Page 34 - Hud&Helse nr. 4/2021
P. 34

 NYTT FRA FORBUNDET
Å strikke med omtanke
Da pandemien var over oss i vinter tenkte vi i PEF: Hva kan vi gjøre for våre medlemmer? Tekst: Trine Knudtzon, leder for prosjektet Strikk med omtanke
Vi visste at det var mange som hadde mistet sine vanlige møteplasser, det var hjemmekontor og mange følte seg isolert hjemme. Mange var også usikre på helsen sin, og mange savnet noen å snakke med.
Selv er jeg en ivrig strikker, og jeg kjenner hvordan et strikketøy kan stresse meg ned. Dette var jo noe vi kunne gjøre sammen, tenkte noen kloke hoder i Psoriasis- og eksemfor- bundet (PEF). Så vi søkte penger hos Stiftelsen Dam til et prosjekt hvor vi kunne møtes på nettmøter for å strikke og prate sammen. Ideen kom også opp at vi skulle donere det vi strikket til Kirkens Bymisjon. Dermed fikk prosjektet en større betydning med tanke på at vi kunne varme noen som hadde behov for varmt tøy.
Det ble en fin gjeng som møttes på den digitale plattformen Zoom mange onsdager i løpet av vinteren. Sammen strikket vi, pratet og «løste verdenspro- blemer». Praten gikk som strikkepin- nene i ekspressfart. PEF hadde sendt
ut garn og noen enkle oppskrifter så alle kunne delta. Her var det ikke noen krav om at du måtte mestre vanskelige strikkeoppskrifter. Vi strikket luer, votter, skjerf og sokker. Noen kastet seg også over større oppgaver som gensere.
Etter ønske fra deltakerne fikk vi også med en dermatolog på det ene treffet for å fortelle oss om følgesyk- dommer. Det ble veldig godt mottatt av deltakerne. De ønsket seg også mer viten om hvordan vi best kan behandle huden sin, så vi skaffet til veie hjelp til å informere om dette. Ellers gikk praten om løst og fast, og det ble strikket masse flotte plagg.
Da vi avsluttet strikkekveldene våre i våres, spurte flere av deltakerne om vi ikke kunne fortsette med dette. Derfor utvidet vi med flere strikkekvelder på høsten. Dette er nå avsluttet, og 1. oktober dro generalsekretær Mari Øvergaard i PEF og jeg for å overle- vere masse flotte plagg til Kirkens Bymisjon. Det var en hyggelig overrek- kelse som dere kan se på YouTube og Facebook. PEF var stolte over alt som var strikket, og vi vet det kommer til å glede mange som trenger det. Fortsatt
kommer det plagg inn til oss på kontoret, så jeg skal ned og overrekke flere plagg til Kirkens Bymisjon nærmere jul.
Vi må få takke alle som har deltatt i dette flotte prosjektet som varmet både oss som strikket og de vi strikket til – og ikke minst Stiftelsen Dam som ga oss midlene til å gjennomføre prosjektet.
 I oktober overleverte PEF de mange strikkeplaggene til Kirkens Bymisjon.
 Godt voksne smørehelter
I løpet av våren 2022 holder Psoriasis- og eksemforbundet kurs om smøring og behandling av hud for bestefor- eldre. Målgruppen er de over 65 år som har barnebarn eller andre nærstående barn, som har psoriasis, atopisk eksem, hidradenitis suppura- tiva (HS), urtikaria eller en annen hudsykdom. Kurset vil bestå av undervisning, erfaringsutveksling og praktisk gjennomføring. Det vil komme mer informasjon om prosjektet på nettsiden vår hudportalen.no. Vi gleder oss til kurs og håper du vil være med! Vi ønsker å takke Stiftelsen Dam for muligheten til å gjennomføre dette prosjektet.
 34 HUD & HELSE 4/2021
Pepperkakeformer i eget design
Kanskje du som tillitsvalgt allerede har arrangert en kveld med pepperkakeba- king? Eller har du som medlem i Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) vært med på en slik kveld? Vi har fått laget egne pepperka- keformer som likner på figuren i logoen vår. Vi håper at pepperkakene som er laget med vårt design vil skape oppmerksomhet og nysgjerrighet blant de som mottar pepperkakene – og dermed føre til økt kunnskap og forståelse om hvordan det er å leve med en hudsykdom eller psoriasis-
artritt. Ikke minst håper vi dere har hatt det hyggelig sammen! Vi ønsker alle våre medlemmer hjertelig velkommen til å være med på pepperkakebaking.
Strakk ikke tiden til i år? Fortvil ikke, neste år blir det en ny mulighet! Ta kontakt med thea.lande@pefnorge. no for mer informasjon om prosjektet.
Prosjektet er støttet av Det internasjo- nale psoriasisforbundet (IFPA), og vi ønsker igjen å takke IFPA for muligheten til å gjennomføre dette prosjektet.
 














































































   32   33   34   35   36