Page 28 - Hud&Helse nr. 2/2021
P. 28

 FORSKNING
Vi vet fra tidligere forskning at psoriasis er mer omfatten- de ved høyere BMI (kroppsmasseindeks). Det er også vist at overvektige psoriatikere som har gått ned i vekt, har fått mindre psoriasis og bedre effekt av behandling.
– Vi ønsker å forstå hvorfor dette skjer, og hva som skiller pasienter med ulike effekter av vektnedgang. For å finne svar på dette måler vi mye, blant annet kroppssammensetning, syk- domsaktivitet, og vi tar blodprøver for ulike molekylære analyser. På denne måten håper vi å kunne øke kunnskapen om hva som skjer på molekylært nivå i kroppen ved overvekt, ved psoriasis, og ved vektnedgang, sier prosjektleder og førsteamanuensis Beathe Sitter ved Institutt for sirkulasjon og bildediagnostikk ved NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet) i Trondheim.
og det er mer aggressiv psoriasis ved høyere BMI. Men, årsakssammenhengene er ikke etablerte. Videre er årsaken til psoriasis multifaktoriell, det vil si at både arv og miljø spiller inn, og vi kan ikke med sikkerhet si hvilke faktorer som er avgjørende for at enkeltindivider får sykdommen eller ikke. Så det er ikke godt nok grunnlag til å svare på spørsmålet om BMI kan være risiko når psoriasis ikke er i familien fra før.
Prosjektgruppen i Trondheim inviterte personer med psoriasis som ønsket å gå ned i vekt til å delta i en pilotstudie om psoriasis og vektreduksjon. De som deltok hadde plakk- psoriasis, BMI over 27 kg/m2, var i aldergruppen 18–70 år, holdt til i eller i nærheten av Trondheim og var ellers friske.
I tillegg til Sitter består prosjektgrup-
pen av professor Catia Martins (NTNU),
overlege og avdelingssjef Marit Saunes
(St. Olavs), lege og forsker Mari Løset
(St. Olavs og NTNU), forskningssyke-
pleier Ingrid Staur (St. Olavs), første-
amanuensis Guro Giskeødegård (NTNU),
senioringeniør Trygve Andreassen (NT-
NU), ernæringsrådgiver Tina Amundsen
(NTNU), og brukerrepresentanter Kristin Richstad Eriksen og Per Kvamme.
Multifaktoriell årsak
– Etter det vi vet i dag om psoriasis og vekt, har du en risiko for å få psoriasis hvis du har en BMI over normalvekt, selv om du ikke har psoriasis i familien?
– Vi vet at psoriasis og BMI henger sammen. Det er høyere BMI hos psoriatikere enn i tilsvarende normalbefolkning,
Gikk ned i vekt
Deltakerne i prosjektet deles inn i to grupper ved loddtrekning. Den ene gruppen følger en lavkaloridiett i fire uker og går deretter gradvis over til vanlig kost over en periode på fire uker. I de første fire ukene erstattes alle mål- tidene med supper og shaker for denne gruppen. Forventet vekttap som følge
av denne dietten er 5–10 prosent av vekten. Deltakerne i den andre gruppen skal leve som vanlig og utgjør kontrollgrup- pen.
– Har dere kommet frem til noen resultater i pilotstudien så langt?
– Vi har få resultater siden dette er en liten pilotstudie, hvor de første deltakerne snart kommer til siste visitt i pro- sjektet. Deltakerne i prosjektet gjør en virkelig flott innsats, og alle i diettgruppen har gått ned i vekt. Vi forventer at vekt- nedgangen henger sammen med lavere sykdomsaktivitet
28 HUD & HELSE 2/2021
«Vi har håp om at resultatene kan gi økt kunnskap også for andre inflammatoriske hudsykdommer og tilknyttede samsykdommer»
Hjelper









































































   26   27   28   29   30