Page 44 - Hud&Helse nr. 2/2021
P. 44

PEF UNG
Annerledes ungdomskonferanse
I år reiser vi til Kristiansand og utfordrer oss selv.
Tekst: Maren Awici-Rasmussen
2020 og første halvdel av 2021 har vært
et rart år. Fokus har vært på sosial dis- tansering og å unngå hverdagslige situ- asjoner og andre mennesker. Dette opp- lever vi i PEF-ung sentralt at har tatt på og vi savner å treffe dere, men merker at barrieren for å dra på nasjonalt treff er blitt mye høyere.
I år inviterer vi derfor til en litt annerledes ungdomskonferanse helgen 22.-24. oktober i Kristiansand. Denne helgen vil vi utfordre oss selv og våre egne mentale hindre. Helgen vil være utfordrende, lærerik, gøy og ikke minst viktig. Alle som går på ungdomsskolen og oppover er velkommen.
Foreløpig plan er at gruppen ankom- mer Kristiansand fredag ettermiddag. Kvelden benyttes til å bli bedre kjent med hverandre. Lørdagen er delt i tre. Første halvdel handler om å lære mest- ringsteknikker fra fagperson, en psyko- log eller terapeut. Så vil vi dra ut og
utfordre oss selv i et element man opp- lever som usikkert. Fagpersonen vil være med også her. Etter at deltakerne har utfordret seg selv vil, det være en liten debriefing med fagpersonen.
Klatring
Vi har sett oss ut klatreparken Høyt & Lavt i Kristiansand som destinasjon. Klatreløypene består blant annet av vai- ere og tauverk som er bygget inn i det naturlige terrenget, slik at du kan opple- ve en spennende verden fra tretoppene. I klatreparken legger vi til rette for ut- fordrende aktiviteter og rå opplevelser i et sikkert miljø, for alle aldre og ferdig- hetsnivåer. Det ble også nylig bygget en 500 meter lange høyhastighets-zipline med 65 meter i høydeforskjell, som gjør det mulig med en fart opp mot 80 km i timen. Dette gjør at også gruppen med høy toleranse for adrenalin vil utfordre seg selv. For å komme til ziplinen må du gå en 15–20 minutters skogstur, før du ankommer et sted med utsikt helt ut til Oksøy fy. Da vil du også se hvor langt og bratt det ser ut ned til landingspunk- tet på andre siden av vannet.
Det er selvsagt opp til den enkelte om man ønsker å kaste seg utenfor eller
om å mestre skogsturen med tankene var utfordrende nok. Deltakerne velger om de ønsker å utfordre seg selv i klatre- parken eller via zipline. Målet er at hjer- tet skal bruse uavhengig av om det er én meter over bakken eller i 80 km i timen.
Refleksjon og samtale
Søndag benyttes til å snakke sammen om gårsdagens utfordringer, og om hvordan vi kan fortsette å utfordre seg selv i hverdagen. Vi møter alle situasjo- ner der hverdagslige ting kan oppleves skummelt. Men noen synes det kan være et stort steg be om hjelp sliter andre med å bli kjent med nye. Noen opplever ikke så mange ting som man synes er skum- melt i hverdagen. Å utfordre seg selv og å knytte dette opp mot egen hverdag gjennom refleksjon og samtale, vil likevel være med på å utruste deg for fremtiden.
Deltakelse er gratis og påmelding gjøres tilgjengelig på pef-ung.no. Det dekkes inntil 3 000 kroner i reisekost- nader. Hvis reisen koster mer enn det, kan du kontakte undertegnede.
Tusen takk til Stiftelsen Dam som lar oss utfordre oss selv og lære å mestre!
 Der ingen skulle trudd
man fikk utbrudd
– atopisk eksem
 Visste du at stadig mer forskning viser konsekvensen av atopisk eksem langt ut over det man ser?
Tekst: Maren Awici-Rasmussen
At atopisk eksem medbringer intens
kløe, er ingen overraskelse for oss som lever med det. Dette er noe man må lære å leve med fra tid til annen. Men det viser seg at konsekvensene av denne diagnosen går lenger enn det.
44 HUD & HELSE 2/2021
I april i år kom forskning som knyt- ter atopisk eksem tett sammen med lærevansker. Den knytter diagnosens symptom, som kløe og søvnløshet sammen med utfordringer i skolen. Gruppen med atopisk eksem rapporte- rer problemer med å konsentrere seg lenge og problemer med å huske. 1
I de senere årene er også smerte blitt et anerkjent symptom ved diagnosen. Dette er et symptom som for noen år siden ikke ble ansett som del av det å leve med atopisk eksem. I 2018 ble det
1 https://www.hcplive.com/view/pediatric-atopic-der- matitis-linked-learning-disabilities
Forskning viser at atopisk eksem er mye mer enn intens kløe.
Foto: iStock
publisert en studie som kalte smerte og kløe som dobbel byrde. Også smerten forstyrrer søvn og hverdagen2.
Atopisk eksem er altså mye mer enn det øyet ser.
2 Pain and Itch Are Dual Burdens in Atopic Dermatitis
https://journals.lww.com/dermatitis/ Abstract/2018/09000/Pain_and_Itch_Are_Dual_ Burdens_in_Atopic.8.aspx
  
































































   42   43   44   45   46