser og spiser. I løpet av alle årene jeg har jobbet der har det blitt litt mye mat. Men det fungerer bra, og jeg har fortsatt å holde meg borte fra søtsaker, selv om jeg ikke er fanatisk. Det handler om middelveien og god, sunn og næringsrik mat. Ellers så gjør jeg det samme som før og er i normal aktivitet. Jeg gikk noen runder før jeg bestemte meg for å gjøre denne endringen, og det har vært en kjempeviktig livsstilsendring. Og så har jeg brukt kroppen min til forskning, sier hun.
– Det er merkelig hva man kan venne seg til, sier Iren Grip om livsstilsendringen hun har gjort. Foto: Privat
HUD & HELSE 2/2021 31
FORSKNING
 è









































































   29   30   31   32   33