Page 40 - Hud&Helse nr. 2/2020
P. 40

    Hellu!
Nå er jo 2020 snart halvvegs. Det har vore eit veldig rart år. For mange så kunne vi gjerne tatt ein omstart på heile 2020, men uheldigvis så går ikkje det. Det er derfor veldig viktig å gjere det beste ut av situasjonen som vi nå er i.
Sjølv om planane som vart lagt er blitt avlyst eller utsett, så er det fortsatt mykje å finne på. Ein vil kanskje sette meir pris på dei som er rundt seg og gjere ting som kanskje ikkje har blitt prioritert før. For eksempel kan ein rydde i kleskapet, garasjen, skap eller andre plassar. Det er og kanskje tida for å lære noko nytt. Kanskje ein kan bli flinkare på å spele eit instrument, lese ei bok, lære eit nytt språk eller andre ting som kan vere med på å slå i hel litt tid.
For min del så har 2020 så langt vore eit hektisk år med mykje jobbing og mykje ute i naturen. Det å ikkje kunne reise så mykje, har opna auga mine for naturen rundt meg og alle perlene som er i nærleiken. Det har òg vært mykje tid til å vere med vennar og familie med alt for mykje god mat og veldig fine stunde.
Når det kjem til kva styret har holda på med, så har vi hatt vårt å gjere, men vi har fortsatt jobba på. Vi har snakka om nye aktivitetar og kva som skjer etter denne pandemien er over.
Vi håpar jo sjølvsagt at dei arrangementa som skulle vere
i 2020 fortsatt skal arrangerast, og at vi heller får ta dei igjen i 2021.
Med dette så håpar eg at alle er friske og blir verande friske, sånn at vi kan ta imot ei fin tid når det stilnar til ♥
Med venleg helsing Gudbjørg
Leiar i PEF-ung
Ungdomsstyret
Leder
Gudbjørg M. L. Dahl Tlf.: 977 41 385 gudbjorg@pef-ung.no
Nestleder
Anette Nærby
Tlf.: 995 38 357 anette@pef-ung.no
Styremedlemmer
Monica B. Kristensen Tlf.: 918 19 411 monica@pef-ung.no
Jeanett B. Myking
Tlf.: 981 00 323 jeanett.myking@pef-ung.no
Elisabeth Bakken
Tlf.: 480 48 277 elisabeth@pef-ung.no
Varamedlemmer
Malin Landro Angeltveit Therese Tungland Marit Warberg
pef-ung.no post@pef-ung.no
 Facebook “f” Logo
CMYK / .eps
PEF-ung bankgiro:
6049.05.32474
Telefon- og besøkstid:
Tlf. 23 37 62 40 Man–fre 09.00–15.00
Facebook “f” Logo CMYK / .eps
Psoriasis- og eksemforbundet (PEF-ung)
@PEF_ung pefung
   Der ingen skulle trudd man
Psoriasis
Visste du at det går an å få psoriasis på tungen og i øyet?
Tekst: Malin Landro Angeltveit, varamedlem i ungdomsstyret i PEF-ung og nyutdannet hudpleier
Psoriasis på tungen
Vi vet at vi kan få psoriasis overalt på kroppen, men visste du at vi kan få det på tungen også? Tungepsoriasis går det an å få inni hele munnen, på innsiden av kinnet, på tannkjøttet og på leppene.
Vi vet at de som har tegn på psoriasis på disse stedene alle- rede har psoriasis på andre steder.
Denne typen psoriasis har også de typisk runde flekkene med hvite kanter og ser ut som plakkpsoriasis. Kantene kan variere i farger fra hvit til gul eller hvit til grå. Det er ikke alltid disse far- gene vises, men at du bare får en veldig oppblusset og rød tunge.
Få får symptomer, mens enkelte får smerter og betennelser som kan gjøre det vanskelig å tygge og svelge.
Det forskes mindre på denne typen psoriasis enn vanlige typer psoriasis, og vi trenger mer forskning på også denne typen psoriasis. Men ut ifra studier til nå, vet vi at denne typen er sjelden, selv om det er en del mørketall, i og med at det går an å ha det uten å merke noe til det. Og som vanlig psoriasis, er heller ikke denne typen psoriasis smittsom.
Siden vi ikke kan smøre noe på tungen, så må det behan- dles med medikamenter i sprøyte eller tablettform.
Kilder:
Psoriasis, Alan Menter & Benjamin Stoff
healthline.com/health/psoriasis/psoriasis-on-the-tongue? fbclid=IwAR3kGD4mChZ0aTG85vfCpAvjXyv01lXAfmcdc- ZiiTOk4-Lh2UHHP5IpHSmA#outlook
Nettsiden psoriasis.org
Øyepsoriasis (uveitt)
Visste du at psoriasis og psoriasisartritt kan gi betennelse i øye? Og da er det snakk om i SELVE øye, innpå øyeeplet, ikke rundt (selv om det også selvfølgelig er mulig).
Det som skjer her – som ved psoriasis og psoriasisartritt (PsA) – er at vårt eget immunforsvar angriper seg selv. Og i dette tilfellet angripes i øyet, som kan bli rødt og se blods- prengt ut på det hvite og på iris (fargen på øye vårt). Øyet blir irritert, tørt, det klør og gjør vondt. Smertene kan komme senere og ikke nødvendigvis med en gang.
Det kan også gi et blørete øyesyn. Dersom du mistenker at du har øyepsoriasis, er det lurt å få behandling så fort som mulig. Hvis du ikke får det, kan synet svekkes og gi en dypere plage.
Denne typen inflammasjon (betennelse) blir kalt uveitt på norsk og uveitis på engelsk.













































   38   39   40   41   42