Page 35 - Hud&Helse nr. 4/2021
P. 35

  NYTT FRA FORBUNDET
Endelig mestringsskole
På tredje forsøk ble mestringsskolen i Troms gjennomført 6.–7. november. Tekst: Anne Berit Kolset, leder i PEF Troms
De siste ukene og dagene før gjen- nomføring ble imidlertid ganske så spennende. Smittesituasjonen i Tromsø økte veldig. Det førte til en del avmeldinger. Men da lørdag
6. november kom, var 21 medlemmer i Psoriasis- og eksemforbundet samlet i møterommet på Scandic Ishavshotell.
Programmet måtte også redigeres i siste øyeblikk på grunn av omgangssyke hos en foreleser. Men en annen foreleser, bosatt i Tromsø, kom på lørdag isteden- for på søndag, og den syke ble frisk nok til å komme på søndag.
De fleste deltagerne kom fra Troms, men der var også noen som kom fra nabofylkene Nordland og Finnmark (fra Narvik, Vesterålen, Mo i Rana og Alta). Fra Drammen fikk vi besøk av Anette Nærby, leder i PEF-ung og fra Stavanger kom Therese Tungland fra PEP-ungs styre.
Engasjert forsamling
Lørdagen begynte med en innføring
i rettigheter ved jurist Asgeir Fagerli Langberg. Han engasjerte forsamlingen og fikk mange spørsmål underveis. Etter lunsj var temaet kosthold og helse. Ernæringsfysiolog Anette Dale fra Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) tok for seg kosthold, og hun ga gode råd om hvordan en kan få et balan- sert kosthold uten for mange forsakelser.
Maria Sjøbäck fra Vigør rehabilite- ringssykehus i Tromsø innledet under temaet «Fysisk aktivitets betydning for vår pasientgruppe». Hun ga mange eksempler på hvordan vanlige hver- dagsaktiviteter kan gi masse trim. Siste post på lørdagens program var en orientering om diagnosen hidradenitis suppurative (HS) og HISREG ved lege Anne-Marte Henriksen. HIS- REG er et register som ønsker å bidra til at pasienter med HS får bedre behandling og omsorg. Lørdagen ble avsluttet med god middag og trivelig prat rundt bordene.
PEF Troms rakk å gjennomføre sitt mestringskurs rett før det ble innført strenge smitteverntiltak i Tromsø.
 Orientering om PEF­ung
På søndag var det Anette og Therese som skulle starte opp med en oriente- ring om PEF-ung – og fortelle om hvordan det er å være ung og leve med en hudsykdom. De ble ganske for- skrekka da det viste seg at møterommet var blitt rydda kvelden før av overivrige hotellansatte. Alt av papirer, deriblant Anette og Thereses manuskript, var kastet. Men jentene hoppa i det og gjennomførte foredraget sitt med
glans. Jammen er vi i Psoriasis- og eksemforbundet (PEF) heldige som har så positive og dyktige ungdommer!
Etterpå hadde rådgiver Inger-Tove van de Vooren ved Sykehuset Øst- fold et foredrag om mestring og mestringsteknikker. Det engasjerte, og kontakten med publikum var meget god. Temaet er viktig, og mestring og mestringsteknikker kunne sikkert vært et emne for en hel kurshelg.
Siste foreleser var hudlege Thomas Schopf ved UNN. Han tok i første
rekke for seg psoriasis og atopisk eksem, både årsak til sykdommene og behandlingsmåter. Han fikk mange spørsmål av en engasjert forsamling.
Anette hadde så et innlegg der hun fortalte om nytt fra PEF.
– Heldige
Vi var nok heldige som fikk gjennom- ført mestringsskolen den helga i november. I skrivende stund, onsdag 10. november, er det innført ganske strenge koronarestriksjoner i Tromsø og en del arrangement avlyses.
Jeg er takknemlig for at alle foreleserne stilte opp, og for at så mange PEF-medlemmer tok turen til Tromsø. Deltagerne var aktive og positive og førte til at det ble ei trivelig helg. Takk også til stiftelsen Dam og samarbeidspartnerne Leo Pharma, Pfizer, Novartis og Perrigo, samt kursutvalget i PEF, som gjorde det mulig for oss å arrangere mestrings- skolen.
HUD & HELSE 4/2021 35












































































   33   34   35   36   37