Page 39 - Hud&Helse nr. 2/2020
P. 39

tenkt mye av det samme. Jeg er heldig og kommer til et dekket bord og vil bygge videre på det laget Terje har byg- get. Det er én side av saken, en annen side er organisasjonen. Uansett handler det om mennesker, om å møte mennes- kenes forventninger, enten de er tillits- valgte eller ansatte. Min rolle blir å bidra til å holde en retning som landsmøtet, styret og medlemmene bestemmer. Det blir spennende å være med på finne en konsensus i organisasjonen og å definere noen tydelige fellesnevnere for alle diagnosegruppene i PEF.
TN: – Jeg kjenner at jeg har tatt dette valget på et riktig tidspunkt. Jeg har vel- dig stor tro på at Mari kommer til å ta rollen videre på en god måte. Det kom- mer inn et nytt menneske som har en annen måte å være på og som ønsker å skape noe nytt. Det blir fornyelse, og det trenger PEF.
Om forbundets rolle
– Hvilken berettigelsesgrunn har Psoriasis­ og eksemforbundet i dag og i fremtiden?
TN: – Det er et vakuum mellom hel- setjenesten og den enkelte pasienten. Helsetjenesten behandler og informe- rer, men likevel er det et rom der som mangler. Det er behov for valid infor- masjon og et samhold, og dette samhol- det som en medlemsorganisasjon repre- senterer er like berettiget i dag som for 60 år siden. Dette rommet er fortsatt like stort, og det er viktig å fylle dette rommet. Her har PEF en viktig plass.
MØ: – Det er mange som får eller har en diagnose som har et behov for å være en del av noe, et fellesskap av likesinnede. En av våre kjerneoppgaver er å gi kvali- tetssikret informasjon og å snakke for brukernes rettigheter og saker. Det er som å spørre om hvorfor vi trenger fagfo- reninger? Kan ikke bare den enkelte arbeidstaker kjempe for sakene selv? Sammen er vi sterkere. Og som organisa- sjon generelt tilbyr PEF demokratiopp- læring, en meningsfull fritid og en positiv identitet, i tillegg til fellesskapet. En av våre kjerneoppgaver er å gi kvalitetssikret informasjon og å snakke for brukernes
rettigheter og saker. Dette tror jeg er relevant også i fremtiden.
Om koronasituasjonen
– Hvordan var det å starte som generalse­ kretær i en koronapandemi?
MØ: – Jeg kom fra en hektisk situa- sjon på Ahus, og lurte på hvordan pande- mien ville ramme PEF og hvordan vi ville løse oppgavene da de fleste hadde hjemmekontor. I begynnelsen var koro- nasituasjonen uklar for alle, tror jeg. Men jegsynesdethargåttoverraskendebra.
Jeg prøver å snu det til noe positivt, og jeg tror at vi i PEF og som samfunn har vært gjennom en bratt læringskurve på bruk av digitale plattformer. Vi har sett at det går an å gjennomføre årsmøter og noen aktiviteter digitalt, samtidig som vi har kjent på savnet etter å møtes fysisk.
– Jeg tror at både PEF og alle kommer ut på andre siden forholdsvis på beina. Men selvfølgelig er koronapandemien utfordrende for mange av våre grupper, og derfor har vi bedt om innspill på hvilkekonsekvenservirusetharfordem.
NYTT FRA FORBUNDET
 Hei!
Mitt navn er Mari Øvergaard, og jeg startet i jobben som generalsekretær i Psoriasis- og eksemforbundet og PEF-ung 4. mai i år.
Jeg har lang fartstid fra helsesektor og frivillige pasientorganisasjoner, og synes det er stor stas å nå være en del av PEF-gjengen. Jeg er opptatt av å bli godt kjent med menneskene og kultu- ren som utgjør PEF og PEF-ung. Vi må bygge videre på alt det gode arbei- det som er gjort i organisasjonene.
Det er utfordrende tider for oss alle sammen, og det er stadig nye råd og anbefalinger å forholde seg til. Mange opplever kanskje at tilgangen til vik- tige behandlingstilbud som lysbe- handling og fysioterapi er redusert, andre opplever utfordringer med tørr, sår hud og eksem på hendene på grunn av hyppig håndvask. For andre igjen så er restriksjoner på sosialt samvær det vanskeligste.
Men i vanskelige tider lærer vi også noe, og jeg tror at to av tingene vi kommer til å sitte igjen med er: Mange møter, samtaler og oppgaver kan løses effektivt og godt ved hjelp av digitale plattformer, og sosiale møteplasser og et sosialt fellesskap er
veldig viktig. Dette må vi i PEF og PEF-ung ta med oss i vårt videre arbeid.
Min viktigste oppgave fremover nå er å bidra til at PEF og PEF-ung er aktu- ell og synlig! Gjennom å være det vil det også bli attraktivt å være medlem hos oss. Dette er store oppgaver som jeg ikke kan løse alene. Jeg gleder meg til å bli enda bedre kjent med både til- litsvalgte og medlemmer i organisasjo- nene, og å løse disse oppgavene sammen med dere. Vi skal være modige og tøffe, men også saklige og relevante. Vi skal være en tydelig meningsbærer i samfunnet, og et tale- rør for våre medlemmer og vi skal sørgeforgodetilbud,fordelerogakti- viteter for medlemmene våre
Jeg oppfordrer dere alle sammen til å ta kontakt med oss å fortelle hva som er viktig for dere. Vi vil høre hva vi gjør bra og hva vi kan gjøre bedre. Vi kan nås i en rekke ulike kanaler, som Facebook, Twitter, Instagram, epost og telefon.
Jeg gleder meg til å bli bedre kjent med dere alle sammen!
Mari
HUD&HELSE 2/2020 39











































































   37   38   39   40   41