Page 38 - Hud&Helse nr. 2/2021
P. 38

  NYTT FRA FORBUNDET
Badeglad nyansatt
 Vår nye rådgiver brenner
for helse og aktivitet – og gleder seg til å bli kjent med Psoriasis- og eksemforbundet.
Tekst: Eldrid Oftestad
Thea Kristine Lande (bildet), 27 år og fra Oslo, er ansatt i den nyopprettede stillingen rådgiver organisasjon og helse- fag. Hun hadde sin første dag mandag 3. mai. I Psoriasis- og eksemforbundet vil Thea ha ansvaret for flere prosjekter, og hovedarbeidsområdet er prosjektet «Aktivitetsbank og verktøykasse for PEFs lokale ledd». Det er et prosjekt som Stiftelsen Dam har gitt midler til, og kort sagt handler det om å lage en bank med tips og informasjon om fysis- ke og digitale aktiviteter og tilbud som kan gjennomføres av lokallag og fylkes- lag under koronapandemien med alt det medfører av begrensninger.
Folkehelse
Selv flyttet Thea fra Trondheim til Oslo under pandemien i fjor. Med seg til ho- vedstaden hadde hun en mastergrad i
Mer strikking
Vi har mottatt mange flotte strikkeplagg i form av luer, skjerf, sokker og votter til vårens strikkeprosjekt.
Tekst: Trine Knudtzon
En del forskning viser at å strikke er sunt fordi det stresser oss ned. Det at vi kun- ne møtes online på Zoom for å prate om løst og fast mens vi strikket, synes vi ga mening. Vi fikk støtte av Stiftelsen Dam til strikkeprosjektet «Strikk med omtan- ke» og kontaktet Kirkens Bymisjon fordi vi ønsket å donere våre strikkeprodukter til noen som trenger det. På denne måten
folkehelse. I Oslo fikk hun jobb på et vaksinesenter og i Norsk revmatikerfor- bund, der hun satte i gang et korona- vennlig digitalt kostholdskurs for med- lemmene. Hun er naturlig nok opptatt av folkehelse, men det var ikke akkurat det hun hadde i tankene etter videre- gående og ett år på folkehøgskole.
– Jeg har spilt mye fotball, og det har vært kjempegøy. Og på folkehøgskolen holdt jeg på med friluftsliv. Da ble jeg enda mer opptatt av helse, men etter det året var jeg litt usikker på hva jeg skulle gjøre, forteller hun.
Det endte med at hun dro til Stavan- ger for å studere sosiologi, og det var da temaet folkehelse dukket opp. Hun kom inn på folkehelsestudiet i Bergen, men hun begynte ikke. Så hun reiste til Trondheim for å jobbe på café. Under- veis skjønte hun at det likevel var folke- helse hun ville studere, og så tok hun bachelorgraden i det i Kristiansand med et studieopphold i England og etter hvert mastergraden i Trondheim. Og hun skrev oppgave om medias vinkling på kosthold.
– Jeg studerte artikler i Dagbladet, VG og Aftenposten, og så at overskriftene overdrev mer enn selve artiklene. De var
ga det dobbel glede. De som strikket kunne glede og varme andre. Noen har også strikket og donert gensere! Vi gle- derosstilåoverleveredemangestrikke- produktene til Kirkens Bymisjon.
Vi inviterte medlemmene til fire ons- dagskvelder på nett. Vi inviterte også PEFs likepersoner for å gi tilbud om en mer privat samtale. De som fikk tilsendt garn, forpliktet seg til å returnere plag- gene til oss. Du kunne også være med selv om du strikket egne produkter, og det meldte seg mange flittige strikkere.
Praten gikk like flittig som strikkepin- nene. Deltakerne syntes det var så hygge- lig at vi utvidet med to onsdager til. Etter ønske fra deltakerne hentet vi inn eksper- tise på spørsmål som dukket opp under samtalene, som for eksempel behandling av sommerhud og følgesykdommer.
Fortvil ikke om du ikke rakk å få med deg disse strikkekveldene. Etter
mer nyanserte. Dessuten hendte det at sakene viste til små studier med kanskje bare fem deltakere. Samtidig var bruken av eksperter som leger og ernæringsfysio- loger utbredt, og det er jo positivt.
Jogging og bading
Thea ser frem til å ta fatt på oppgavene i PEF.
– Jeg gleder meg til å bli kjent med organisasjonen, forteller den nye rådgive- ren som kjenner litt til psoriasis siden en i familien og en venn av henne har det.
– Og når du ikke skal jobbe i PEF, hva skal du gjøre da?
– Jeg liker å være aktiv – jogge og bade. Men nå har jeg skadet foten litt, så jeg må vente litt med det. Men bading gjør jeg fortsatt uansett vær, sier Thea.
ønske fra de mange strikkeglade med- lemmene, setter vi i gang igjen med flere strikkekvelder til høsten. Dette vil bli annonsert på sosiale medier og på hudportalen.no – så følg med.
  38 HUD & HELSE 2/2021







































































   36   37   38   39   40