Page 38 - Hud&Helse nr. 2/2020
P. 38

NYTT FRA FORBUNDET
Om medlemsmodellen
TN: – Jeg tror at medlemsmodellen kommer til å bli utfordret i årene frem- over. I dag får vi offentlig støtte på bak- grunn av antall medlemmer, og det blir færre medlemmer og mindre penger. Det går an å se nytt på hvordan man skal definere den offentlige støtten og heller skjene litt til hvor mange som har diagnosene og kanskje beregne en driftsstøtte basert på det. Jeg tror den tradisjonelle medlemsmodellen kom- mer til å bli utfordret, ikke om to år, men kanskje om 15 eller 20 år.
MØ: – Det blir den neste generalse- kretæren om 15 år sin jobb, men vi skal være med å jobbe aktivt for gode ram- mevilkår for frivillige organisasjoner og pasientorganisasjoner fremover. Uansett vil dette utfordre oss internt på hvordan vi tenker og jobber, og på grunnlaget for hvordan vi er bygget opp som organisa- sjon. Utfordringen blir da å finne ut hvordan medlemmene kan engasjere seg, for vi ønsker frivillighet.
TN: – Ja, og det er veldig mye godt i medlemsorganisasjonsmodellen. Den skaper tilhørighet og engasjement, og det er ikke lett å rigge noe som blir like bra. Men det gir oss et bilde på utfor- dringen at det er 12-1300 medlemmer i en HS- gruppe på Facebook og få av dem som er PEF-medlemmer.
MØ: – Det sier noe om å hvordan vi jobber og hva vi bør bruke ressursene våre på. Skal vi bruke mye penger og tid på skaffe flere med-
da ble det nei. Seks år etter ble det ja, og vi gikk mer i retning av en hudorgani- sasjon som åpnet opp for flere diagno-
Terje Nordengen og Mari Øvergaards med administrasjonssekretær Mette Land Magnusson.
38 HUD&HELSE 2/2020
lemmer eller skal vi
bruke mer ressurser
på å snakke sak, om
diagnosene og rettig-
hetene for gruppene
våre. Jeg tenker at det
er viktig å tørre å være tydelige på at vi snakker ikke bare på vegne av våre med- lemmer, men for alle med diagnosene våre. Så tøffe skal vi være. Vi jobber med informasjon og politikk som er til nytte for alle med våre diagnoser. Men så er det slik at hvis flere vil ha innflytelse på hva vi skal mene og ikke mene, må de melde seg inn i organisasjonen.
TN:–Deterviktigforossåsiat kunnskap ikke bare er kunnskap. Vi overøses med informasjon, men ikke alt er riktig og noe kan også være direkte skadelig. Vi må løfte frem at vi gir rele- vant og trygg kunnskap.
Om endringer
– Hvordan har PEF endret seg i løpet av dine ti år som generalsekretær?
TN: En viktig milepælen var i 2012, da navnet ble endret til Psoriasis- og eksemforbundet. Vi hadde hatt det på agendaen fra landsmøtet i 2006, men
ser. Hvis jeg ser i bakspeilet har ikke valget ført til at vi har fått så mange flere medlemmer som vi ønsket oss, så der har vi ikke lyktes. Jeg var
for linjen vi valgte i 2012, som var et stort skifte og et stort retningsvalg på de da 40 år siden forbundet ble startet i 1962.
– Er det noen seire du vil trekke frem på disse ti årene?
TN: Da kremen Canoderm kom på blå resept i 2016. PEF samarbeidet nært med produsenten ACO-hud gjennom mange år rundt dette, og vi følte vi hadde andel i dette når ordningen kom på plass i 2016. PEF deltok også aktivt i evalueringen av grunnstønaden i 2017 – 2018, og det var viktig for oss at vi fikk på plass en bedre grunnstønad fra 2019. Det jeg ikke kommer til å savne er jobben med å skaffe penger.
– Hva har vært de mest morsomme eller spennende oppgavene?
TN: – Det har trigget som daglig leder å få de ansatte til å produsere mest mulig, samtidig som de frivillige bidrar. Jeg synes det har vært spennende. På kontoret har jeg vært opptatt av å bygge et godt lag med flinke folk som trekker sammen. Tidligere kunne du kanskje som generalsekretær løse de fleste opp- gavene i organisasjonen, men i dag er arbeidsoppgavene langt mer spesiali- serte. Noen vil sikkert si at jeg har vært konfliktsky og for snill, men det står jeg godt for. Det er ikke en negativ måte å jobbe på når det handler om at ressur- sene skal gå til det som det egentlig skal gå til. Fra sykehusvesenet har jeg sett hva konflikter kan stjele av ressurser. Og som leder i helsevesenet i 15 år, har jeg også sett at det har fungert å bygge et lag som taper og vinner sammen.
MØ: – Det er farlig å uttale seg så tidlig om hvilken rolle jeg kommer til å ha som generalsekretær, men jeg har
«Det er som å spørre om hvorfor vi trenger fagforeninger?»
 






































































   36   37   38   39   40